fbpx
19.2 C
Iași
marți, septembrie 29, 2020
Acasă Deschidere În județul Iași, măștile devin obligatorii în spațiile închise

În județul Iași, măștile devin obligatorii în spațiile închise

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași (CJSU) a luat măsuri suplimentare de restricționare a activității și a deplasărilor în județul Iași: se introduce obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile închise, fie că e vorba de magazine sau de farmacii, cât și în mijloacele de transport în comun, iar la nivelul municipiului Iași primăria a impus filtre la intrările în localitate și a închis cimitirele.

Reprezentanții Prefecturii Iași au anunțat că în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași s-a luat act de ordonanța militară care extinde zona roșie a țărilor în cazul infecției cu noul coronavirus, iar fiindcă oamenii care vin de acolo trebuie să intre în carantină instituționalizată și nu în auto-izolare, s-au identificat mai multe spații în Iași pentru carantină. |

Astfel, într-o hotărâre a CJSU s-a decis faptul că persoanele care vor veni în Iași din zonele roșii vor intra în carantină în căminele și internatele școlare existente la nivelul județului. În aceeași ședință s-a decis că devine obligatorie în tot județul purtarea măștilor în spațiile închise.

„Pe lângă identificarea internatelor și căminelor, s-a luat în calcul și decizia rechiziționării anumitor spații hoteliere. Totodată, pe întreg județul Iași, în spațiile ce sunt în continuare deschise publicului dar sunt zone închise, a devenit obligatorie purtarea măștii sau a altor mijloace care acoperă gura și nasul persoanelor.

S-a instituit în sarcina administratorilor acestor spații să pună la intrare covorașe îmbibate cu soluții dezinfectante, iar unităților medicale li s-a transmis că trebuie să verifice continuu că au rezerve de apă și grup electrogen propriu pentru situații de urgență”, a declarat Marius Dangă, director al cancelariei de la Prefectura Iași.

O serie de măsuri suplimentare au fost luate și la nivelul municipiului Iași de către Primărie. Aceștia au decis instalarea unor filtre până după perioada Paștelor la toate intrările în localitate, pentru a controla fluxul de persoane și a se asigura de respectarea ordonanțelor militare.

„Am decis instalarea de filtre la intrările principale în orașul Iași, cu rol de monitorizare al traficului de mașini în special și a persoanelor care le utilizează, cu încercarea ca în ultimele zile să fie consecințe cât mai puține pentru noi toți.

O a doua măsură luată este legată de cimitire, unde se va intra doar pentru înhumări și pentru cei care au autorizații de construire eliberate deja și vor să își definitiveze monumentele funerare. În rest, am interzis accesul în cimitire și am dat dispoziție ca acestea să fie închise”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

În total, la nivelul județului Iași sunt 951 de persoane izolate la domiciliu, care se află în monitorizare, dar nu prezintă simptomatologie, iar 812 persoane se află plasate în carantină în spațiile special amenajate. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că duminică, 5 aprilie, la nivelul județului Iași sunt 88 de persoane confirmate cu noul coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here