Capcana Evergreen Towers: clienții au rămas fără apartamente și fără banii plătiți în avans

@ Fenomen: tot mai mulți clienți se plâng instanțelor de judecată că au plătit avansuri de zeci de mii de euro, dar nu au primit apartamentele contractate, iar dezvoltatorul nu le-a returnat nici banii @ Dezvoltatorul nu a respectat termenul de predare al apartamentului, în schimb le cere clienților să accepte o majorare a prețului de vânzare cu aproximativ 20% @ Soții Ciprian și Eliza Ciubotariu, persoanele din spatele proiectului imobiliar, condiționează predarea apartamentului de majorarea prețului de vânzare de la 1.200 euro/mp la 1.450 – 1.500 euro/mp @ Cumpărătorii care nu acceptă noile condiții impuse unilateral de către dezvoltator primesc notificări de reziliere a antecontractelor de vânzare @ Dezvoltatorul își motiva solicitarea pe creșterea prețurilor materialelor în contextul pandemiei COVID @ Cel mai recent caz ajuns pe masa judecătorilor: clienții, doi tineri din Iași, s-au prezentat în octombrie anul trecut la Evergreen pentru o discuție cu dezvoltatorul, dar Eliza Ciubotariu a refuzat să stea de vorbă cu ei deoarece „nu și-au făcut programare” @ Și-a făcut în schimb timp să le scrie un email prin care le-a comunicat clar că dacă nu acceptă să plătească mai mulți bani, CCI Construct va rezilia antecontractul și nu le va livra apartamentul @ În februarie 2023, CCI Construct le-a trimis clienților, prin intermediul executorului judecătoresc, notificarea de reziliere a antecontractului de vânzare cumpărare și refuzul de predare a apartamentului, dar fără a le returna cei 30.000 de euro încasați ca avans @ Clienții au rămas și fără apartament și fără bani @ Ba mai mult, din ianuarie 2023 stau în chirie achitând 1.100 lei în loc să stea în apartamentul contractat de la CCI Construct

Tot mai mulți clienți păcăliți de dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers se adresează judecătorilor pentru a-și putea primi apartamentele pentru care au achitat zeci de mii de euro. Doi tineri, Daniela T. și Andrei P., au achitat, în avans, aproximativ 30.000 de euro pentru un apartament cu două camere în complexul rezidențial construit de CCI Construct Company la ieșirea din municipiul Iași spre Dancu. Dezvoltatorul nu a respectat termenul de predare al apartamentului, în schimb le cere clienților să accepte o majorare a prețului de vânzare cu aproximativ 20%. Pentru a fi mai convingători, soții Ciprian și Eliza Ciubotariu, dezvoltatorii acestui proiect, condiționează predarea apartamentului de majorarea prețului de vânzare de la 1.200 euro/mp la 1.450 – 1.500 euro/mp. Cumpărătorii care nu acceptă noile condiții impuse unilateral de către dezvoltator primesc notificări de reziliere a antecontractelor de vânzare. După ce s-a folosit de avansurile încasate de la clienți pentru a construi blocurile din complexul Evergreen Towers, familia Ciubotariu vrea să-și mărească profiturile artificial.

În 2021 și 2022, 7IAȘI a prezentat cazurile mai multor clienți păcăliți de dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers, familia Ciubotariu folosind de fiecare dată același tipar. Dezvoltatorul înregistrează întârzieri în livrarea apartamentelor, nu reușește să realizeze recepția și edificarea clădirilor, dar solicită în continuare sume suplimentare de bani de la clienți sub amenințarea rezilierii înțelegerilor.

Apartamentul nu e gata la termenul convenit

În aprilie 2023, dezvoltatorul CCI Construct Company s-a ales cun un nou proces pentru nerespectarea unei promisiuni de vânzare cumpărare. Clienții cer prin instanță obligarea dezvoltatorului la predarea apartamentului, a boxei și a locului de parcare pentru care au încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare. Totodată, se solicită judecătorilor să oblige firma CCI Construct la plata unor daune materiale în cuantum de 1.100 lei/lună începând cu luna ianuarie 2023 și până la predarea efectivă a locuinței.

Daniela T. și Andrei P. au cumpărat de la CCI Construct un apartament cu două camere de aproximtaiv 55 mp situat la etajul 1 al blocului C6 din complexul rezidențial Evergreen Towers din zona Aurel Vlaicu.

Prețul stabilit de către părți a fost de 77.450 euro cu TVA inclus, din care 63.000 euro reprezintă prețul apartamentului, suma de 5.700 euro prețul stabilit pentru boxă și suma de 8.750 euro reprezintă prețul stabilit pentru locul de parcare, sume pe care subsemnații ne-am obligat să le achităm în 75 de rate lunare.” se menționează în cererea de chemare în judecată.

