„Easy money” pentru băieții deștepți din PNL. Onorarii de 68.000 de euro din bani publici pentru un avocat cu „sânge galben”

Două comune din Iași, ambele conduse de primari PNL, au plătit aproape 28.000 de euro aceluiași avocat din București pentru „servicii de consultanță” în vederea contractării unor credite bancare @ Avocatul Gabriel Năstase se învârte printre membrii influenți ai PNL și a fost director de investiții al Consiliului Județean Ilfov, instituție condusă de Marian Petrache, unul dintre „greii” partidului @ Contractele au fost încredințate prin metoda „cumpărării directe”, fără să existe negocieri cu alți avocați sau firme de profil @ De ce primăriile au plătit cu bani grei un avocat și nu au negociat direct cu băncile? @ „Nu avem specialiști să citim ofertele bancare”, este explicația Alinei Apostol, primarul comunei Ciortești @ Ca să nu bată la ochi, Miroslava a plătit 20.000 de euro, împărțind banii în două contracte, primul pentru „servicii de consultanță”, al doilea pentru „modificări și completări” @ Alte contracte, în valoare totală de 40.000 de euro, au fost semnate de avocatul Gabriel Năstase cu trei comune din Ilfov și una din Giurgiu

Un avocat din București care se învârte în cercurile puterii a încasat de la două comune din județul Iași aproape 28.000 de euro, pentru a negocia în numele acestora contractarea unor credite. Ambele comune sunt conduse de primari PNL, oameni de încredere ai șefului filialei județene, ministrul Costel Alexe. Este vorba de Dan Niță de la Miroslava și de Alina Apostol, primarul din Ciortești, comună aflată la polul sărăciei în județul Iași.

Comuna Miroslava a încheiat două contracte cu avocatul Gabriel Constantin Năstase pentru „servicii de consultanță” în vederea contractării unui nou credit, valoarea însumată a acestora fiind de 92.000 lei.

Pentru același tip de servicii, Primăria Ciorteși a încheiat cu avocatul Năstase din Baroul București un contract în valoare de 38.000 de lei.

De ce „cumpărare directă”, de ce avocatul Năstase?

Atât comuna Miroslava cât și Primăria Ciortești au încredințat contractele prin intermediul SICAP (sistemul electronic de achiziții publice), folosind metoda „cumpărării directe”, adică l-au ales direct pe avocatul Gabriel Năstase, fără a încerca să negocieze cu alți avocați ori firme de profil.

Pe 29 aprilie, la ora 11.54, Primăria Ciortești a publicat anunțul în SICAP. După patru minute, au primit răspunsul din partea ofertantului, iar după două minute, la ora 12.00, contractul de 38.000 de lei a fost încredințat avocatului Gabriel Năstase.

Alina Apostol, primarul comunei Ciortești, susține că a aflat „din vorbă în vorbă în vorbă” despre abilitățile avocatului Năstase de a negocia cu băncile și recunoaște că se cunoaște cu acesta, însă cu mult timp înainte de a se înscrie în PNL, „din alte ipostaze”.

„Pentru contractarea unui credit, ar trebui să organizăm o licitație. Nu avem specialiști să citim ofertele bancare. Pe domnul avocat nu îl cunosc din partid, ci din alte ipostaze, de înainte de 2016. Noi ne-am dori să accesăm un credit de 20 de milioane de lei, dar mai mult de 5 milioane de lei nu cred că ne poate oferi vreo bancă”, a spus primarul Alina Apostol.

La Miroslava, banii pentru avocat au fost împărțiți în două loturi. Primul contract a fost atribuit pe 17 septembrie. 72.000 de lei, adică 15.204 euro, a fost valoarea contractului încheiat cu avocatul Gabriel Năstase pentru „servicii de consultanță și informare juridică în vederea contractării unui nou credit (…)”.

După numai câteva luni, pe 12 febraurie 2020, urmând aceiași procedură, este atribuit un al doilea contract în valoare de 20.000 lei, echivalentul a 4.216 euro. De această dată, denumirea contractului suferă câteva modificări: „servicii de consultanță și de informare juridică în vederea modificării/contractelor de împrumut (…)”.

Primăria Miroslava nu are specialiști care să relaționeze cu băncile, dar are purtător de cuvânt, care știe mai bine ca primarul de ce are nevoie comuna de un credit bancar.

„Luați legătura cu purtătorul de cuvânt”, a spus primarul Dan Niță.

Năstase, directorul lui Marian Petrache, șeful PNL București – Ilfov

În 2012, la scurt timp după ce Marian Petrache a fost ales președinte al Consiliului Județean Ilfov, avocatul Gabriel Năstase a preluat funcția de director de investiții al instituției. A fost cu noroc, deoarece după ce a revenit în Barou, a prins contracte consistente cu localități din județul Ilfov, toate conduse de actuali ori foști membri PNL.

Astfel, pe 23 ianuarie 2020, Primăria comunei Chiajna, condusă controversatul Mircea Minea, i-a încredințat avocatului Năstase două contracte în valoare de 48.000 de lei pentru același tip de servicii de consultanță și informare. Însumate, cele două contracte, încheiate la Chiajna depășesc valoarea de 20.000 de euro. Un contract similar, de peste 24.000 de euro, a fost atribuit lui Năstase de o altă primărie din județul Ilfov, ce a comunei Dobroești.

În județul Giurgiu, fieful liderului liberal Dan Motreanu, avocatul Gabriel Năstase a primit un contract de 20.000 lei de la Primăria comunei Bolintin Deal, condusă de Emil Bănică (PNL).

„Mă recomandă vocea și talentul meu”

Contactat de 7IAȘI, avocatul Gabriel Constantin Năstase a precizat că legăturile sale cu PNL sunt simple speculații și că a fost ales de primării datorită experienței sale profesionale.

„Nu m-a recomandat nimeni. Este vorba despre expertiza mea, care înseamnă economii de milioane pentru localități. Sunt serios și negociez cu băncile la sânge”, a spus avocatul Năstase.

În declarațiile date reporterilor 7IAȘI, Năstase s-a distanțat de PNL, însă pe facebook se transformă într-un veritabil activist și promotor al acțiunilor partidului. Acesta înfierează atât PSD, dar și USR sau PLUS. Pozele postate de acesta sunt însoțite de logo-uri și mesaje de susținere pentru PNL ori președintele Klaus Iohannis.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here