În spatele exploziilor Nord Stream s-ar afla 5 bărbați și o femeie. Tot mai multe dovezi indică faptul că Polonia știe multe despre acest caz

O anchetă internațională privind exploziile suspecte de pe conductele de gaze Nord Stream 1 și Nord Stream 2 dezvăluie acuzații grave împotriva oficialilor polonezi. Conform informațiilor obținute de Wall Street Journal (WSJ) pe 8 ianuarie 2024, Polonia pare să fi ascuns dovezi și să fi încercat să obstrucționeze investigația.

Autoritățile poloneze sunt acuzate de evitarea cooperării cu ancheta internațională și refuzul de a furniza informații cruciale privind exploziile de pe conductele de gaze. WSJ susține că oficialii polonezi au întârziat furnizarea datelor solicitate și au denaturat faptele legate de explozii. Refuzul de a face publice informații despre suspecții de implicare adâncește suspiciunile cu privire la rolul și motivele Poloniei în aceste explozii.

Anchetatorii europeni, reprezentați de Germania, Danemarca și Suedia, au urmărit varianta potrivit căreia atacul asupra gazoductelor internaționale a fost orchestrat din Ucraina prin intermediul Poloniei. Ancheta arată că un grup de șase persoane, inclusiv scafandri de adâncime, au plasat explozibili pe conductele de gaze. Aceștia au utilizat un iaht închiriat în Germania printr-o companie poloneză.

Informațiile cruciale privind intrarea iahtului în portul Kolobrzeg au fost furnizate anchetatorilor europeni de autoritățile poloneze abia în martie 2023, după solicitări repetate din partea colegilor germani.

Cu noul guvern condus de D. Tusk, care a preluat puterea în decembrie 2023, speranțele se îndreaptă către o cooperare mai strânsă în anchetă. Cu toate acestea, rapoarte anterioare indică faptul că, în primele zile ale mandatului său, Tusk a demis șefii serviciilor de informații implicați în anchetă, generând îngrijorări cu privire la transparența viitoarelor investigații.

Exploziile de pe Nord Stream, care au avut loc pe 26 septembrie 2022, au cauzat o scădere bruscă a presiunii în gazoductele internaționale și au fost detectate patru scurgeri de gaze în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here