Cat costa oxigenul respirat in penitenciar? 8 euro pe zi!

Reprezentantii Penitenciarului Iasi, pe de o parte, si magistratii de la cele trei instante de judecata, pe de alta parte, sunt bombardati zilnic cu cereri, reclamatii si solicitari de tot soiul, care mai de care mai bizare, venite din partea detinutilor aflati in spatele gratiilor pentru ispasirea unor pedepse mai mult sau mai putin grave. Recent, un fost puscarias, originar dintr-o localitate din judetul Neamt, le face zile fripte grefierilor dar si judecatorilor ieseni, carora le trimite aproape saptamanal reclamatii cu privire la starea jalnica a puscariei si tratamentul inuman al detinutilor din spatele gratiilor. Deunazi, Daniel Constantin Ichim, in varsta de 31 de ani, a trimis la Judecatoria Iasi, prin posta, o scrisoare in care acuza Statul Roman si ANP (Autoritatea Nationala a Penitenciarelor) de faptul ca nu are oxigen de ajuns in camera de detentie, si spatiu suficient ca sa respire. Fostul detinut Ichim s-a aflat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, ca urmare a unei condamnari de 7 ani de detentie, pentru infractiunea de talharie. La putin timp dupa eliberare, fostul talhar si-a calculat cu strictete zilele, saptaminile si  lunile pe care si le-a petrecut in spatele gratiilor, si a ajuns la o concluzie soc: a executat mult mai multe zile de puscarie, decit cele stabilite initial de ultima instanta de judecata. Practic, Daniel Ichim arata ca reprezentantii Penitenciarului Iasi nu au tinut cont de noile prevederi din legislatia europeana, referitoare la micsorarea pedepsei la care a fost condamnat, cu cate 6 zile, la fiecare 30 de zile executate efectiv. Mai mult, fostul detinut le solicit oficialilor de la Penitenciarul iesean, respective celor din ANP, daune financiare pentru toate zilele pe care le-ar fi stat in plus, in puscarie.  La un calcul simplu, efectuat de catre Ichim, reiese ca, acesta ar fi stat in spatele gratiilor cca 815 zile, in perioada iulie 2012-februarie 2015. Iar conducerea puscariei nu i-ar fi scazut ulterior cate 6 zile din pedeapsa totala, pentru fiecare 30 de zile executate in mod efectiv.

“Nu mi s-a respectat alocarea a 6 metri-cubi de aer”

In reclamatia trimisa judecatorilor ieseni, Ichim se mai plange si de conditiile degradante din spatele gratiilor.

“ La Iasi am stat in conditii total necorespunzatoare si inumane, in perioada 24 iulie 2012 – 4 februarie 2015. Nu am avut acoo spatiu suficient nici macar sa respir. Nu aveam efectiv oxigen. In octombrie 2017 a intrat in vigoare Legea 169 care face referire la scaderea unui numar de 6 zile din pedeapsa, la 30 de zile executate, dar la Penitenciarul Iasi nu s-a tinut cont de acest lucru. Aceste zile nu mi-au fost scazute deloc motiv pentru care solicit despagubiri pentru fiecare zi pe care am executat-o in plus. Am beneficiat de zile compensatorii. In total 810 sau 815 zile. Consider ca ANP si respectiv Penitenciarul Iasi nu mi-a respectat dreptul la viata, incalcand astfel Regulamentul CEDO si Legea 169/2017, care se refera la acordarea de zile compensatorii. De asemenea, consider ca la Iasi nu mi s-a respectat alocarea unui spatiu de 4 metri patrati si 6 metri cubi de aer, asa cum prevede legislatia europeana. Mi s-a ingradit dreptul la viala si la reintegrarea sociala. S-a incalcat flagrant Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor  Omului. Pentru ca nu am avut spatiu suficient de cazare in puscarie ca sa respir normal, un spatiu suficient la toaleta, la curtea interioara ori un spatiu de depozitare a bunurilor”, si-a incheiat Ichim, epistola, catre magistratii ieseni.

Daca afirmatiile fostului puscarias referitoare la zilele compensatorii ce se acorda in baza legii sunt adevarate, barbatul ar putea primi daune materiale de cite 8 euro pentru fiecare zi nescazuta din pedeapsa totala. Un calcul simplu arata ca daca fostului detinut i s-ar  da dreptate, acesta ar putea fi despagubit de Statul Roman cu suma de 6.520 de euro. Un termen de judecata in acest caz a fost stabilit in septembrie 2018.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here