Gheorghe Nichita:  ” Chirica va fi izolat complet, va fi ocolit de oamenii de afaceri, de cei din administratie si de cei din „servicii”… a devenit inutil!”

Zilele trecute, Gheorghe Nichita a explodat pe facebook. Dupa excluderea trio-ului Chirica – Harabagiu – Iacoban din PSD, fostul primar s-a simtit dator sa ofere explicatii, dar si sa-si verse naduful si amarul acumulat dupa debarcarea sa din partid si din primarie.

Am vrut sa scoatem mai mult de la Nichita, iar acesta a acceptat provocarea 7Est. Ca in oricare alt interviu, raspunsurile lui Gheorghe Nichita au nota lor de subiectivism, dezvaluie orgoliile si regretele acestuia, dar si aspecte din intimitatea PSD: rivalitati, mizerii si tradari.

In interviul acordat 7Est, Nichita face cele mai transante si savuroase declaratii de la momentul revenirii sale in viata publica.  „Proiectele mari pentru Iasi nu le faci cu „baietii” din Club si nici cu cei care-ti dau „like” la poze” sau „Atat Gabriel Harabagiu, cat si Sorin Iacoban, au simtit mirosul de parvenire si l-au bagat pe Chirica la inaintare”, sunt doar doua dintre declaratiile spumoase ale lui Nichita. Restul, in randurile de mai jos…

 

  1. Ati postat pe Facebook un mesaj dur la adresa celor trei „exclusi” din PSD. Ce v-a determinat sa aveti aceasta iesire si de ce acum?

 

Gheorghe Nichita: Mi-am expus punctul de vedere, nu pentru ca m-ar interesa situatia politica din PSD, ci pentru ca aceasta stare creata de Mihai Chirica dauneaza foarte mult Iasului si iesenilor! Acesta a fost scopul lui Chirica in PSD, sa dezbine, sa distruga partidul. Nu se poate sa fii, incontinuu, in conflict cu toata lumea. Cred ca e singurul primar de mare oras pe care nu-l vrea niciun partid! Pot sa inteleg ca nu colaboreaza cu cei de la USR, ca discuta in contradictoriu cu cei de la PNL, dar nici pe ai tai nu ii suporti?! L-a imbatat puterea, crede ca el a creat PSD si ca, fara el, partidul nu exista! Este rupt de realitate, nu este constient de faptul ca a profitat de o conjunctura nefavorabila mie, la care si el a contribuit, ca a profitat de toate proiectele facute de mine si de faptul ca l-am propulsat si in administratie si in politica, astfel ca partidul a fost nevoit sa il puna candidat.

A intrat in conflict cu Guvernul PSD, a criticat in continuu masurile propriului partid, in loc sa incerce sa beneficieze de avantajul pe care i-l oferea calitatea de membru PSD si sa incerce sa obtina cat mai multe fonduri guvernamentale pentru Iasi. Din cauza orgoliului propriu, nu a cerut bani de la Guvern pentru proiectele Iasului, a fost sub demnitatea lui, iar cei care vor suferi din cauza arogantei sale vor fi iesenii!

Atat Gabriel Harabagiu, cat si Sorin Iacoban, au simtit mirosul de parvenire si l-au bagat pe Chirica la inaintare pentru ca ei sa-si poate face jocurile si sa-si poata urma interesele personale. Si ei, si altii ca ei, l-au convins pe Chirica sa faca greseli, in special greseli politice. S-au folosit de Chirica in speranta ca isi vor face afacerile si jocurile politice dupa plac. I-a innebunit senzatia de putere, au cazut in aceasta capcana si, cu totii, s-au crezut mai presus de reguli, s-au crezut deasupra tuturor. Viata i-a trezit la realitate!

 

  1. Dumneavoastra sunteti cel care i-ati inventat din punct de vedere politic pe cei trei, Chirica, Iacoban si Harabagiu, si i-ati “pastorit” timp de 12 ani. De ce va deziceti acum de ei? Erau mai buni sau mai capabili atunci cand le erati sef ?

 

Gheorghe Nichita: E corect spus ca i-am „pastorit”, dar nu i-am inventat eu. I-am lasat sa aiba putere atat cat stiam ca pot duce. Ei lucrau intr-o echipa si nu puteau sa aiba devieri. In momentul in care li s-a dat prea mare putere, au dat dovada de imaturitate, de infantilism.

Chirica era un bun executant, dar fara o coordonare, fara sa fie condus, demonstreaza ca nu este capabil de nimic! Si politic, dar si administrativ este zero! Nu trebuie sa spun eu acest lucru, este evident!

Parerea mea este ca, dintre cei trei, Gabriel Harabagiu si Sorin Iacoban au suferit cel mai mult din cauza excluderii deoarece unul si-a pierdut functia, iar celalalt influenta politica folosita in diverse afaceri. Erau membri cu state vechi in partid, dar au ales sa expuna partidul, Iasul si iesenii pentru interesele proprii. Ori, tocmai pentru ca erau de ani buni in PSD, ar fi trebuit cunoasca regulile din partid.

 

  1. Ati spus ca Harabagiu a fost sustinut de Chirica sa devina viceprimar pe baza prieteniilor sale cu „sistemul”. La ce v-ati referit?

 

Gheorghe Nichita: Mihai Chirica s-a folosit de Harabagiu si de relatiile pe care acesta le are. Ma refer la acei prieteni, fosti colegi ai lui Gabriel Harabagiu, care acum lucreaza in diferite institutii de forta ale statului. Mai tanar si mai neexperimentat, Harabagiu a fost imbatat de functia primita si s-a pus in totalitate la dispozitia lui Chirica. Din pacate pentru el, a gresit si a pierdut foarte mult.

