Control devastator la Biblioteca Asachi! Firma capusa, cuplata la bugetul institutiei

  • un raport realizat de Serviciul de Audit al CJ Iasi scoate la iveala situatii penale la Biblioteca „Asachi” Iasi • o firma avand ca obiect de activitatea comercializarea de tutun si bauturi a fost contractata de Biblioteca pentru lucrari de intretinere si reparatii • in contract nu se specifica nici macar unde urmau sa fie executate lucrarile • pentru a putea incredinta direct lucrarile, Dan Dobos si acolitii lui au aplicat metoda „spargerii contractelor” • Raportul de audit releva multe alte situatii in care conducerea Bibliotecii a creat prejudicii banului public si patrimoniului institutiei • Consiliul Judetean Iasi trebuie sa decida daca pastreaza „lupul paznic la oi”, sau daca da o sansa de reformare reala unei institutii culturale importante

In perioada 5 februarie – 23 martie 2018, Serviciul de Audit din cadrul CJ Iasi a desfasurat o operatiune de auditare la Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi. Printre multiplele nereguli identificate, de departe cea mai grava este legata de contractul pe care Dan Dobos, ca manager al institutiei, l-a incheiat cu firma SC. Pelador ZP SRL. Pentru a nu scoate la licitatie lucrarile, incadrandu-se sub plafonul de 10.000 euro prevazut de lege, Dan Dobos a apelat la unul din subterfugiile clasice: „a spart” lucrarea, in asa fel incat firmei sa-i fie decontata doar manopera, in valoare de 34.038,31 lei. Materialele de constructie, in valoare de 16.051 lei au fost achizitionate prin cumparare directa de catre institutia beneficiar, apoi, pe baza unor procese verbale, au fost predate catre SC Pelador ZP SRL. Auditorii insista asupra modului ilegal in care s-a facut scoaterea din gestiune a materialelor, la date diferite fata de data predarii executantului.

Strigator la cer! In contracte nu se precizeaza locul executiei lucrarilor

De-a dreptul uluitoare sunt cele trei contracte incheiate cu societatea sus mentionata. Niciunul dintre contracte nu stipuleaza locul fizic in care lucrarile urmau sa fie executate, situatie ilegala ce face contractele respective nule de drept. Tot in areal penal se inscriu facturile emise de SC Pelador ZP SRL, in valoare totala de 34.038, lei. Facturarea s-a facut „fara a avea la baza devize estimative, situatii de lucrari si rapoarte de lucru care sa probeze efectuarea lucrarilor si cantitatile de materiale utilizate, unitatea procedand la plata integrala a valorilor facturate”, expliciteaza autorii raportului de audit. In felul acesta, managerul Dan Dobos se face vinovat de incalcarea prevederilor din Ordinul Ministerului Lucrarilor Publice, din 15.10.2002.

Lucrari de constructii, obiect de activitate vanzare de tutun

Neregulile nu se opresc aici. SC Pelador ZP SRL figureaza ca avand sediul in Prisacani. In 2016 figura ca avand patru angajati si un profit declarat de 2.482 lei. Cu o cifra totala de afaceri de 197.000 lei, firma are datorii de 263.000 lei si active imobilizate de 56.000 lei. Exact genul de firma cu care o institutie publica sa deruleze contracte! In Registrul Comertului, firma este inregistrata cu un obiect de activitate ce nu are nicio legatura cu lucrarile executate pentru Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi: „comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun”. Cel mai probabil, lucrarile au fost executate la sediul noii filiale a Bibliotecii „Gh. Asachi”, de la Casa de Cultura a Sindicatelor. „Suma alocata pentru manopera este mult umflata. Nici macar jumatate din aceasta suma nu justifica ce s-a facut acolo. E vorba de cateva minime lucrari de renovare si o varuiala. Cum sa coste treaba asta jumatate de miliard?”, se intreaba angajati ai Bibliotecii.

„A fost secretomanie mare cu contractul acesta. Se stia ca este un interes personal al lui Dobos si nimeni nu a indraznit sa spuna nimic. Sediul firmei este in Prisacani, insa firma e controlata de cativa amici de-ai lui Dobos din Tomesti, locul unde, de altfel, are domiciliul si directorul Bibliotecii”, sustin surse din contabilitatea Bibliotecii. De altfel, firma are un punct de lucru – magazin alimentar – in comuna Tomesti.

Alte nereguli depistate de auditori

Din pomelnicul de actiuni neconforme cu legea derulate la Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi, retinem din Raportul de audit: decontarea de indemnizatii fictive pentru deplasari in tara si strainatate, prejudicierea patrimoniului Bibliotecii prin nerecuperarea unor documente imprumutate, achizitii facute cu interpretarea eronata a prevederilor legale, comisii din care fac parte persoane aflate in conflict de interese, calcule deficitare privind chiria pentru spatiile in care functioneaza biblioteca etc.

Raportul de audit nu face nicio precizare vis-a-vis de cele mai importante acuze pe care o parte dintre specialistii de la Biblioteca „Asachi” Iasi le aduc directorului: raportarea de indicatori falsi, umflarea cifrelor pentru a atinge baremele fixate prin proiectul de management, cheltuieli inutile din fonduri publice alocate unui Festival sub-mediocru al carui public este alcatuit chiar din angajatii institutiei, angajarea unor asa zise personalitati a caror activitate in Biblioteca este nula, comportament abuziv si jignitor in raport cu acei angajati care nu fac parte din anturajul directorului, mediocritatea programelor culturale, urmarirea personalului bibliotecii cu camere de filmat, promovarea pe functii de conducere a unor persoane incompetente, vanarea metodica a persoanelor indezirabile, misoginism agresiv, multiple forme de discriminare etc.

Situatie incerta pentru protejatul lui Cristi Stanciu

Situatia lui Dan Dobos este, la momentul de fata, incerta. Dincolo de raportul de audit, consilierii judeteni vor trebui sa tina cont si de reclamatiile facute de angajatii de la Biblioteca „Asachi” Iasi. O reclamatie anonima, despre care insa se stie ca reprezinta punctul de vedere a peste 30 de bibliografi de la „Asachi”, cealalta asumata de Bogdan Ghiurco, unul dintre cei mai respectati bibliografi din Romania, care, in 2017, nemaitolerand abuzurile lui Dan Dobos, si-a dat demisia din Biblioteca ieseana. Intr-un viitor inca incert, postul de manager, in prezent asigurat prin interimat, va fi scos la concurs. Cazut in dizgratia propriului partid, sustinut doar de consilierul judetean Cristi Stanciu, Dobos se teme de un contracandidat real care sa-i incurce planurile pentru un nou mandat. Ramane de vazut daca ordonatorul de credite al Bibliotecii, Consiliul Judetean Iasi, va opta pentru masluirea concursului sau, din contra, va da o sansa unui nou discurs managerial, european si profesionist.

Bianca CRISTEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here