Consilierul lui Chirica a deschis un hotel ilegal: „Cuplurile apreciază în mod deosebit această locaţie”

Oferta de apartamente din hotelul lui Vlad Nedelcu este afișată pe booking.com și pe alte portaluri de profil @ Hotelul a fost construit ilegal, fără autorizație, în această cauză fiind deschis și un dosar penal @ „ Cuplurile apreciază în mod deosebit această locaţie. I-au dat scorul 9,1 pentru un sejur pentru 2 persoane”, se arată în anunțul de promovare a ofertei de cazare din hotelul lui Nedelcu @ În mandatul trecut al primarului Mihai Chirica, Primăria Iași i-a concesionat lui Nedelcu terenul din jurul clădirii, deși aceasta fusese ridicată fără autorizație @ La debutul celui de al doilea mandat, Chirica l-a numit pe Vlad Nedelcu „consilier onorific al primarului”

Cum este posibil să deschizi un hotel în centrul Iașului, într-o clădire ridicată ilegal, fără autorizație de construire? Răspunsul la această întrebare, dar și detaliile unei afaceri cu multiple ramificații penale le găsiți în rândurile de mai jos.

Din dispoziția lui Mihai Chirica, începând cu noiembrie 2020, Vlad Nedelcu a fost numit „consilier onorific al primarului cu atribuții în domeniul cultural”. Anterior, în mandatul 2016 – 2020, a fost consilier local și coleg de partid la PSD cu Mihai Chirica. Între anii 2017 și 2018, Nedelcu a construit ilegal, fără autorizație de construire, un  hostel în buricul târgului, pe strada 14 decembrie nr. 7, într-o zonă delimitată de bulevardul Ștefan cel Mare și Cuza Vodă. În loc să ceară demolarea clădirii, Primăria Iași i-a concesionat tânărului consilier mai multe suprafețe de teren la prețuri infime, care sfidează piața, și i-a eliberat acestuia un certificat de urbanism pentru un PUZ interzis de lege.

Șapte tipuri de apartamente la închiriat

Cu protecția asigurată la vârful Primăriei, Nedelcu și-a urmat liniștit planurile business-ului cu apartamente oferite la închiriat.

Pe booking.com, unul dintre cele mai populare portaluri folosite pentru călătorii și închirieri, clădirea lui Nedelcu este prezentată sub pomposul nume „Rent Holding Apartments”. Conform acestei oferte, clădirea de pe strada 14 decembrie 1989 dispune de șapte tipuri de apartamente cu suprafețe între 37 și 80 mp.

În oferta de pe internet, proprietarul se mândrește cu evaluările pozitive pe care le-ar fi primit de la cuplurile care s-au cazat în imobilul din centrul Iașului. „Cuplurile apreciază în mod deosebit această locaţie. I-au dat scorul 9,1 pentru un sejur pentru 2 persoane.”, se arată în prezentarea de pe booking.com.

Pentru un cuplu, cazarea în hotelul lui Nedelcu costă între 180 lei și 227 lei pe noapte. Sunt disponibile însă și apartamente, care pot fi rezervate contra unor sume de 320 sau 350 lei pe noapte.

„Rent Holding Apartments se află în Iași și oferă unități de cazare cu WiFi gratuit și TV, precum și grădină. De asemenea, oaspeţii au la dispoziţie fierbător electric, frigider și cuptor cu microunde. Atracțiile populare aflate în apropierea apartamentului includ Opera Națională Română din Iași, Palatul Culturii și Teatrul Național Vasile Alecsandri. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Iași, situat la 3 km de Rent Holding Apartments. Rent Holding Apartments a întâmpinat clienții Booking.com începând cu 15 nov 2018”, se mai arată în prezentarea ofertelor de cazare.

PUZ pentru atelier de pictură și terenuri concesionate pentru doi lei

Șefii Primăriei Iași au încercat din răsputeri să rezolve problema penală a consilierului Vlad Nedelcu. În loc să-i demoleze hotelul construit ilegal, municipalitatea ieșeană i-a eliberat acestuia un certificate de urbanism pentru întocmirea unui PUZ ce avea ca obiect amenajarea unui atelier de pictură. Chiar și așa, clădirea nu a fost autorizată. Anterior, Consiliul Local i-a concesionat aceluiași Nedelcu mai multe suprafețe de teren din jurul clădirii la prețuri sub cele ale pieței.

Povestea hotelului începe pe 27 septembrie 2017, când Vlad Nedelcu a obținut de la Primăria Iași autorizația nr.955 care îi permitea să execute lucrări de reparații capitale la un imobil casă veche de pe strada 14 decembrie 1989. De asemenea, potrivit acestei autorizații, Nedelcu putea să transforme podul casei în spațiu de locuit. În mod ilegal, Nedelcu a demolat casa veche și a ridicat o construcție nouă, invocând autorizația de reparații pentru casa veche. Pentru noua clădire, Nedelcu avea nevoie de de autorizație de construire și trebuia să întocmească și să obțină de la primărie aprobare pentru un nou Plan Urbanistic Zonal. Asta în condițiile în care noua clădire ridicată de Nedelcu se află lângă Biserica Sfântul Dumitru Balș, monument istoric din secolul 17.

Pe 16 ianuarie 2020,  Primăria Iași i-a eliberat un certificat de urbanism pentru întocmirea unui PUZ care cuprinde și acest hotel, dar cu destinația amenajare „atelier de pictură”.

Mai mult decât atât, municipalitatea i-a concesionat lui Nedelcu terenuri la prețuri de nimic, astfel încât să se încadreze în indicatorii urbanistici care ar permite intrarea în legalitate. S-a mers până acolo încât primăria a demolat garajele cetățenilor de la blocul turn de pe strada Cuza Vodă. Cetățenii care dețineau garajele de zeci de ani cu acte în regulă au depus plângere penală împotriva celor din  primărie.

Suprafața de teren ”studiată” pentru întocmire PUZ este formată din patru parcele, două cumpărate de Nedelcu, cele pe care se află hotelul, și încă două luate de la primărie după ce au fost evaluate la un preț incredibil, de numai 51 euro pentru un  metru pătrat. Asta în condițiile în care în zona centrală a Iașului s-au vândut terenuri și cu 1.000 euro pe metrul pătrat. Primăria i-a oferit lui Nedelcu aceste terenuri în baza unei hotărâri a Consiliului Local din 28 iunie 2018. Terenul oferit lui Nedelcu (parcările din jurul hotelului construit ilegal) a fost evaluat de firma Real Estate Value SRL. Tot pentru  primărie, aceiași firmă a stabilit că un teren în Ciurchi valorează 170 euro/mp, iar unul în șoseaua Nicolina 158 euro/mp. Cu alte cuvinte, un teren ultracentral cum a fost cel pregătit pentru Nedelcu valorează doar 51 euro/mp, de trei ori mai puțin decât un teren în zonele 2 și 3 ale orașului!

Hotel ilegal, aprobat cu PUZ pentru atelier de pictură. Chirica a cumpărat „consilierul-breloc” de la PSD.

Plangere penala pentru Printisorul lui Chirica. Nedelcu a construit fara autorizatie in buricul targului

Chirica cumpără PSD la legătură. Teren în centru, de 20 de ori mai ieftin, pentru Vlad Nedelcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here