Înainte să-l aducă în PNL, Alexe l-a amendat pe Chirica cu 1 milion de lei. Iașul a rămas poluat, dar primarul a devenit „liberal convins”

La numai două zile după ce Costel Alexe a devenit ministru al Mediului, Primăria Iași a fost ”amendată” cu suma de 1.034.548 lei pentru poluare @ După ce Mihai Chirica a trecut la PNL, ministrul Alexe și-a schimbat discursul, București devenind singurul oraș poluat din țară @ Municipalitatea condusă de Mihai Chirica a fost sancționată deoarece nu a respectat angajamentele privind reducerea cantităților de deșeuri urbane @ Suma reprezintă o contribuție la Fondul de Mediu pe care primăria trebuia să o platească deoarece nu a redus cantitatea de deșeuri @ Cu puțin timp înainte de a intra în PNL, Chirica a contestat amenda în justiție, dar în întâmpinerea depusă la dosar de Ministerul Mediului se arată că municipalitatea nu are încotro și că trebuie să achite suma  respectivă

Oare în acest fel a fost determinat Chirica să intre în PNL, fiind avertizat că ar putea să urmeze controale și probleme mai mari?

La numai două zile după ce Costel Alexe a devenit ministru al Mediului, municipalitatea ieșeană primește de la Administrația Fondului pentru Mediu o serie de documente prin care este înștiințată că a fost sancționată cu suma de de 1.034.548 lei pentru că nu a respectat unele angajamente privind colectarea deșeurilor din municipiul Iași. Astfel, în data de 6.11.2019, Administrația Fondului pentru Mediu a emis somația numărul 10761/6.11/2019, atenționând astfel municipiul Iași că trebuie să plătească 1.034.548 lei, reprezentând sancțiune pentru  ”neîndeplinirea obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale colectate prin operatorul serviciul public de salubritate”.

În documentația respectivă se mai arată că, potrivit Planului național de gestionare a deșeurilor este stabilită o limită maximă de 233kg/locuitor/an în mediul urban și 105 kg/locuitor/ în mediul rural. Ori, în ultimii 10 ani, municipiul Iași a beneficiat prin intermediul Ministerului Mediului și a agențiilor din subordine de mai multe finanțări europene și guvernamentale pentru reducerea cantității de deșeuri și poluării aerului. Administrația Fondului de Mediu a mai arătat că, deși Primăria Iași a obținut finanțări europene pentru a reduce cantitatea de deșeuri din municipiu și a cheltuit banii, nu a reușit să se conformeze.

Chirica a contestat amenda

La sfârșitul anului trecut, printr-o contestație semnată chiar de Mihai Chirica, primăria a solicitat anularea documentației de aplicare a sancțiunii, dar și a procedurilor de executare silită demarate pentru încasarea celor 1.034.548 lei la Fondul de Mediu. În cererea adresată Judecătoriei Iași, înregistrată în dosarul 35243/245/2019, Chirica se spală pe mâini și susținea că problemele invocate de Administrația Fondului pentru Mediu sunt gestionate de Salubris și de Asociația de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iași (ADIS) iar responsabilitatea reducerii cantității de deșeuri din municipiul Iași ar reveni acestei entități.

“Așadar municipiul Iași și 97 UAT-uri s-au angajat și și-au asumat potrivit prevederilor statutare, prerogative de competență publică, în scopul înființării, organizării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun  a serviciului de salubrizare pe raza de competență  a unității administrativ teritoriale precum și în realizarea în comun a unor proiecte publice de interes zonal destinate modernizării serviciului de salubrizare. Drept urmare rugăm instanța de judecată să ia act și să aprecieze faptul că municipiul Iași a delelgat competențele în ceea ce privește activitatea de gestionare a deșeurilor“, au arătat juriștii Primăriei.

Chirica este acum în PNL. Cei de la Mediu vor banii

Intrarea lui Chirica în PNL nu a rezolvat problema primăriei. Recent, Administrația Fondului pentru Mediu a depus o întâmpinare la dosarul de la Judecătorie arătând că nu-și explică cum de ce municipalitatea cere acum anularea amenzii în condițiile în care inițial a recunoscut ”amenda” și a și solicitat să plătească suma de 1.034.548 lei, eșalonat pe mai multe rate. Astfel, Agenția cere respingerea contestației la executare formulate de primărie.

„Municipiul Iași a solicitat în data de 21.11.2019 prin adresa înregistrată la AFM cu nr.110976/21.11.2019 eșalonarea obligației cuprinse în decretul de executare nr.2655/2019, aspect care arată că în realitate contestatoarei i-au fost comunicate actele de executare contestate. Prin referatul 12376/10.12.2019 a fost aprobată eșalonarea pentru municipiul Iași”, a arătat Administrația Fondului pentru Mediu în întâmpinarea depusă la dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here