Miliardele lui Grecu s-au inecat in SPA-ul de la Unirea. Afacerea in insoventa, constructorul plange dupa bani

Firma care a obtinut fondurile europene pentru amenajarea Centrului SPA de la Hotel Unirea a intrat in insolventa, iar firma care l-a construit, SC Constructii Unu SA, sustine ca s-a ales cu o paguba de 8 miliarde lei vechi @ Grecu, patronul Unirea, sustine si el ca are de recuperat vreo 5 miliarde de la Laser Invest, beneficiarul initial al Centrului SPA @ Alexandru Marian de la Constructii Unu a declansat o lupta apriga in justitie pentru a-si recupera banii de la Grecu

SPA-ul de la Unirea, unul dintre cele mai frecventate  centre de recreere din oras, a declansat o lupta apriga intre cei mai cunoscuti afaceristi din oras si anume Lucian Grecu, patronul hotelului cu acelasi nume si Alexandru Marian, patronul firmei care a executat lucrarile, SC Constructii Unu SA. Asta deoarece, dupa ce a finalizat lucrarile, Alexandru Marian nu si-a mai recuperat banii si a estimat astfel paguba suferita la peste 8 miliarde lei vechi. In anul 2011 SC, Laser Invest SRL, societate controlata de Lucian Grecu, a obtinut prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Nord Est o finantare europeana in valoare de 2.160.600 lei pentru amenjarea unui Centru de Intretinere Corporala, fiind vorba de SPA-ul aflat la subsolul Hotelului Unirea. Finantarea a fost acordata prin Programul Operational Regional-Axa prioritara 4, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri. In cadrul proiectului a fost organizata o licitatie de selectare a firmei care urma sa execute lucrarile, procedura fiind adjudecata de SC Constructii Unu SA. Lucrarile au inceput la data de 15.09.2011 si s-au finalizat la data de 28.06.2012 cand s-a incheiat si un proces verbal de receptie a lucrarilor.

Au schimbat contractul

Cu numai cateva zile inainte de intocmirea procesului verbal de receptie a lucrarilor, mai exact pe data de 22.06.2012, intre SC Laser Invest SRL, reprezentata de Lucian Grecu, si SC Constructii Unu SA, reprezentata de Alexandru Marian, a fost incheiat un act aditional pentru lucrari suplimentare in valoare de 455.643 lei fara TVA. Lucrarile suplimentare si semnarea actului aditional au fost acceptate de Agentia de Dezvoltare Nord-Est, insa cei doi oameni de afaceri au inceput sa se certe deoarece Grecu nu a vrut sa accepte toate pretentiile financiare ale lui Alexandru Marian. In anul 2013, SC Constructii Unu SA a deschis la instantele iesene o serie de procese prin care solicita ca SC Laser Invest SRL sa-i achite cheltuielile suplimentare efectuate cu edificarea Centrului SPA de la Unirea. In acest dosar, Constructii Unu a obtinut o sentinta favorabila la Tribunal, dar dupa aceea Curtea de Apel a stabilit ca dreptatea se afla undeva la mijloc. „Admite apelul SC Laser Invest SRL prin administrator Grecu Lucian impotriva sentintei civile 217/2016 a Tribunalului Iasi sentinta pe care o schimba in parte. Respinge cererea formulata de SC Constructii Unu SA privind obligarea Laser Invest SRL la plata sumei de 130.781 lei  reprezentand contravaloarea lucrarilor suplimentare si a sumei de  70.359 lei reprezentand penalitati de intarziere aferente acestei sume de la data de 1.08.2012 si pana la data de 26.04.2013. Pastreaza dispozitia referitoare la plata sumei de 84.925 lei reprezentand contravaloarea orelor suplimentare si a sumei de de 45.690 lei reprezentand penalitati de intarziere”, se arata intr-una din sentintele date in procesele in care se judeca cei doi afaceristi.

Despagubiri si pentru perioada in care a stat degeaba

Intr-un alt dosar, Constructii Unu solicita ca firma lui Grecu sa-i plateasca despagubiri pentru ca in perioada in care s-a derulat contractul de amenajare a Centrului SPA i s-a solicitat sa opreasca lucrarile. De aceea, Constructii Unu solicita intr-un dosar despagubiri in valoare de 289.823 lei cu titlu de prejudiciu reprezentand  175.878 lei, costuri suplimentare cauzate ca urmare a solicitarilor de intrerupere a lucrarilor pentru un numar de 369 de ore in perioada 28.09.2011-11.02.2012 si 113.944 lei reprezentand generate cu personalul calificat pentru perioada suspendarii lucrarilor. Mai trebuie precizat ca litigiile dintre cei doi au ajuns inclusiv pe masa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

SPA-ul preluat de Unirea, firma in insolventa

Marian de la Constructii Unu are sanse slabe sa obtina banii pe care ii solicita, chiar daca va obtine in acest sens si unele sentinte judecatoresti favorabile. La inceputul anului 2017,  Laser Invest SRL a intrat in insolventa, iar potrivit unui tabel preliminar al creantelor, valoarea totala a datoriilor este de circa 1 million de dolari americani, adica 3.490.243 lei. Principalul creditor este insa SC Complex Hotelier Unirea SA care are de recuperat 1.714.043 lei.  SC Constructii Unu SA a fost inscrisa in tabelul creditorilor cu suma de 821.165 lei, iar Lucian Grecu are de recuperat personal suma de 508.463 lei. SC Constructii Unu SA mai este trecuta in tabelul creantelor si cu suma de 443.140 lei la capitolul creantelor chirografare adica a datoriilor care se achita ultimele daca mai raman fonduri. Problema este ca Centrul SPA nu face parte din categoria bunurilor care ar putea fi vandute prin lichidare patrimoniala pentru plata datoriilor. Asta deoarece inainte de intrarea in insolventa, Centrul SPA a fost preluat in administrare de SC Complex Hotelier Unirea SA. Laser Invest SRL a fost infiintata in anul 2008 si a fost controlata pana in anul 2016 de Lucian Grecu. In data de 7.06.2016, Lucian Grecu a vandut toate partile sociale catre un anume Romeo Chilea din Roman. Contactat telefonic Lucian Grecu a spus ca nu poate da un raspuns pe loc.

„Sunati-ma vineri ca si asa nu va aud prea bine. Sunt pe drum”, a spus Grecu.

Alexandru Marian a refuzat de asemenea sa comenteze. „Eu nu sunt persoana publica, nu dau declaratii in presa”, a spus Alexandru Marian.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here