Chirica cumpără PSD la legătură. Teren în centru, de 20 de ori mai ieftin, pentru Vlad Nedelcu

Primăria Iași vinde consilierului local PSD Vlad Nedelcu, un teren în centrul orașului, la un preț de 20 de ori mai mic decât cel al pieței @ Nedelcu are dosar penal pentru că a construit ilegal pe terenul învecinat @ Poate să intre în legalitate să să scape de dosar penal cumpărând acest teren la mega- promoție @ Evaluarea comandată de primărie este scandaloasă: terenul situat în imediata vecinătate a bulevardului Ștefan cel Mare valorează mai puțin decât terenurile aflate la periferia Iașului @ Mihai Chirica cumpără voturile din Consiliul Local cu banii și patrimoniul orașului @ Un oraș întreg a încăput în buzunarul lui Chirica!

În cei trei ani de mandat, primarul Mihai Chirica a condus orașul cumpărându-și voturile cu favoruri sau bunuri din avuția Iașului. Consilieri locali ai PSD, PMP și chiar PNL au fost beneficiarii direcți ai acestui troc: voturi contra favoruri. PUZ-uri și autorizații de construire ilegale, angajarea rudelor sau ale membrilor de partid în Primărie sau în societățile din subordinea CL, locuri în consiliile de administrație, terenuri, case și multe alte beneficii au reprezentat rețeta prin care Chirica a reușit să-și asigure majoritatea în Consiliul Local. Pozând mereu într-o virgină care se sacrifică pentru binele cetățenilor, primarul este de fapt putred de înțelegeri subterane prin care și-a mituit consilierii fideli. După ce Gabriel Harabagiu, Gabriel Surdu, Paul Boișteanu, Florin Boca și-au luat tainul pe rând de la Chrica, a venit rândul unui alt consilier PSD să-și umple buzunarele. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local ce va avea loc vineri 28 iunie 2019 a fost introdus un proiect de hotărâre care vizează vânzarea unui teren situat în zona zero a orașului.  Beneficiarul direct al hotărârii este Vlad Nedelcu, unul dintre consilierii locali ai PSD care au trădat partidul pentru a juca în tabăra lui Mihai Chirica.

Chirica îi „rezolvă” un dosar penal lui Nedelcu

Concret, Vlad Nedelcu a solicitat Primăriei cumpărarea unui teren în suprafață de 136 mp situat în strada 14 decembrie 1989 nr. 7. Iar Chirica îi întoarce favorul pentru voturile de susținere date timp de trei ani de zile și aprobă favorabil cererea. Însă plata datoriei nu se oprește aici. Bonus, prețul stabilit pentru vânzare a fost stabilit la incredibila sumă de 51 euro/mp! Un preț la fel de scandalos ca și vilele cumpărate de copii de Chirica din pensia bunicilor. Un preț ridicol în condițiile în care chiar Nedelcu a plătit o sumă de câteva ori mai mare pentru terenul învecinat pe care l-a cumpărat în 2016. Un preț prin care Primăria Iași este prejudiciată cu câteva zeci de mii de euro dacă această înțelegere Nedelcu-Chirica va fi parafată în Consiliul Local. Ba mai mult, Nedelcu are un dosar penal pentru că a construit un imobil pe proprietatea invecinată fără autorizație de construire. Cumpărarea terenului îi dă posibilitatea să înceapă demersurile pentru obținerea unei autorizații de construire, iar dosarul penal ar rămâne astfel fără obiect.

Mega-reducere pentru consilierul PSD

Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 184/2018,  taxa pentru închirierea terenurilor din zonele centrale aflate în domeniul public sau privat al Consiliului Local al Municipiului Iași pentru activități comerciale este de 58 lei/mp/lună. Un comerciant care vrea să își amplaseze o tonetă pe domeniul public plătește Primăriei Iași o chirie de 696 lei/mp/an! Evaluatorii lui Chirica spuncă terenul care urmează a fi vândut lui Vlad Nedelcu valorează 245 lei/mp, adică aproape de trei ori mai puțin decât chiria ce se poate încasa în decursul unui an de zile!

