Ce să mai înțeleagă ieșenii? Orban critică obligativitatea purtării măștilor. Arafat susține măsura

Premierul Ludovic Orban a criticat măsura impusă de astăzi și la Iași, privind  obligativitatea purtării măștilor chirurgicale în spații publice închise sau a unor improvizații care să acopere nasul și gura @ ”Nu poți să impui această obligativitate atât timp cât nu există capacitate de protecție și posibilitatea de a achiziționa la prețuri decente cantități de măști necesare. Improvizațiile nu cred că fac bine”, a spus Orban dumincă seară, într-un interviu acordat Digi24 @ Pe de altă parte, Raed Arafat susține această măsură și chiar recomandă populației să recurgă la improvizații de tipul fularelor și eșarfelor

Mesaje contradictorii ale autorităților cu privire la măsurile de protecție impuse populației și care de astăzi sunt valabile și la Iași. Este vorba despre obligativitatea purtării măștilor chirurgicale în spațiile publice închise sau a unor improvizații care să acopere nasul și gura. Pe de o parte, decizia este criticată de către premierul Ludovic Orban, iar pe de altă parte șeful Departamentului pentru Situații de Uregnță, Raed Arafat încurajează populația să recurgă chiar la improvizații pentru acoperirea nasului și a gurii.

Orban: măștile nu au prețuri decente. Improvizațiile nu fac bine

Într-un interviu acordat duminică seara postului de televiziune Digi24, premierul Ludovic Orban a arătat că descurajează această măsură adoptată în mai multe județe ale țării printre care și Iași, deoarece măștile se găsesc foarte greu, sunt scumpe, iar purtarea de eșarfe, fulare și alte improvizații nu este recomandată din punct de vedere sanitar.

”Nu poți să impui această obligativitate atât timp cât nu există capacitate de protecție și posibilitatea de a achiziționa la prețuri decente cantități de măști necesare. Improvizațiile nu cred că fac bine. Pentru cetățeni cred că trebuie să poarte așa numitele măști chirurgicale și care nu sunt pentru intrarea în contact cu persoane care sunt infectate (…) Sigur că este bine să se poarte măști, dar noi încercăm să fixăm obligații atunci când ele pot fi puse în practică”, a spus primul ministru Ludovic Orban.

Arafat: „Puteți improviza!”

În același timp, prin intervențiile făcute în presă și prin postări pe facebook, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat cere românilor să se protejeze recurgând chiar și la improvizații, în situația în care achiziționarea unor măști chirurgicale este impozibilă.

„Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!”, afirmă el, citat de News.ro

„Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta”, mai spune Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here