Doliu la Motel Bucium! Puscasu a pierdut jumatate de milion de euro

Vasile Puscasu a pierdut 550.000 de euro, suma ce reprezinta garantia de participare la licitatia organizata pentru vanzarea Hotelului Traian @ Omul de afaceri nu a reusit sa convinga bancile sa-i finanteze achizitia hotelului pentru aproximativ 5 milioane de euro

Hotelul Traian ramane in continuare in proprietatea falimentarei Turism Moldova SA. Licitatia pentru vanzarea imobilului a esuat, castigatorul nereusind sa plateasca suma ofertata in cadrul procedurii. Vasile Puscasu, patronul Motel Bucium, cel care isi adjudecase Hotelul Traian la licitatia din data de 7 martie 2018, nu a reusit sa achite suma de bani ofertata si, cel mai probabil, a pierdut 550.000 euro, suma de bani achitata cu titlu de garantie la inscrierea la licitatie. Reprezentantii consortiului de lichidatori BDO Business Restructuring SPRL si Casa de Insolventa RAVA au confirmat pentru 7 EST faptul ca vanzarea Hotelului Traian a esuat, deoarece compania desemnata ca fiind castigatoarea licitatiei, SC Motel Bucium SRL, nu a achitat diferenta de pret in cuantum de 4.995.000 euro plus TVA pana la data limita de 4 iunie 2018. Reprezentantii BDO nu au vrut sa ofere alte detalii despre ce se va intampla in continuare cu Hotelul Traian si nici daca cei 550.000 euro platiti de Puscasu cu titlu de garantie vot fi pierduti de omul de afaceri iesean.

„Ceea ce va putem confirma este faptul ca tranzactia nu a fost finalizata. Contractul nu a fost semnat intrucat cumparatorul nu a achitat pretul pana la termenul stabilit, respectiv 4 iune 2018. Nu stim ce se va intampla in continuare. Adunarea Creditorilor va stabili procedura care trebuie urmata in continuare si ce se va intampla cu imobilul in cauza. Alte detalii sau informatii nu va putem comunica” ne-au declarat reprezentantii BDO

Incercari disperate pe toate fronturile

In momentul in care a realizat ca tranzactia nu se poate realiza si ca este in perciol sa piarda cei 550.000 euro achitati cu titlu de garantie, Puscasu a inceput sa actioneze pe mai multe fronturi. Incepand cu data de 30 mai 2018, SC Motel Bucium SRL transmite catre BDO, liderul consortiului de lichidatori ai Turism Moldova SA, mai multe adrese prin care solicita decalarea termenului de plata si de semnare a contractului intrucat societatea nu a reusit sa obtina finantarea dorita din partea bancilor. Puscasu invoca ca si motive jurudice faptul ca litigiile existente impiedica bancile sa acorde creditul de 4,9 milioane de euro necesar societatii sale pentru achizitia Hotelului Traian. Totodata, Puscasu da asigurari lichidatorului ca doreste achitarea banilor, dar spune ca tranzactia nu se poate incheia in conditiile actuale, aducand in sprijinul acestor afirmatii si parerea unui notar public: „incheierea unui contract de vanzare cumparare in conditiile in care extrasele pentru autentificare obiectiveaza inscrieri in curs, nesolutionate inca, este una neuzuala care poate crea prejudicii majore cumparartorului”.

BDO ii da cu flit lui Puscasu

Lichidatorul BDO Business Restructuring SPRL a ramas impasibil la argumentele invocate de catre reprezentantii Motel Bucium SRL prin cele trei notificari transmise in decurs de trei zile. BDO a transmis cumparatorului ca este in imposibilitatea de prelungi termenul prevazut pentru efectuarea platii si semnarea contractului de vanzare din mai multe motive. In primul rand, reprezentantii BDO sustin faptul ca in baza prevederilor legii insolventei, bunurile care fac obiectul vanzarii in procedura insolventei sau a falimentului se dobandesc de catre cumparartor libere de orice sarcini si prin urmare nu exista niciun impedinment legal in perfectarea contractului de vanzare – cumparare. Astfel ca, lichidatorul poate sa-si duca la indeplinire obligatia asumata de a vinde imobilul, culpa pentru neperfectarea contractului fiind a cumparartorului, respectiv Motel Bucium SRL. In al doilea rand, BDO sustine faptul ca procedura de vanzare aprobata de catre Adunarea Creditorilor nu prevede posibilitatea de amanare a termenului de plata, acest fapt fiindu-i adus la cunostinta cumparatorului atat prin Caietul de Sarcini cat si prin procesul verbal incheiat cu ocazia licitatiei. astfel ca, BDO a pus in vedere SC Motel Bucium SRL sa achite restul de pret pana la termenul limita, in caz contrar urmand a pierde garantia depusa.

Ultima carte: ordonanta presedintiala

In data de 4 iunie, ultima zi in care Puscasu mai putea sa achite restul de pret pentru achizitionarea Hotelului Traian, societatea acestuia Motel Bucium SRL depune la Tribunalul Iasi o cerere de Ordonanta Presedintiala prin care a solicitat instantei sa prelungeasca termenul limita pentru plata si pentru semnarea contractului pana la solutionarea litigiilor legate de acest imobil. In sustinerea sa Puscasu mentioneaza ca bancile nu au putut sa-i finanteze achizitionarea Hotelului Traian deoarece exista pe rolul instantelor de judecata mai multe litigii legate de procedura de licitatie in care si-a adjudecat imobilul din Piata Unirii. Totodata, Puscasu sustine ca exista litigii privind imobilul care au fost inregistrate in cartea funciara si pe rolul instantelor ulterior datei la care a avut loc licitatia, fapt pentru care termenul de finalizare a tranzactiei ar trebui sa fie amanat pana la data solutionarii acestora.

„Pentru a face rost de aceasta suma exorbitanta de bani am purtat discutii cu mai multe societati bancare in vederea incheierii unui contract de credit, suma solicitata de subscrisa cu titlu de credit fiind foarte mare, de 4.9 milioane de euro, pentru a plati pretul, insa toate bancile ne-au invocat ca un mare inconvenient pentru acordarea sumei solicitate existenta pe rolul instantei a mai multor litigii. Mai mult decat atat, incepand cu data de 16.05.2018, cand, dupa lungi negocieri, am reusit sa obtinem o aprobare a creditului de catre OTP Bank, au aparut in cartea funciara a imobilului Hotel Traian patru cereri inregistrate si nesolutionate care au dus la blocarea acestei carti.”, se arata in plangerea inaintata Tribunalului Iasi de Motel Bucium SRL.

Pe 5 iunie, completul de judecata a anulat cererea lui Puscasu privind ordonanta intrucat acesta nu achitase taxa de timbru in valoare de 100 de lei, asta in conditiile in care omul de afaceri sustine in fata instantei ca poate plati cei 5 milioane de euro diferenta de pret pentru cumpararea hotelului. Reporterii 7 EST au incercat sa obtina un punct de vedere oficial de la Vasile Puscasu, insa acesta nu a mai raspuns la telefon in ultimele zile.

Rares Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here