Aceasta este ordonanta inculpatului Mihai Chirica! Primarul penal: „Fara penali in functii publice”

7Est prezinta fotocopii din Ordonanta prin care procurorii DNA au dispus „inceperea urmaririi penale” impotriva primarului Mihai Chirica @ DNA descrie cum a trucat Mihai Chirica celebra licitatie Skoda, dar si despre cum acesta a provocat prejudicii insemnate Primariei Iasi in folosul unor demnitari si functionari ai municipalitatii @ „A fost anihilata orice concurenta reala” sau „au utilizat in interes de serviciu si in interes personal autoturismele pentru care serviciile de leasing au fost achizitionate in mod nelegal” sunt doar cateva din sintagmele folosite de procurori pentru descrierea activitatii infractionale @ Inculpat in dosarul deschis de DNA, primarul Mihai Chirica a semnat petitia USR „Fara penali in functii publice” @ Intr-un raspuns adresat redactiei 7Est, DNA informeaza ca dosarul deschis pe numele lui Chirica este in lucru la Serviciul Teritorial Iasi

Pe 26 mai, intre o plimbare pe pietonalul de pe Stefan cel Mare si o poza pe scena de la Fortza ZU, Mihai Chirica si-a gasit timp sa semneze petitia „Fara penali in functii publice”, initiata de USR. Fotografia cu primarul semnand lista de sustinere a fost postata pe Facebook si a strans sute de aprecieri si distribuiri.

Cine este de fapt Mihai Chirica, politicianul care a semnat petitia „Fara penali in functii publice”?

Primarul este cercetat intr-un dosar deschis de DNA in care are calitatea de „inculpat”. Drept dovada, publicam in facsimil Ordonanta prin care procurorii DNA au dispus „inceperea urmaririi penale” impotriva primarului Mihai Chirica. Din acelasi document redam mai jos cele mai importante pasaje in care sunt descrise faptele de coruptie pentru care Mihai Chirica este cercetat penal.

Chrica a trucat licitatia

Pentru opinia publica, Dosarul Skoda instrumentat de DNA Iasi s-a aprins ca un chibirit si s-a stins la fel de repede. Insa, faptele descrise de procurori arata ca este vorba de un prejudiciu insemnat si de o serie de abuzuri comise de Mihai Chirica, menite sa favorizeze o singura firma, cea care a furnizat primariei autoturismele.

Procurorii DNA enumera documentele care au fost aprobate de catre Chirica, pe atunci viceprimar al municipiului Iasi, pentru a favoriza dealearul auto Open Service in procedura de achizitie a autoturismelor. Acestia au calculat si prejudiciul provocat bugetului local pe parcursul anilor in care s-a derulat contractul Skoda.

„- prin incalcarea disp. Art. 24 alin. 1 din OUG nr 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a disp. Art. 5 si art. 10 din OG nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv, a disp. Art. 23 alin. 1 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, a aprobat documentul inregistrat sub numarul 23923/13.03.2013, intitulat „Nota jutsificativa privind alegerea cererii de oferte ca aprocedura de atribuire a contractului de achizitie publica”, in cuprinsul careia au fost invocate referatul nr. 23532/13.03.2013, intocmit de Serviciul Administrativ – prin care se solicita furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operational in valoare aproximativa de 93.132 euro, fara TVA, respectiv 419.094 lei, fara TVA, pentru o perioada de patru ani – si Nota justificativa nr. 23540/13.03.2013, intocmita de Serviciul Administrativ, in continutul careia se invoca, drept justificare a noii achizitii, expirarea in data de 10.04.2013 a unui contract de leasing operational; Prin incalcarea disp. Art.2 alin.2 lit. B,F art. 38 alin. 1 din OUG 34 din 2006, a aprobat Caietul de Sarcini nr. 23533/13.03.2013 privind furnizarea a patru autoturisme prin leasing operational, document in continutul caruia au fost inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci”, se arata in ordonanta de incepere a urmaririi penale impotriva primarului Mihai Chirica.

