După o dezvăluire 7IAȘI, prefectul cere desființarea unei construcții ilegale de la Rediu

În urmă cu circa o lună, jurnaliștii 7IAȘI au arătat situația scandaloasă din comuna Rediu, unde primarul Vasile Haidău a autorizat construirea unui service auto la o distanță foarte mică de o casă @ Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat ”afacerea” și a constatat că autorizația a fost emisă nelegal @ În consecință, Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut prefectului să solicite în justiție anularea autorizației

Scandalul service-ului auto care se construiește lângă casa unui ieșean din Rediu ajunge în instanță cu o solicitare expresă de anulare a autorizației de construire. Solicitarea este făcută de Prefectul județului Iași ca urmare a unui control realizat de Inspectoratul de Stat în Construcții care, în urma unui control, a constatat că autorizația a fost emisă nelegal.

Să reamintim că beneficiarul autorizației este o anume Raluca Andreea Terchea. Autorizația nr.66/2019 a fost emisă de Primăria comunei Rediu pentru ”Construire service auto, birouri, anexe și imprejmuire” pe șoseaua Valea Rediului nr.157. Acest service auto se construiește la numai câțiva metri de casa ieșeanului Vasile Căunii căruia nu i s-a cerut acordul deși Legea prevede această obligație. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) verificat documentația care a stat la baza emiterii acestei autorizații în urma unor cereri efectuate de prefect și de Vasile Caunii. La finalul controlului, ISC a constatat că autorizația a fost emisă nelegal.

„Referitor la verificarea legalității la emiterea de către Primăria comunei Rediu a autorizației de construire nr.66/13.05.2019 s-a constatat că autorizația a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale, în baza unei documentații incomplete. Astfel, lipsește acordul vecinilor. Acest acord al vecinilor se solicită în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate”, a constatat Inspectoratul de Stat în Construcții.

De asemenea, inspectorii au mai constatat că noile construcții aferente acestui service nu respectă amplasamentul din documentație. În aceste condiții, ISC a solicitat prefectului să solicite instanței anularea autorizației de construire emise de Primăria comunei Rediu.

„Pe cale de consecință, ISC Iași în temeiul Legii sesizează  expres instituția prefectului județului Iași pentru ca acesta să analizeze posibilitatea sesizării instanței de contencios administrativ în vederea anulării autorizației de construire nr.66/13/05.2019 emisă de Primăria comunei Rediu, emisă cu încălcarea prevederilor legale și după caz, odată cu introducerea acțiunii, a opririi lucrărilor până la soluționarea de fond a cauzei”, se mai arată în raportul ISC.

Și vecinul cere în instanță anularea autorizației

În același timp și ieșeanul Vasile Căunii, proprietarul casei lângă care se construiește acest service auto a depus la secția de contencios administrativ a Tribunalului o acțiune prin care solicită de asemenea anularea autorizației de construire.

„Arăt punctual care sunt cauzele pentru care autorizația de construire a fost eliberată în mod nelegal și pentru care solicit anularea acesteia. Arăt că nu mi-am exprimat acordul sub nici o formă – inclusiv autentică – cu privire la emiterea autorizației de construire, un astfel de înscris fiind esențial pentru emiterea autorizației”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul Iași de Vasile Caunii.

De asemenea, ieșeanul a arătat că autorizarea acestui service nu respectă reglementările din domeniul legislației de Mediu.

”Totodată, funcțiunea clădirii industriale pentru care  s-a emis autorizația de construire trebuie să îndeplinească criteriile normelor de igienă referitoare la zonele de locuit – cf. Normelor Ordinului 119/2014 modificat -, construcția nerespectând aceste norme, astfel: nu se asigură reducerea degajării sau infiltrării de substanțe toxice inflamabile sau explozive (art. 2 lit. b din Norme); menționez că este vorba de un service auto unde se deversează uleiuri și substanțe chimice, deversare ce nu se poate face decât pe proprietatea mea sau în pârâul din apropiere, întrucât nu există posibilitatea tehnică a racordării la rețeaua de canalizare”, a mai arătat Vasile Caunii în cererea adresată judecătorilor.

Să mai reamintim că până și primarul comunei Rediu, Vasile Haidău a găsit anormală autorizarea unui service-auto lângă o căsă de locuit.

„Eu știu că sunt toate avizele de la instituții. Dacă s-a greșit, atunci cine a greșit să plătească. Dacă cei de la urbanism au greșit atunci trebuie să plătească. Adevărul este că nici mie nu mi-ar conveni să-mi construiască cineva un service auto lângă casă”, a spus Vasile Haidău, în urmă cu o lună, atunci când i s-a cerut un punct de vedere legat de contestațiile care au apărut în jurul acestei autorizații.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. Ba ISC si Prefect da toate blocurile din Rediu construite langa casele cetatenilor sunt legale ?? Atata timp cand se incaseaza spaga corecta de la dezvoltatori alea sunt bune nu ? Activitati economice care sa genereze locuri de munca in Rediu si taxe si impozite pe termen lung nu-s de nasul primariei Rediu asa e ? Unde ati mai vazut comuna lipita de oras cu ZERO activitate economica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here