Evaluare scandaloasă

Firma Real Estate Value SRL a evaluat mai multe proprietăți de Primărie. Valoarea proprietăților pare stabilită după ureche sau funcție de interese. De exemplu, un teren în Ciurchi valorează 170 euro/mp, iar unul în șoseaua Nicolina 158 euro/mp. Cu alte cuvinte, un teren ultracentral este de trei ori mai ieftin decât un teren în zonele 2 și 3 ale orașului! Totodată, un alt evaluator solicitat de Primăria Iași pentru evaluarea unei proprietăți în vederea unui schimb a stabilit un preț de 282 euro/mp pentru un teren aflat în imediata proprierea a celui vizat de consilierul PSD, Vlad Nedelcu. Proprietatea în sine nu reprezintă neapărat un pont imobiliar. Cei 136 de metri pătrați vânduți către o persoană care nu se învecinează cu această proprietate nu reprezintă neapărat o afacere. Însă prin achiziționarea terenului, Vlad Nedelcu dă valoare proprietății sale, având o suprafață considerabilă. Prin unirea celor două proprietăți se obține un teren care poate fi valorificat pe piața imobiliară la un preț considerabil având în vedere lipsa terenurilor libere în zonele centrale.

Se lasă cu scandal la PSD

La PSD a început deja scandalul. Există consilieri care au anunțat că refuză saă voteze acest proiect pentru că este prea mare golănia. Sursele noastre spun că Nedelcu încearcă să-și asigure colegii că nu se va isca scandal în ședința de CL întrucât a purtat discuții atât cu consilierii liberali cât și cu cei de la PMP. Pe de altă parte, președintele organizației municipale a PSD susține că nu mai vrea alt scandal care să afecteze imaginea partidului și care să întărească ideea unui blat între PSD ca partid și Chirica.

”Cred că este o eroare materială. Prețul mi se pare foarte mic având în vedere că vorbim despre un teren din zona centrală. Voi propune colegilor consilieri amânarea și reanalizarea proiectului dacă este cazul. Trebuie în schimb să luăm în calcul și faptul că este vorba despre o cale de acces și că se va vinde prin licitație publică.” a declarat Marius Ostaficiuc, președintele Organizației Municipale a PSD.

Domnul Nedelcu nu se încadrează în criteriile pentru a primi pomeni din partea statului

“Noi, liberalii, de anul trecut solicităm câteva chestiuni clare: publicarea tuturor solicitărilor de concesiuni sau achiziții de terenuri de la Primărie și stadiul fiecărei solicitări în parte, realizarea unei cartografieri a tuturor terenurilor din oraș care sunt în proprietatea Primăriei pentru a avea o imagine clară și transparentizarea modalității de înstrăinare prin publicarea pe site-ul Municipalității a fiecărei solicitări pe patrimoniu venite din partea unui cetățean. Evident, la care se adaugă finalizarea actualizării Planului Urbanistic General astfel încât să există coerență și armonie în privința dezvotării urbanistice a orașului. Niciuna dintre acestea nu a fost pusă în practică de Primărie. Acest arbitrariu trebuie să dispară. În CL vin doar solicitările celor agreați de PSD-Chirica. Așadar, vom respinge astfel de proiecte (cu excepția situațiilor când se are în vederea realizarea de spații de producție – inclusiv IT – , când pe terenul ce se dorește a fi înstrăinat este un imobil sau când se dorește edificarea de parcări publice sau căi de acces pentru spațiile de producție) până când nu se va realiza un proces transparent pentru înstrăinarea patrimoniului public.

Totodată, frapează aceste evaluări…51,9 euro/mp, în buricul târgului, este cusut cu ață albă. Imediat ce dl. consilier își alipește această suprafață la proprietatea existentă, ea poate fi vîndută cu cel puțin 1000 euro/mp. Eu înțeleg că d-lui este social-demcorat, dar nu se încadrează în criteriile pentru a primi pomeni din partea statului.” a declarat consilierul local PNL, Răzvan Timofciuc.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Cât vor mai suporta oamenii onorabili din PSD bătaia de joc din partea orga mun PSD,jocurile de glezne ale conducerii Org și hoțiile făcute de consilierii PSD ( viitori penali) care Votează cot la cot cu infractorii CHIRICA & HARABAGIU! Chiar nimeni din PSD nu realizează ca au fost sancționați pe municipiu datorită blatului Chirica& Org Mun – CL ?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here