A fost anihilata concurenta

Pana la data de 23 august 2016, demersurile facute de Mihai Chirica pentru derularea contractului Skoda au provocat Primariei Iasi un prejudciu de aproximativ 90.000 de euro, sustin procurorii DNA.

Acestia demonstreaza ca procedura de achizitie a fost una „cu dedicatie”, deoarece intentia sefilor si functionarilor din Primaria Iasi era dirijarea contractului catre Open Service SA, dealerul Skoda de la acea vreme.

Fapte ce au determinat achizitia nelegala a serviciilor de leasing operational privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda, cauzand atat o paguba in cuantum de 411.370,18 lei (stabilita pana la data de 23.08.2016) bugetului local al municipiului Iasi, cat si o vatamare a intereselor legitime ale unitatii administrativ – teritoriale Municipiul Iasi de a achizitiona produse si servicii in conditii concurentiale prin includerea in caietul de sarcini a unor specificatii tehnice care nu permiteau decat furnizarea a a trei autoturisme marca Skoda Octavia si a unui autoturism marca Skoda Superb, fiind anihilata orice concurenta reala care sa conduca la obtinerea unui raport optim calitate/pret, fapte prin savarsirea carora s-au obtinut, de asemenea, atat un folos patrimonial necuvenit in beneficiul demnitarilor si functionarilor din cadrul unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, care au utilizat in interes de serviciu si in interes personal autoturismele pentru care serviciile de leasing au fost achizitionate in mod nelegal, cat si un folos in beneficiul dealer-ului autoturismelor marca Skoda, respectiv SC Open Service SA Iasi”, descriu anchetatorii DNA activitate ainfractionala.

Prejudciu final: 5 miliarde! Bunurile lui Chirica sub sechestru

Contractul pentru achizitia autoturismelor Skoda in sistem leasing s-a intins pe patru ani, din mai 2013, pana in mai 2017. La final, procurorii DNA au calculat o paguba totala de peste 5 miliarde lei vechi. Pana la concurenta acestei sume a fost instituit sechestru atat pe bunurile detinute de Chirica cat si pe cele ale functionarilor implicati.

„ A aprobat Caietul de sarcini nr.235533/13.03.2013 privind furnizarea a patru autoturisme prin leasing operational, document in continutul caruia au fost inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci, in scopul de a favoriza dealerul zonal al marcii Skoda, respectiv SC Open Service SA Iasi, fapte care, conjugate cu actiunile ilicite ale celorlalti inculpati au determinat achizitia nelegala de catre autoritatea administrativ teritoriala Municipiul Iasi a serviciilor de leasing operational privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda (in care se includ si serviciile aferente atribuirii de numere de inmatriculare preferentiale), cauzand atat o paguba in cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iasi (in perioada 20.05. 2013 – 30.05.2017), cat si o vatamare a intereselor legitime ale unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi de a realiza o buna gestiune financiara prin asigurarea legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficacitatii si eficientei in utilizarea fondurilor publice prin administrarea patrimoniului public si prin savarsirea carora s-a obtinut, de asemenea, un folos patrimonial necuvenit in beneficiul demnitarilor si functionarilor din cadrul unitatii administrativ teritoriale Municipiul Iasi (…) ”, se mai arata in Ordonanta DNA.

DNA: dosarul este in lucru

Dosarul Skoda a fost deschis in 2014. Din momentul la care Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, precum si mai multi functionari ai primariei au fost chemati la audieri, s-a asternut linistea.

DNA a raspuns sec la o solicitare 7Est privind stadiul cercetarilor.

„Dosarul la care faceti referire este in lucru pe rolul DNA – Serviciul teritorial Iasi, in acest moment, alte informatii referitoare la stadiul anchetei, nu pot fi puse la dispozitie”, se arata in raspunsul emis de DNA.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here