Dosarul Regelui Asfaltului, la final. DNA a cerut pedepse cu executare

Magistratii Curtii de Apel Iasi au finalizat ieri cercetarile in dosarul de coruptie in care a fost trimisa in judecata firma Eky Sam, patronata de Ioan Echimov @ La Tribunal firma lui Echimov a primit o amenda penala de 50.000 lei si a fost obligata ca impreuna cu ceilalti inculpati sa achite prejudiciul in valoare totala de 638.030 lei

Patronul celei mai mari firme de asfaltari din judetul Iasi, Ioan Echimov, administratorul SC Eky Sam SRL, asteapta cu sufletul la gura sentinta magistratilor Curtii de Apel care urmeaza a fi pronuntata in dosarul de coruptie in care a fost trimisa in judecata societatea sa. Asta deoarece, in cursul zilei de ieri, dupa ce a fost audiat, Constantin Stefan, fostul primar al comunei Ion Neculce, institutia la care a savarsit frauda cu fonduri europene la care a fost complice si firma Eky Sam, judecatorii au constatat ca au finalizat cercetarile in acest dosar anuntand totodata ca vor pronunta o sentinta definitiva peste circa doua saptamani. De altfel, audierea lui Stefan nu a adus nimic nou. Stefan a incercat sa-si salveze pielea spunand ca nu a semnat hotararea Consiliului Local Ion Neculce si procesul verbal de sedinta, documente in baza carora au fost obtinute fondurile europene fraudate. Cand a fost intrebat de ce nu a spus acest lucru cand a fost audiat la Tribunal sau in cei 5 ani cat a durat urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca in acest dosar, Stefan a oferit un raspuns stupefiant. „Nu am crezut ca se va ajunge in halul asta, ca voi fi condamnat”, a spus Stefan.

Judecatorii l-au pus sa semneze pe o foaie de hartie si dupa ce au comparat semnatura cu cele de pe documentele din dosar au respins solicitarea afectuarii unei expertize grafologice.

DNA cere pedepse cu inchisoare si sechestru la Eky Sam

Pledoariile finale au debutat cu cererea procurorului DNA ca cei implicati in frauda cu fonduri europene sa fie condamnati la pedepse cu inchisoarea cu executare si mentinerea sechestrului pe bunurile Eky Sam si ale lui Ioan Echimov in vederea recuperarii prejudiciului. Procurorul DNA a argumentat ca inculpatii nu au contribuit cu nimic la aflarea adevarului si mai mult decat atat nu au regretat  faptele comise. In plus, procurorul DNA a solicitat si stabilirea unor pedepse complementare pentru firma Eky Sam cum ar fi interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achizitie publica cativa ani.

Avocatul Nechita: „Eky Sam nu are nicio vina”

Sa mentionam ca infractunile se refera la faptul ca fostul primar al comunei Ion Neculce si complicii sai printre care si fostul viceprimar Neculai Musat au bagat in propriile buzunare fondurile europene obtinute pentru intretinerea pasunii comunale fiind „ajutati” in acest sens de firma Eky Sam care le-a furnizat documente false in baza carora acestia au incercat astfel sa justifice cheltuirea banilor. Valoarea fondurilor europene fraudate in acest fel se ridica la 638.030 lei. In apararea firmei Eky Sam dar si a angajatilor trimisi in judecata  avocatul Ionel Nechita a aratat ca societatea nu a eliberat respectivele documente cu scopul de a servi justificarii unei fraude.

„Forma de vinovatie a firmei Eky Sam nu este reflectata in ansamblul probator administrat, in sensul existentei vointei comune de cooperare intre participanti si de contributie contributie personala la savarsirea faptei. Inculpata nu a avut reprezentarea ca isi va aduce contributia la savarirea unei fapte prevazute de legea penala”, a spus avocatul Ionel Nechita.

Acesta a adaugat ca este adevarat ca Eky Sam  a  incheiat un contract de prestari servicii cu fostul viceprimar Neculai Musat, dar angajatii societatii nu au stiut niciodata ca acesta va  folosi documentele la justificarea in fals a modului de cheltuire a fondurilor europene.

Pedepese grele pentru Eky Sam

Reamintim ca persoanele fizice trimise in judecata in acest dosar au primit pedepse cu suspendare, iar firma Eky Sam a primit o amenda penala de 50.000 lei si in plus societatea de asfaltari si condamnatii trebuie sa achite prejudiciul de  638.030 lei. Serviciile facturate de firma Eky Sam, celor de la Primaria Ion Neculce care incercau astfel sa justifice cheltuirea fondurilor europene se refereau la decolmatarea albiilor unor rauri sau paraie care traverseaza pasunea comunala. „Inculpatul Ioan Covaliu (angajat Eky Sam-nr.) a declarat ca a completat documentele privind activitatile de incarcare namol in toamna anului 2008 si 2009. Acesta a spus ca a fost trimis la locatiile respective de Echimov Ion dar nu-si aminteste daca lucrarile au fost supravegheate de vreo persoana din cadrul firmei sau de beneficiar”, se arata in sentinta pronuntata de magistratii de la Tribunalul Iasi.

Ce spun procurorii in rechizitoriu

Dupa cum s-a precizat mai sus, rechizitoriul procurorilor DNA arata ca fostii sefi ai Primariei Ion Neculce au apelat la firma Eky Sam pentru a face rost de documentele fictive de care aveau nevoie pentru a baga in buzunare banii europeni imediat ce au incasat subventiile pentru pasune, adica in vara anului 2008. Este vorba despre fostul primar Vasile Rusu care intre timp a decedat, fostul primar Constantin Stefan si dupa cum s-a mai spus fostul viceprimar Neculai Musat.  Pentru ca stiau ca trebuie sa prezinte la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura o serie de documente cu ajutorul carora justificau modul de cheltuire a banilor, sefii Primariei Ion Neculce au incheiat cu firma Eky Sam contractul de lucrari indicat mai sus.

„In vara anului 2008, dupa incasarea subventiei aferente campaniei pentru anul 2007, inculpatul Neculai Musat (fostul viceprimar al comunei Ion Neculce) a incheiat cu SC Eky Sam SRL Iasi reprezentata de administratorul Echimov Ion, fara negocieri contractul de prestari servicii nr.451 din 9.07.2008 avand ca obiect prestarea de servicii in valoare de  110.000 lei”, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.

Faptul ca aceste lucrari nu au fost efectuate a fost constatat de expertii angajati de DNA. Trebuie precizat cu aceasta ocazie ca decolmatarea raurilor respective implica si transportul namolului colectat din albii catre alte locatii.

„Conform raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza de expertul judiciar Ionel Vasile Meglei rezulta ca au fost identificate in teren lucrarile contractate de firma Eky Sam SRL Iasi si s-a constatat ca pentru lucrarile de decolmatare, curs de apa Bahna- circa 1,5 km curs de apa ses Prigoreni-Valea Rediului-circa 350 m decolmatare curs de apa, nu s-a executat incarcarea si transportul namolului excavat in cantitate de 18.370 tone (lucrari in valoare de 104.855 lei) acesta fiind descarcat pe mal”, au constatat judecatorii de la Tribunal, cei care au pronuntat prima condamnare pentru Eky Sam.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here