Dezvoltatorul Evergreen a blocat accesul către locurile de parcare cumpărate de locatari. Proprietarii nevoiți să închirieze spații de parcare de la alte blocuri

Locatarii din Complexul rezidențial Evergreen Tower nu mai pot intra cu mașinile în parcarea blocurilor. Dezvoltatorul CCI Construct Company a început executarea unor lucrări la parcarea subterană și a blocat circulația auto către două blocuri. Cei care și-au cumpărat cu mii de euro locurile de parcare nu le pot folosi acum pentru că dezvoltatorul le blochează accesul auto. Locatarii i-au cerut dezvoltatorului alte locuri de parcare pentru a le utiliza temporar pe perioada lucrărilor. Firma deținută de Ciprian Petrică Ciubotariu le cere locatarilor chirie pe acele locuri de parcare sau nu îi lasă să intre în complex.

 

Un nou scandal a izbucnit in complexul rezidențial Evergreen Towers, construit de firma CCI Company SRL. Societatea administrată de Ciprian Ciubotariu a început o serie de lucrări la o rampă de acces către parcarea subterană a unui imobil din complex și a blocat circulația auto către locurile de parcare amenajate la blocurile date deja în folosință. Astfel, locatarii care au cumpărat locuri de parcare de la dezvoltator nu mai pot folosi acum aceste spații întrucât accesul auto le este blocat. Oamenii au cerut dezvoltatorului să le pună la dispoziție cu titlu gratuit pe perioada lucrărilor alte locuri de parcare sau să fie despăgubiți pentru lipsa de folosință spațiilor respective. Dezvoltatorul a refuzat și le cere bani locatarilor dacă vor să parcheze în interiorul complexului, deși el este cel care a provocat blocarea căilor de acces. CCI a introdus în contractele cu locatarii unele clauze pe care le interpretează în mod abuziv în acest conflict cu locatarii. Disputa s-a mutat în instanță.

Oameni lăsați cu mașina în drum, clauză contractuală folosită abuziv

În februarie 2024, dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a început o serie de lucrări la extinderea unei rampe de acces către parcarea subterană a unui bloc aflat în construcție. Locatarii din blocurile date în folosință s-au trezit că accesul auto către locurile de parcare cumpărate de la dezvoltator este blocat. Proprietarii apartamentelor din blocul C1 au constatat că nu mai pot ajunge cu mașinile la subsolul imobilului în care locuiesc și au fost nevoiți să își caute un alt loc de parcare. Aceștia i-au cerut dezvoltatorului să le pună la dispoziție alte locuri de parcare libere din complex întrucât blocarea accesului este din vina sa. CCI Construct SRL le-a cerut bani pentru noile locuri și  folosește în mod abuziv niște clauze din contractele de vânzare cumpărare. „(…) renunțăm la orice drept subiectiv patrimonial sau de altă natură, prezent sau viitor, ce ar putea deriva din lucrările ce vor fi efectuate și ne obligăm să nu pretindem în viitor vreo sumă de bani cu titlu de echivalent/contraprestație, despăgubiri sau alte taxe, societatea vânzătoare fiind exonerată de orice obligație privind eventualele despăgubiri”, se arată în clauza strecurată în contractele cu locatarii. Clauza nu acoperă și cazurile în care lucrările se desfășoară fără respectarea legii, respectiv cu afectarea dreptului de servitute al locatarilor care au cumpărat apartamente și locuri de parcare în complex.

Chirie pentru parcare deși au locuri cumpărate

Dezvoltatorul a cerut celor afectați de lucrări o chirie lunară de 297 lei pentru a oferi un alt loc de parcare la subsolul blocurilor C5 și C6. „Subsemnații suntem în situația în care nu avem acces la propriul loc de parcare, achiziționat conform contractului de vânzare, folosința acestuia fiind îngrădită de către dezvoltator, în mod abuziv și fără să respecte obligațiile asumate, dreptul de servitute. Între cele două părți nu există nicio convenție prin care reclamantul să-și fi asumat ca în cazul efecturării unor lucrări ce aparțin pârâtei, locul de parcare să fie astfel imobilizat”, susține George A., unul dintre locatarii din Complexul Evergreen care l-au dat în judecată pe Ciubotariu. Unii dintre locatari au închiriat locuri de parcare de la vecinii care nu le folosesc.

Un nou proces pentru dezvoltator

Proprietarii afectați s-au adresat instanței de judecată cerând obligarea dezvoltatorului la suportarea costurilor pentru închirierea locurilor de parcare. „Întrucât accesul în parcarea subterană unde subsemnatul deține în proprietate un loc de parcare, accesul este blocat în totalitate de executarea unor lucrări de construcții aparținând pârâtei, executate pe calea de acces către parcare, solicităm instanței să oblige pârâta ca pe durata existenței lucrărilor ce blochează accesul către locul de parcare subterană situat în subsolul blocului C1 din Complexul Evergreen să pună la dispoziția proprietarilor reclamanți spre folosință un loc de parcare subterna intabulat și similar celui deținut în proprietate  de subsemnații, în cadrul Complexului Evergreen (…) la plata chiriei generate de relocarea locului de parcare pe întreaga durată în care subsemnații am fost lipsiți de locul de parcare începând cu 15 ianaurie 2024 și până la data depunerii cererii de chemare în judecată, adică 1.500 lei (…) să achite contravaloarea chiriei de 300 lei lună de la depunerea cerii până când subsemnații vom avea acces efectiv la locul de parcare ”, se arată în plângerea depusă la instanța de judecată.

Conflicte numeroase între dezvoltator și proprietari

Un alt cuplu care locuiește în Complexul Evergreen în blocul C1 a cerut instanței obligarea CCI Construct Company SRL să plătească 120 euro pentru lipsa de folosință a locului de parcare, dar și instituirea unei servituți de trecere. ”Având în vedere blocarea accesului, prin activitățile de construire și extindere desfășurate de pârâtă, la locurile de parcare deținute în proprietate și pe care le folosisem până la momentul respectiv, am fost nevoiți să închiriem măcar un loc de parcare în zonă contra sumei de 60 euro lună cu obligația de a plăti în avans pe 6 luni.” spune Iulian M. Oamenii susțin că au plătit în avans integral apartamentul, în 2019, plus cele două locuri de parcare, cu doi ani înainte de încheierea contractuluid e vânzare-cumpărare. Ulterior, s-au trezit cu clauza stipulată în contract. Mai mult, locuitorii din complex susțin că lucrările vor dura circa un an, perioadă în care ei nu vor putea să se folosească de locurile de parcare pe care le dețin. Deși oamenii au făcut la rândul lor o notificare către CCI Construct Compnay pentru a benefica gratuit de alte locuri de parcare, firma lui Ciubotariu nu s-a lăsat înduplecată.

Le-a oprit și apa propietarilor de apartamente de la Evergreen

În ultimele luni disputele dintre Ciubotariu și locatari s-au întețit. De ceva vreme, firma lui Ciubotariu a lăsat o bună parte din oameni fără apă la robinete, după ce locatarii nu au fost de acord cu alegere sa ca președinte de asociație. Luna trecută, Ciprian Ciubotariu a sistat brusc contractul cu Apa Vital SA, încercând să oblige locatarii să semneze un nou acord cu o altă societate pentru a le da drumul la utilități. Oamenii au apelat la instanță, încercând să determine dezvoltatorul să nu sisteze apa, însă Ciubotariu nu a ținut cont de decizia magistraților.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here