 

  1. De ce l-a ales Dragnea pe Chirica? Existau si alte variante la vremea respectiva? V-au cerut parerea atunci, inainte de nominalizare?

 

Gheorghe Nichita: Il pregatisem pe Chirica pentru a fi primar, iar Dragnea stia acest lucru. Dupa problemele cu care m-am confruntat, am vazut adevaratul caracter al lui Chirica. L-am avertizat pe Dragnea, dar mi-a spus ceea ce imi reproseaza si altii: „nu tu l-ai facut?” A regretat si el ulterior decizia luata. Trebuie sa intelegeti natura cameleonica pe care o are Mihai Chirica. A stat ani buni si a lucrat alaturi de mine fara se dea vreun semn de dizidenta, a stiut sa fie umil, servil, sa se faca util si a asteptat… a rabdat pana a venit momentul oportun sa muste! Stie sa minta, sa pacaleasca foarte usor, are un talent innascut in acest sens, talent pe care l-a perfectionat! Si va dau doar un exemplu simplu: ganditi-va ca Mihai Chirica a fost cel care a taiat teii de pe Stefan cel Mare, eu am incasat loviturile, iar el a pozat in salvatorul care a corectat greseala pe care nu si-a asumat-o nicio secunda!

Liviu Dragnea a avut si alte variante, dar, si la sfatul multor oameni din Iasi, care aveau interese personale pentru ca Mihai Chirica sa devina primar, l-a ales pe acesta. In sondajele facute cat inca eram primar, pe primul loc eram eu, urmat de Adomnitei, iar pe al treilea loc era Mihai Chirica. Am fost „curatati” primii doi si i s-a facut cale libera lui Chirica.

Existau si exista, in continuare, foarte multi oameni competenti in PSD Iasi, oameni onesti, buni profesionisti, recunoscuti in comunitate pentru meritele lor. In plus, la vremea respectiva, orice candidat din partea PSD ar fi castigat alegerile.

 

  1. Au trecut doi ani si jumatate de cand nu mai sunteti primar. Ce a castigat si ce a pierdut Iasul din punct de vedere administrativ si economic?

 

Gheorghe Nichita: Dupa parerea mea, Iasul a fost izolat politic, administrativ, cultural si economic din cauza autosuficientei lui Mihai Chirica. Nu poti face tu totul, ai nevoie si de colaborarea oraselor, judetelor, regiunilor invecinate; ca primar, ai nevoie de sprijinul Guvernului pentru a face proiecte si esti obligat sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a obtine acest sprijin. De la bun inceput, in calitatea sa de primar, Mihai Chirica nu a facut decat sa se opuna guvernarii PSD; asa a fost sfatuit, i s-a spus lui ca da bine la imagine… sau poate asa a fost comanda! S-a multumit cu sprijinul catorva tineri de pe retelele de socializare si al catorva „rezistenti” din Piata Unirii. Din pacate, proiectele mari pentru Iasi nu le faci cu „baietii” din Club si nici cu cei care-ti dau „like” la poze, ci cu oameni responsabili din Iasi, cu profesori, academicieni, cu Guvernul acestei tari si cu oamenii de afaceri seriosi, care nu vor aprecia niciodata un primar instabil, conflictual si imprevizibil.

 

  1. Care este profilul politic si profesional al candidatului care trebuie identificat de PSD pentru Primaria Iasi? Nominalizati cateva persoane care corespund acestui profil.

 

Gheorghe Nichita: Pentru vremurile pe care le traim, ajungem sa nu mai cerem prea mult; cei care conduc PSD ar trebui sa fie multumiti daca identifica, pentru aceasta functie, un bun profesionist, cu experienta in administratie, responsabil si un om de caracter. Am invatat in ultimii ani ca primul criteriu de care ar trebui sa tii cont in evaluarea unui om este caracterul si cred ca aceasta ar fi principala calitate de care ar trebui sa dea dovada viitorul primar. Un primar cu caracter este sustinut si de oamenii de afaceri, de oamenii de cultura, de cei din mediul academic, reuseste sa patrunda in toate paturile sociale, putand astfel, cu sustinerea comunitatii sa faca proiecte de anvergura, cu greutate. Nu pot da nume, nu vreau sa creada cineva ca as sustine anumite persoane sau ca as vrea sa influentez aceasta alegere.

 

  1. Ce se va intampla in perioada urmatoare in PSD? Rupe Chirica&comp partidul?

 

Gheorghe Nichita: Au fost si altii care au crezut ca pot rupe PSD. A rupt Ivan partidul? Au putut Geoana si Ponta sa rupa PSD? Ponta a fost presedintele partidului, la nivel national, a fost foarte popular in randul membrilor si simpatizantilor PSD. Si, totusi, partidul a rezistat fara el! Ori, cine sa rupa partidul, Chirica de la Iasi?! Sa fim seriosi, este ridicol si sa vorbim despre asa ceva! E un lucru foarte simplu pe care cu totii ar trebui sa-l invatam de la viata si anume ca nimeni nu e de neinlocuit! Chirica va fi izolat complet dupa aceasta isprava, va fi tot mai ocolit si de oamenii de afaceri, si de cei din administratie si, cred eu, si de cei din „servicii”… a devenit inutil!

Rares Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here