Cuscrul și consilierul primarului, campionul contractelor publice în Pașcani. Peste 360 de achiziții directe cu firma lui Zanet

Uniți prin căsătoria celor doi copii ai lor, dar și prin dragostea față de banii publici, primarul Pașcaniului, Dumitru Pantazi, și administratorul public al orașului, Gică Zanet, au înființat un adevărat cartel care deține controlul asupra achizițiilor publice la toate instituțiile subordonate Primăriei. Mai mult, rețeaua s-a extins și către primăriile din comunele limitrofe ale căror primari sunt membri PSD și sunt subordonați pe liniei politică lui Pantazi și Zanet. Toate școlile și grădinițele din Pașcani, Biblioteca orașului, Spitalul Municipal și firma de salubritate a primăriei direcționează contracte de sute de mii de lei către una dintre firmele lui Gică Zanet. Toate acestea depind de alocările bugetare ale Primăriei unde controlul absolut este deținut de Dumitru Pantazi și de cuscrul său, Gică Zanet. Totodată, funcțiile directorilor acestor instituții depind de decizia politică sau administrativă a celor doi. În hora aceasta penală au intrat și primarii din comunele Mogoșești Siret, Valea Seacă, Cristești, Ruginoasa, Tătăruși, Vânători, Todirești, Hărmănești, Heleșteni, Sirețel, dar și Adminsitrația Bazinală Ape Siret și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport.

Peste 360 de achiziții directe realizate de toate aceste instituții publice enumerate în decursul ultimelor 12 luni au mers către firma administratorului public al Municipiului, Gică Zanet. Firma Sicme SRL a încasat în această perioadă peste  400.000 de lei din aceste contracte. Pașcaniul și comunele limitrofe au devenit o enclavă în care legea o fac Pantazi și Zanet.

Contract pentru asistență tehnică la Spitalul Municipal

Conform ultimei declarații de interese făcută publică de Primăria Pașcani, Gică Zanet este asociat în trei societăți comerciale: Sicme SRL, Sicme Soft SRL și Romfic SRL. Prima dintre cele trei este abonată la banii publici ai instutuțiilor care depind direct de influența cuplului de cuscri Dumitru Pantazi – Gică Zanet. Principala sursă de căpușare a lui Gică Zanet a fost în ultimii ani Spitalul Municipal de Urgență Pașcani. Menținut pe funcție cu sprijinul PSD, managerul unității, Costică Pânzaru, a  întors favorul cupletului de cuscri Pantazi – Zanet și a pompat sute de mii de lei în conturile firmei Sicme. Din aprilie 2018 și până astăzi, Spitalul Municipal Pașacani a atribuit firmei lui Zanet un număr de peste 150 de proceduri de achiziție directă în valoare de peste 250.000 de lei. Mai mult, lăcomia pesedistului crește de la un an la altul. În ultimele opt luni din 2018 firma Sicme a primit contracte de peste 125.000 de lei prin intermediul a 130 de contracte, iar în primele cinci luni ale anului 2019 are deja aceeași sumă încasată doar din  21 de proceduri. Cea mai mare sumă de bani este încasată de Zanet sub forma unui contract de asistență tehnică. Aproape 10.000 de lei lunar pentru nimic.

Contract de „servicii asigurare personal” acordat după Revelion

De departe, contractele care ies cel mai mult în evidență sunt cele de ”Servicii asigurare personal pentru Tabăra de la Muncel” încheiate de Direcția Județeană de Tineret și Sport. Prin aceste contracte firma pesedistului Zanet se obliga să furnizeze personal pentru tabăra de la Muncel în diverse perioade ale anului. În urma a trei proceduri de achiziție directă atribuite în 2018, Sicme SRL a încasat de la DJTS în 2018 suma de 50.000 lei. Iar pe 3 ianuarie 2019!, DJTS mai direcționează în buzunarele lui Zanet încă 52.000 lei pentru același tip de servicii. De ce a ales DJTS tocmai firma liderului PSD Pașcani pentru aceste contracte? Dedesubturile afacerii nu sunt la vedere, însă ele pot fi bănuite, dar ce este cert e faptul că pe filiera PSD, Gică Zanet încasează de la o instituție a statului peste 100.000 de lei!

I-a angajat fiica și i-a dat și bani

În februarie 2019, Primăria Tătăruși încheie un contract cu firma Sicme în valoare de 15.000 de lei pentru birotică și papetărie! Același primar a angajat-o în 2017 printr-o făcătură de concurs pe fata lui Gică Zanet, care este în același timp și nora primarului Pantazi. Primarul Costel Iosub a inventat o funcție care nu există în administrație doar pentru a o face funcționar public pe fiica lui Zanet și a-i putea facilita transferul în cadrul Direcției de Finanțe Publice. Soția lui Costel Iosub este actualul subprefect al județului, Valentina Iosub fiind susținută în această funcție de către organizația PSD Pașcani condusă de Pantazi și Zanet.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here