Piticul Chiri’ : Merţan mare pentru un papagal mic

După ce s-a întins prăpădul cu incendiile din Australia, piticul primărez Chirica a tot buciumat a jale şi a mugit mobilizator, chemînd norodul să se încoloneze în spatele lui pentru salvarea planeţii, ca sub comanda unui Napoleon de buzunar, încropit din cîrpe rupte şi umplut cu paie & cîlţi.

Şi ce mustrător le mai zicea piticul primărez … Şi cum mai îndemna el lumea să nu facă abuzuri lăcomoase, să consume nuuuma’ cît trebuie, ca să le rămînă şi la bieţii copilaşi un copăcel, un brebenel, o veveriţă, un pîrş, o furnicuţă …

Mai că-ţi venea să iei alăturea un teanc de batiste şi să micţionezi ochii ca-cascada Niagara, cu nasul în rol de vulcan noroios din Buzău. Păi, cum să nu ţi se rupă sufletu’, văzînd cu ce primar sensibilos a blagoslovit dl zeu Iaşul … Ciii, o tremurat aşa primaru’ Londrii di grija planeţii şî a kangurilor … ? Ă … ? S’vedi cî avem noroc s’ conducî oraşu’ un om aşa sîmţîtor … Ruşîni s’ li hie la cii cari îl vorghesc di rău !

Ei, da’ nici n-o sărit cangurii di tri ori peste foc, că ne-am lămurit repejior cît face momentul lirico-ecolojist a’ lu’ canguru’ pitic de Bahlui, zis şi Mişu Chirica. Fiindcă presa locală, aia nemernică şi plătită cu bani murdari de dujmanii progresulu’, a scris că ( ca să vezi, soro … ), taman în perioada jălii ecologiste a piticului primărez, consoarta lui tocma’ devenea utilizatoarea privată a unui Merţălău de teren, o namilă 4×4 ( = 16 ), cu sute de cai putere sub capotă, deci şi poluator pe măsură.

Că gipanu’ de neam bun a costat nişte zeci de mii de euro, că i s-au pus numerele de la Merţanu’ cel vechi, cu care seamănă ( tot o dihanie de teren, 4×4 ), ca să  nu se prindă lumea că primărache are maşină nouă în ogradă … nici nu te mai pui la hambiţie pentru atîta lucru, după vila luată pe numele bebeluşului de un an, sau după restul vilelor care s-au aşezat, ieftine şi bune, sub aripa primitoare a papagalului parşiv din fruntea primăriei.

În fine, să-i trăiască Merţălăul lu’ duamna Chirica, şi să-l volănească sănătoasă, mai ales că-i cumpărat din bani munciţi şi cinstiţi, desigur. Da’ cu poluarea şi cu gheţii canguri cum rămîne, tovarăş primaru’ nulii …? Sau asta e doar vrăjeală pentru pinguinii care votează ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here