Cosette cîntă la trompette

Deputata USR Cosette Chichirău, neo-ţărănista agitată, logodită cu camera video a propriului telefon mobil, a făcut iar o chestie cu impact teribil: a organizat o şedinţă de partid în faţa primăriei ieşene. Cu scaune, birou şi membri ai USR care purtau pancarte cu mesajul ” Vrem sediu ! „. Findcă primăria ex-pesedistului Chirica n-a acordat partidului agitatei Cosette un sediu corespunzător. Prilej pentru ca amazoana de Bahlui să-l încolţească pe primar cu celebra cameră video a legendarului ei telefon.

Desigur, un partid parlamentar are dreptul la un sediu adecvat. Evident, circul poate fi o armă politică, iar camera video, un instrument util. Dar cînd circul e pentru un interes de partid, nu pentru interesul unui grup mai mare de cetăţeni, iar camera video devine un soi de apendice cu efect de pălincă, treaba devine cam penibilă, pe termen scurt, şi contra-productivă, pe termen lung.

Iar cînd, parlamentar fiind, te mai şi jelui că e greu cu banii … asta s-ar putea rezuma printr-o parafrază feminizată a unei vechi vorbe populare, din vremuri paşoptiste, cu Parisul ca destinaţie a unui turist bovin : ” s-a dus în America precum o fiică a dătătoarei de lapte şi s-a întors ca o mamă rumegătoare „.

Dacă nu se trezeşte din beţia feisbucică a filmatului cu telefonul mobil, e foarte posibil ca agitata Cosette să rămînă cu numele de Trompette. Nu numai de la ţeava tuflită pentru suflat muzical, pe care franţujii o descriu, într-o traducere mot à mot, ca ” instrument cu vînt „. Ci şi de la verbul francez care povesteşte despre păcăleală şi auto-păcăleală.

Despre un instrument cu vînturi nu scrie încă în dicţionare, dar îl poate breveta deputata USR. Apoi îl poate boteza ” Trump-péte ” şi i-l poate oferi prezidentului american. Cu explicaţiile flatulinice de rigoare. Atunci să vezi celebritate şi live-uri pentru amazoana bahluieză …

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here