Distincții importante pentru doi profesori de la Facultatea ieșeană de Teatru

După ce în anul 2017, Facultatea de Teatru Iași a primit din partea Senatului Uniunii Teatrale din România  Premiul Special pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale, anul acesta, doi profesori ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, respectiv lect. univ. dr. Călin Ciobotari și profesor asociat Oltița Cîntec, au fost nominalizați la Gala Premiilor UNITER, la secțiunea „Critică de teatru”.

Cea de-a XXVII-a ediție a Galei Premiilor UNITER va avea loc în acest an, pe 13 mai, la Cluj. În vederea acordării premiilor, pentru acest an, juriul a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borș și Mircea Morariu.

Călin Ciobotari este licențiat la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și la Facultatea de Teatru Iași, secția Teatrologie, are un Master în Hermeneutică, și un doctorat în Teatrologie la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Redactor șef al revistei „Dacia literară”, publicist la importante reviste din țară, autor de texte dramatice, scenarii și dramatizări, Călin Ciobotari este membru al UNITER, al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. În prezent, la Facultatea de Teatru din Iași este titular al cursurilor de Estetică, Spectacologie, Etică academică și Teoria culturii. Este, din anul 2018, conducător de doctorate.

Oltița Cîntec, critic de teatru și primul doctor în Teatrologie de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“, este Directror artistic al Teatrului „Luceafărul“ Iași și al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, selecționer pentru mai multe festivaluri de teatru naționale și internaționale, secretar general al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și profesor asociat în cadrul Facultății de Teatru Iași. Autoare a numeroase cronici și studii în reviste din țară și străinătate și a mai multor cărți de teorie și istorie teatrală despre arta spectacolului contemporan, multe dintre ele premiate, este anul acesta nominalizată pentru a treia oară la Gala premiilor UNITER. „Dragostea și pasiunea pentru teatru se văd în profesionalismul și implicarea totală a dascălilor din cadrul Facultății de Teatru ieșene, în valorile pe care le transmit mai departe noilor generații și, nu în ultimul rând, în rezultatele deosebite ale studenților de la cele cinci specializări ale facultății (Actorie, Păpuși, Regie, Coregrafie, Management cultural)”, informează un comunicat al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Spectacolul „Bine, mama, da’ ăștia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă în actu’ ntâi”, de Matei Vișniec (spectacol/licență promoția 1992-1996, clasa prof. univ. Dionisie Vitcu și Gheorghe Marinca), a câștigat la Gala Premiilor UNITER, în anul 1997, Diploma pentru producţiile şcolilor de teatru, deschizând drumul numeroaselor premii pentru excelență și întreaga activitate acordate profesorilor și absolvenților Facultății de Teatru din Iași (Mihaela Arsenescu Werner, Dionisie Vitcu, Constantin Paiu, Sorina Bălănescu, Ștefan Oprea, Marius Manole).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here