Afacerea cu terenurile de sport de la Agronomie, o teapa de 1 miliard

Reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) Iasi fac afaceri proaste. O firma careia i-au inchiriat pentru patru ani de zile toate terenurile de sport a uitat” sa-si plateasca chiria si utilitatile in valoare de peste  un miliard de lei vechi. Pentru a recupera prejudiciul, rectorul Vasile Vintu a actionat in judecata SC ADF Grup Invest SRL si cere obligarea patronului acesteia la plata facturilor restante dar si a cheltuielilor de judecata. In total, debitul a fost calculat la aproape 150.000 de lei, cu tot cu penalitatile aferente. De cealalta parte, administratorul ADF, Dragos Andries, nu recunoaste datoriile si arata ca facturile emise de institutia de invatamant nu poarta stampila unitatii si ca documentele nu i-au fost aduse la cunostinta la timp.

Razboi in justitie intre conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Iasi si ADF Grup Invest SRL, o firma care are ca domeniu de activitate inchirierea cu ora de terenuri de sport (fotbal si tenis). Mai precis, intre cele doua parti a fost semnat si parafat in contract pentru o perioada de 4 ani, privind inchirierea a cinci terenuri de sport situate pe Aleea Sadoveanu nr. 6. Pe documentul incheiat pentru perioada 1 iulie 2010 – 1 iulie 2014 si-au pus semnatura fostul rector al unitatii de invatamant agricol, Gerard Jitareanu, pe de o parte, si administratorul SC ADF Grup, Dragos Andries, pe de alta parte. Conform contractului, ADF, in calitate de locatar, trebuia sa le achite reprezentantilor USAMV, pentru inchirierea a 3 terenuri de fotbal, o chirie lunara in valoare de 750 de euro, la cursul BNR. Printr-un alt contract, din 31 octombrie 2014 privind inchirierea a altor 2 terenuri de sport, patronul  ADF Grup s-a obligat sa plateasca catre USAMV o chirie lunara de fix 500 de euro. Toate au fost bune si frumoase doar pana in vara lui 2013 cand locatarul si-a respectat toate obligatiile de plata. Dupa data mentionata, cei de la ADF au refuzat sa mai achite facturile fiscale debitul final ajungand la aproape 150.000 de lei, cu tot cu penalitati.

Datorii si penalitati de un miliard si jumatate de lei vechi

Intr-o plangere inaintata Judecatoriei, document semnat chiar de catre rectorul USAMV Iasi, Vasile Vantu, se solicita obligarea SC ADF Grup Invest la achitatea datoriei dar si a tuturor  cheltuielilor de judecata.

“Din 30 iunie 2010 si pana la data de 2 iulie 2013 reprezentantii ADF au respectat clauzele contractuale cu privire la plata chiriei dupa care acestia au inteles sa nu mai plateasca nici o factura din cele emise de noi. Initial, noi am calculat un debit de cca 90.000 de lei reprezentand contravaloarea chiriei lunare, dar si utilitati si impozite. Practic 75.000 de le a reprezentat chiria pentru terenurile de sport inchiriate conform celor doua contracte iar aproximativ 15.000 de lei a reprezentat contravaloarea utilitatilor neachitate. Debitorul (n.r.- ADF Grup) a fost informat despre existenta acestui prejudiciu, s-a acceptat modul de calcul al penalitatilor insa nu am primit decat promisiuni. In plus, facturile fiscale aferente chiriilor restante, din perioada 4 decembrie 2014 – 7 martie 2016 au fost preluate si semnate personal de un reprezentant al firmei debitoare. Fara ca sa fie returnate, fara sa existe obiectiuni ori contestatii referitoare la sumele ce trebuiesc platite. Cu timpul, penalitatile au ajuns sa depaseasca suma de 63.000 de lei. Consideram ca locatarul ADF Grup Invest nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, in speta plata chiriei in cuantumul si la termenele mentionate in contractele de inchiriere, sustin avocatele Oana Chirita si Ioana Atasiei, din cadrul SCA de Avocati Mosnegutu & Chirita, cele care apara in justitie interesele institutiei de invatamant superior.

„Nu o corect. Am facut investitii si am modernizat terenurile de tenis si fotbal”

In replica, reprezentantii ADF Grup, prin aparatorii Roxana Trinca si Madalina Tapciuc, ce fac parte din cadrul SCA  Enciu & Arnautu, arata ca de-a lungul celor 5 -6 ani de activitate, patronul Dragos Andries a efectuat mai multe investitii, modernizand in totalitate toate cele 5 terenuri de sport.

“Locatarul ADF a investit in bituminoase si a reparat toate terenurile inchiriate. A investit in iarba sintetica si a modernizat terenurile de tenis si de fotbal respectand cele stipulate in contract. Referitor la facturile emise de universitate, am constatat ca acestea nu poarta stampila institutiei sau semnatura reprezentatului acesteia. De asemenea, o parte din aceste facturi  nici macar nu au fost aduse la cunostinta administratorului firmei ce a inchiriat terenurile. In consecinta, sustinerile conducerii USAMV sunt total nefondate. Ii rugam pe reprezentantii unitatii de invatamant superior agricol sa ne precizeze clar care sunt facturile fiscale aferente debitului initial solicitat in cererea de chemare in judecata. Asta din cauza faptului ca din facturile ce ne-au fost comunicate  rezulta o datorie de peste 100.000 de lei,  iar in actiunea introductiva din justitie rezulta o alta suma, de numai 75.000 de lei. Care e suma corecta”, se intreaba avocatii care reprezinta societatea ADF Grup Invest SRL.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here