DGA anchetează afacerea Chirica – PNL: un schimb de terenuri, negociat la crâșmă!

Pe 20 februarie a.c., Direcția Generală Anticorupție a cerut Primăriei Iași documentele care au stat la baza scandalosului schimb de terenuri orchestrat de Costel Alexe, șeful PNL Iași, și primarul Mihai Chirica @ Firma G&R Imobiliar Group SRL a schimbat un teren într-o fundătură de lângă Cimitirul Eternitatea cu un teren în Cicoarei, la asfalt @ Proiectul schimbului de terenuri a fost respins în trei ședințe consecutive, dar a patra oară câțiva consilierii PNL s-au sucit și hotărârea a fost aprobată @ Explicația: înainte de votul decisiv, șeful PNL Iași, Costel Alexe, a fost filmat petrecând la aceeași masă, la o cafenea din Palas, alături de patronii firmei care a beneificiat de acest schimb @ După aprobarea schimbului de terenuri, fiul primarului din Mirsolava, membru marcant al PNL, a intrat oficial în firmă @ Ancheta nu are șanse reale de concretizare: șeful DGA Iași, Gabriel Coman, a cumpărat de la Primăria Iași un apartament în Piața Unirii cu doar 10.000 de euro @ Locuința are peste 90 de metri pătrați și valorează de zece ori mai mult

Cel mai scandalos schimb de terenuri aprobat în epoca administrației Chirica este anchetat de către Direcția Generală Anticorupție. La data de 20 februarie, DGA a trimis Primăriei Iași o notificare prin care  solicită documentația care a stat la baza schimbului de terenuri realizat de către Consiliul Local Iași cu firma G&R Imobiliar Group SRL. Conform documentului, DGA solcită Primăriei Iași să indice persoana care a inițiat schimbul de terenuri și documentația care a stat la baza adoptării acestei hotărâri.

Show penal: Alexe, la crâșmă cu imobiliarii. Șeful DGA, apartament de la Primărie cu 90 la sută reducere

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, 7IAȘI publica o înregistrare video în care, șeful PNL Iași, Costel Alexe, era surprins petrecând la aceeași masă cu patronul firmei G&R Imobiliar Gropu SRL, Gheorghe Dochițanu. Întâlnirea a avut loc în preajma unui moment crucial pentru această afacere imobiliară: aprobarea prin votul consilierilor locali. Anterior, proiectul de hotărâre ce prive schimbul de terenuri fusese respins de patru ori la rând. Conducerea Primăriei Iași l-a repus pe ordinea de zi, până când consilierii PNL controlați de Costel Alexe s-au răzgândit și au schimbat balanța votului.

Deși s-au angajat public să se abțină la voturile ce privesc PUZ-uri ori schimburi de terenuri, patru consiilieri liberali au votat în favoara acestui proiect. Este vorba de Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin și Ciprian Bostan.

Drept urmare, Primăria Iași a achiziționat de la firma G&R Imobiliar Group SRL terenul de 1.281 metri pătrați situat pe strada Ciric nr. 5, oferind la schimb un teren de 3.300 mettri pătrați în Cicoarei.

Prima mare problemă a acestei tranzacții: firma G&R Imobiliar Group SRL a cumpărat terenul în august 2017, declarând un preț al tranzacției de 100.000 de euro. La distanță de doar doi ani, evaluarea comandată de Primăria Iași stabilește că prețul terenului este de cel puțin două ori mai mare, adică 230.000 de euro, în condițiile în care accesul către teren este posibil doar pietonal. Evaluarea poate fi cu ușurință pusă la îndoială din moment ce terenul este foarte prost amplasat, având deschidere mică la drum și se află în imediata vecinătate a Cimitirului Eternitatea.

Firma lui Dochițanu a cerut aprobare pentru ridicarea unui bloc pe teren, dar aceasta a fost respinsă deoarece legea interzice autorizarea construcțiilor la o distanță mai mică de 200 de metri față de un cimitir. Așa s-a ajuns la ideea extinderii cimitirului.

Pare  incredibil, dar pentru a justifica necesitatea schimbului de terenuri, Primăria Iași a inventat o creștere a numărului de decese în Iași. Asta într-un răspuns oficial al Direcției de Urbanism!

„De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea dunt deja ocupate, iar extinderea aacestuia devine prioritară pentru administrația locală. Pentru a nu crea o imagine total nepotrivită potențialilor locatari și în vederea evitării prejudicierii dumnevoastră, vă propunem următoarele: 1. Schimb de teren pe echilbru valoric. 2. Cumpărarea terenului la prețul pieței pe baza unei evaluări independente.”, se arată într-o adresă emisă de Primăria Iași ca răspuns la solicitarea firmei G&R Imobiliar Group SRL.

Dosar degeaba! Șeful DGA, apartament de la Primărie cu 90 la sută reducere

Tot 7 IAȘI a dezvăluit în vara lui 2018 faptul că șeful structurii teritoriale a DGA, Gabriel Coman a reușit să pună mâna pe un apartament ân buricul târgului, la un preț aboslut scandalos: 10.000 de euro epnrtu 90 de metri pătrați. Vorbim despre un apartament lângă Restaurantul Select, în zona zero a municipiului Iași.

În plus, în documentul emis Perimăriei Iași prin care se cer lămuriri și documente, nu se vorbește de vreun dosar penal, ci doar despre o „lucrare”  a DGA, echivalentul a ceea ce în urmă cu câțiva ani se numea „cercetări prealabile”..

7IAȘI l-a contactat pe Costel Alexe la câteva zile după ce acesta s-a întâlnit cu patronii firmei care a făcut schimbul de terenuri cu Primăria Iași.

„Am fost și rămân indiferent de funcțiile publice pe care le ocup un om transparent și deschis, fapt pentru care vă asigur că orice fel de asocieri între diverși oameni și decizii politice luate în Consiliul Local Iași sunt pure speculații. În măsura în care timpul îmi permite, după ce termin cu activitățile profesionale și politice obișnuiesc, asemenea oricărui om normal, oricărui cetățean liber din Iași sau de oriunde, să iau prânzul, să beau un ceai, o cafea sau o limonadă în vremurile calde”, a susșinut Costel Alexe la acea vreme.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here