Plangere penala pentru Printisorul lui Chirica. Nedelcu a construit fara autorizatie in buricul targului

@ Consilierul local PSD, Vlad Nedelcu s-a ales recent cu o plangere penala depusa de Inspectoratul Regional in Constructii Nord Est @ Asta deoarece, Vlad Nedelcu, fiul Narcizei Nedelcu, fost politician PDL si de asemenea fosta sefa a Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a construit fara autorizatie o cladire chiar in zona de protectie a monumentelor istorice

Tanara speranta a politicii iesene, cel mai tanar ales local din PSD, insa cu fundul in doua luntre, deoarece in sedintele Consiliului Local voteaza cu doua maini propunerile primarului Mihai Chirica (exclus din formatiunea social-democrata), s-a ales cu o plangere penala depusa Inspectoratul Regional in Constructii Nord-Est. Asta deoarece chiar in zona zero a Iasului, langa Biserica Sfantu Dumitru-Bals, Vlad Nedelcu a construit ditamai cladirea pe doua nivele fara sa detina vreo autorizatie de construire in acest sens. Nedelcu cumparare o casa veche pe strada 14 decembrie nr. 1989 si a solicitat de la primarie o autorizatie pentru consolidare. Nedelcu nu a respectat aceasta autorizatie si in loc sa consolideze cladirea veche a demolat-o si a facut o alta mult mai mare cu doua nivele, cea din fotografiile realizate de jurnalistii 7IASI.

Astfel, pe data de 27 septembrie 2017, Vlad Nedelcu a obtinut de la Primaria Iasi autorizatia nr.955 care ii permitea sa execute lucrari de reparatii capitale la imobilul de pe strada 14 decembrie 1989. De asemenea, potrivit acestei autorizatii, Nedelcu putea sa transforme podul casei in spatiu de locuit. Pentru noua cladire, Nedelcu avea nevoie de de autorizatie de construire si, potrivit unor specialisti, trebuia sa intocmeasca si sa obtina de la primarie aprobare pentru un nou Plan Urbanistic Zonal. S-a vrut ca noua cladire sa fie ridicata intr-o mare graba astfel incat sa nu observe nimeni. Numai ca vecinii au sesizat golania si au informat autoritatile.

Ilegalitati fara numar cu voie de la primarie

Ilegalitatea lui Nedelcu este cu atat mai grava cu cat pentru a ridica o noua cladire avea nevoie si de un aviz de la Comisia Zonala pentru Monumente Istorice, organism care functioneaza pe langa Directia pentru Cultura Iasi. De altfel, Directia pentru Cultura a fost singura institutie care a sesizat aceasta ilegalitate la Inspectoratul de Stat in Constructii. A fost sesizata si municipalitatea, prima institutie care ar fi trebuit sa aplice sanctiuni. Cum Vlad Nedelcu este un apropiat al lui Mihai Chirica si al viceprimarului Gabriel Harabagiu, primaria nu a miscat un deget. Daca la Primaria Iasi s-ar fi aplicat Legea, municipalitatea ar fi trebuit sa solicite in justitie demolarea cladirii construite de Nedelcu. Acest lucru nu s-a intamplat si dupa aceea Inspectoratul Regional in Constructii Nord-Est a formulat o plangere penala.

Contactat telefonic de jurnalistii 7IASI, Vlad Nedelcu nu a comentat prea mult.

„Sa stiti ca eu am avut o autorizatie. S-a facut plangere penala? Nu am stiut. Daca s-a facut o plangere penala, o sa se solutioneze in vreun fel, nu?”, a spus Vlad Nedelcu.

Ce naste din pisica…?

Vlad Nedelcu nu s-a casatorit si traieste inca in umbra mamei sale, Narciza Nedelcu, politician activ si cunoscut la Iasi si de asemenea fosta sefa a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI). O sesizare penala nu ar fi o noutate pentru cei doi Nedelcu. Astfel, Narciza Nedelcu a fost trimisa in judecata de DNA Iasi intr-un dosar privind savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si fals intelectual. Pe langa Narciza Nedelcu au mai fost trimisi in judecata si functionari de la OCPI dar si firme de topometrie si lucrari cadastrale precum Topo Euro Cad SRL, Gauss SRL, Agentia de Cadastru si Topografie SRL Iasi etc. In rechizitoriul procurorilor se arata ca, intre 23 si 30 decembrie 2009, Narciza Nedelcu, in calitate de director OCPI Iasi, a avizat la plata in mod nelegal mai multe facturi privind contractele de prestari servicii incheiate anterior cu administratorii firmelor implicate, in conditiile in care serviciile respective nu au fost executate. Pentru a ascunde plata nelegala efectuata, Narciza Nedelcu a intocmit in fals mai mult documente in care a mentionat ca lucrarile aferente contractelor au fost finalizate, a aprobate mai multe procese verbale de acceptanta, care atestau, in mod nereal, ca serviciile contractate au fost realizate in totalitate, si a semnat in fals la inceputul lui 2010 ordonantarile de plata, angajamentele bugetare individuale si propunerile de angajare ale unor cheltuile privind contractele cu firmele respective. „Prin achitarea acestor facturi catre cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice si persoana fizica autorizata, devenita, ulterior, intreprindere individuala) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi a fost prejudiciat cu aceasta suma, iar cei cinci prestatori de servicii au dobandit un folos patrimonial total de aceeasi valoare”, au constatat procurorii DNA.

Dosarul se judeca inca pe fond la Tribunalul Iasi nefiind pronuntata inca o sentinta.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here