Industriaș ieșean, călcat de Antifraudă. Afaceri cu firmele evazioniste din Zanea

Direcția de Luptă Antifraudă Fiscală a verificat producătorul de utilaje și componente Automatic Invest și a constatat că a înregistrat în contabilitate tranzacții cu firme evazioniste din Zanea @ ANAF a constatat că astfel firma a dosit taxe și impozite către buget în valoare totală de 717.930,88 lei

Una dintre cele mai cunoscute din Iași specializate în producția de utilaje și componente a fost călcată de inspectorii Direcției de Luptă Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, care a constatat că această companie ar fi ”dosit” taxe și impozite în sumă totală de 717.930,88 lei. Este vorba despre compania Automatic Invest  SRL, care are și acum probleme cu inspectorii antifraudă deoarece a înregistrat în contabilitate tranzacții cu firmele evazioniste ale țiganilor din Zanea, cum ar fi Traian Multiprest SRL, Giromet Grup SRL, Elpreco Import Export SRL.

„În perioada decembrie 2010 – iunie 2016, a fost operaționalizat un circuit tranzacțional simulat prin intermediul societăților de tip „tampon” Traian Multiprest SRL, Giromet Grup SRL, Elpreco Import Export SRL care au înregistrat achiziții nereale de mărfuri (termorezistențe, strung, freze, senzor, supape aparaj și echipamente hidraulice, pneumatice și electrice, materiale de construcții, piese auto, anvelope, utilaje, etc.) de la entități de tip „fantomă”, care nu justifică achiziții reale, necesare unor livrări ulterioare, nu dețin bunuri în patrimoniu, nu au salariați, nu depun declarații fiscale sau declarațiile depuse nu reflectă situația de fapt reală sau sunt declarați inactivi de către organele de inspecție fiscală, după caz. Societățile Traian Multiprest SRL și Elpreco Import Export SRL sunt administrate, în fapt, de Stănescu Traian, iar administrarea, în fapt, a Giromet Grup este efectuată de fratele acestuia”,  au arătat inspectorii ANAF.

Măsuri asiguratorii

Respectivele achiziții au dus la deduceri ilegale de impozite și taxe iar după ce au constatat acest lucru, inspectorii ANAF au luat măsuri asiguratorii pentru a fi siguri că statul își va recupera banii.

„În evidența financiar – contabilă a societății Automatic Invest SRL, în perioada verificată, au fost identificate operațiuni comerciale reprezentând achiziții fictive de mărfuri, generatoare de deduceri fiscale nelegale, de la furnizorii Traian Multiprest SRL, Giromet Grup SRL, Elpreco Import Export SRL. Prin Procesul-Verbal din Nr.l 173/1/20.04.2017 s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii până la concurența sumei de 717.930,88 lei”, a mai arătat ANAF.

S-a mai constatat ca achizițiile efectuate de Automatic Invest SRL de la Traian Multiprest în perioada noiembrie 2011 – iulie 2015 au fost de 1.797.793,37 lei, cu TVA aferent în sumă de 431.470,41 lei. De asemenea achizițiile efectuate de Automatic Invest SRL de la furnizorul Elpreco Import Export SRL în perioada decembrie 2010 – iulie 2011 au fost de 140.254 lei, cu TVA aferent în sumă de 33.660,96 lei. Cele trei firme cu care Automatic Invest SRL a făcut afaceri respectiv Traian Multiprest SRL, Giromet Grup SRL, Elpreco Import Export SRL au făcut obiectul unor dosare penale ca urmare a unor sesizări depuse de ANAF. Reprezentanții firmei Automatic Invest s-au ales de asemenea cu o sesizare penală. Firma a contestat în instanță deciziile ANAF atât pe ce  privind instituirea măsurilor asiguratorii cât și procesul verbal de control.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here