Fost director de la Fisc anchetat de ofiterii antifrauda

Fostul director adjunct de la Directia de Finante, Viorel Ungureanu, s-a ales cu o plangere penala depusa chiar de colegii sai @ Ungureanu este asociat la firma Expert Cont UCV SRL, companie care a beneficiat de o rambursare de TVA si a administrat SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, societate care a falimentat si a lasat o paguba importanta in bugetul statului

Suspiciuni de abuz in serviciu si conflict de interese in cazul unui fost director de la Directia de Finante care a ajuns in atentia procurorilor tocmai in urma unei plangeri depuse de colegii sai. Este vorba despre Viorel Ungureanu, cel care in perioada guvernarii PDL (2009-2011) a ocupat functia de director adjunct al Directiei de Finante. Plangerea penala a fost depusa in noiembrie 2016 de Administratia Finantelor Publice Bacau, institutia care a efectuat un control la firma lui Ungureanu si anume SC Expert Cont UCV SRL. De altfel, plangerea vizeaza afacerile facute de aceasta firma, relatia Directiei de Finante cu aceasta firma in perioada in care institutia era condusa si de Viorel Ungureanu. Dupa ce a inregistrat plangerea penala depusa de Fiscul bacauan, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a deschis dosarul nr.847/P/2016. Procurorii realizeaza cercetarile cu ajutorul politistilor de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice  (fostul Serviciu de Investigare a Fraudelor) din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului.

Firma lui Ungureanu s-a ales cu banii, statul a ramas cu paguba

Firma lui Viorel Ungureanu, Expert Cont Audit UCV, a fost administratorul unei companii de stat care a dat faliment dupa ce a acumulat datorii uriase catre bugetul de stat. Este vorba despre SC Lucrari Drumuri si Poduri SA. In conditiile in care firma de stat adica SC LDP SA nu si-a platit impozitele catre buget, firma lui Ungureanu si-a incasat banii in calitate de „administrator”. Mai mult decat atat, in perioada in care conducea Fiscul, firma lui Viorel Ungureanu a beneficiat de o rambursare de TVA in valoare de aproape 10.000 lei. Nu este exclus ca Ungureanu sa se fi aflat in spatele aprobarilor care s-au dat pentru operarea acestei rambursari. Asta deoarece in calitate de director adjunct, atunci cand lipsea directorul general lui Ungureanu, ii erau delegate atributii legate de rambursarile de TVA.

Anchetat prima data de Fisc

Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin intermediul inspectorilor de integritate a analizat aceasta situatie.

„Firma Expert Cont UCV SRL a fost infiintata in anul 1994 si are ca obiect de activitate «activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal. Partile sociale ale societatii sunt detinute de Gache Stelian – 51 la suta si Ungureanu Viorel – 49 la suta. In anul 2010, in vederea solutionarii unui decont de TVA cu suma negativa si optiune de rambursare, a fost efectuata o inspectie fiscala partiala, ocazie cu care din suma de 11.294 lei solicitata la rambursare a fost respinsa suma de 1.597 lei. SC LDP SA a intrat in insolventa in data de 7.10.2010, administratori judiciari fiind numiti Eurobusiness LJR SPRL si Management Reorganizare Lichidare Iasi, iar SC Expert Cont UCV SRL indeplineste calitatea de administrator.
In prezent, Directia Generala de Integritate din cadrul ANAF efectueaza verificari cu privire la existenta unei posibile stari de incompatibilitate cu functia publica, precum si a unui conflict de interese in care s-ar putea afla domnul Viorel Ungureanu, se arata intr-un document emis de ANAF in urma cu circa doi ani.

Paguba statului sub conducerea directorului Ungureanu

In momentul in care SC LDP SA a intrat in insolventa, Viorel Ungureanu raspundea in calitate de director al Fiscului de colectarea taxelor si impozitelor. Potrivit tabelului creditorilor, Directia de Finante avea de incasat de la SC LDP SA la momentul respectiv taxe si impozite in valoare de 679.929 lei, Administratia Nationala Apele Romane – 100.157 lei, Primaria Pascani – 522.989 lei, Primaria Iasi – 60.000 lei etc. De asemenea, Viorel Ungureanu a facut tot posibilul ca firma sa, sa plateasca cat mai putin catre bugetul de stat. Astfel, Expert Cont UCV SRL s-a inregistrat incepand cu data de 12.10.2012 ca firma neplatitoare de TVA. Asta in conditiile in care dupa cum s-a mai aratat, in 2010, cand Ungureanu era director, firma beneficiase si de o rambursare de TVA. Potrivit declaratiilor financiare depuse de aceasta firma, in anul 2010 societatea a realizat venituri in valoare de 50.285 lei si pierderi in valoare de 28.138 lei. Un an mai tarziu veniturile au fost de 41.208 lei, pierderile inregistrate au fost de 77.462 lei, iar in anul 2012 desi veniturile au fost de 40.225 lei, pierderile au fost de 15.126 lei. Prin urmare, firma nu a platit impozit pe profit deoarece nu a declarat profit.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here