Clienții s-au obligat să achite primele 69 de rate în cuantum de 1.106 euro, iar ultimele 6 rate în cuantum de 192 euro. Promisiunea de vânzare prevedea predarea efectivă a imobilului până la data de 30.10.2022 și încheierea contractului de vânzare în formă autentică până cel târziu la data de 30.04.2023.

Bani mai mulți sau rezilierea înțelegerii

În februarie 2022, reprezentanții CCI Construct i-au contactat pe cei doi clienți pentru încheierea unui act adițional la contract care prevedea majorarea prețului de vânzare al apartamentului. Dezvoltatorul își motiva solicitarea pe creșterea prețurilor materialelor în contextul pandemiei COVID. Prețul de achiziție nou propus a fost de 1.450 euro/mp în condițiile în care la semnarea contractului prețul de vânzare agreat fusese de 1.200 euro/mp cu TVA inclus. Până la data propunerii de majorare a prețului cumpărătorii achitaseră în avans aproape 30.000 de euro. În mai 2022, dezvoltatorul revine cu solicitarea de încheiere a unui act adițional, care să consemneze majorarea prețului de vânzare, concomitent cu amenințarea că cei doi clienți nu-și vor primi apartamentul, dacă nu acceptă această modificare. Clienții refuză din nou și solicită respectarea antecontractului. În octombrie, blocul C6 nu era gata pentru a fi predat cumpărărtorilor, dezvoltatorul fiind în întârziere. În loc să predea apartamentele pentru care a încasat avansuri de zeci de mii de euro, dezvoltatorul revine către clienții săi cu aceeași poveste, aceleași email și aceeași constrângere: acceptați majorarea de preț sau reziliem contractul și nu mai primiți niciun apartament.

Dezvoltatorul fuge de clienți

Eliza și Ciprian Ciubotariu, dezvoltatorii Evergreen Towers

Cei doi clienți au refuzat să semneze actul adițional, au achitat în continuare ratele convenite prin antecontract și au încercat să vorbească cu Eliza Ciubotariu, asociat și administrator al societății CCI Construct. Deși clienții s-au prezentat pe 19 octombrie la Evergreen pentru o discuție cu dezvoltatorul, Eliza Ciubotariu a refuzat să stea de vorbă cu ei deoarece ”nu și-au făcut programare”. Și-a făcut în schimb timp să le scrie un email prin care le-a comunicat clar că dacă nu acceptă să plătească mai mulți bani, CCI Construct va rezilia antecontractul și nu le va livra apartamentul. În februarie 2023, CCI Construct le-a trimis clienților, prin intermediul executorului judecătoresc, notificarea de reziliere a antecontractului de vânzare cumpărare și refuzul de predare a apartamentului, dar fără a le returna cei 30.000 de euro încasați ca avans. Clienții au rămas și fără apartament și fără bani. Ba mai mult, din ianuarie 2023 stau în chirie achitând 1.100 lei în loc să stea în apartamentul contractat de la CCI Construct. Dezvoltatorul nu vrea să le dea apartamentul și nici banii pentru că nimeni nu vrea să-l tragă la răspundere pentru aceste escrocherii cu apartamentele de la Evergreen Towers.

Alți clienți păcăliți

În 2022, o familie din București a dat în judecată dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers din Tătărași. Clienții îi acuză pe Eliza și Ciprian Petrică Ciubotariu, patronii CCI Construct, că înșeală cumpărătorii pentru a încasa avansurile pentru apartamente în complexul Evergreen, ulterior nerespectându-și obligațiile asumate prin promisiunile de vânzare. Apartamentele din complex sunt predate cu întârzieri foarte mari, existând probleme în privința certificatelor de edificare a clădirilor. Într-un email transmis clienților, Eliza Ciubotariu recunoșteau că blocurile construite nu respectă autorizația și că schițele anexate promisiunilor de vânzare nu sunt valabile! Clienții respectivi au primit locuințe care nu corespund din punct de vedere al compartimentărilor și finisajelor cu ceea ce era prevăzut în autorizație și în antecontractele de vânzare-cumpărare.

7IAȘI a scris și despre povestea unui alt client care a rămas fără apartament în complexul Evergren Towers, deși achitase contravaloarea acestuia. Clientul s-a trezit în situația în care dezvoltatorul a refuzat să încheie contractul de vânzare din motive pe care dezvoltatorul nu le-a precizat. Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu susținea că nu există probleme în ceea ce privește proiectul, ci doar mici întârzieri cauzate de pandemie. CCI Construct nu a putut preda apartamentul la data convenită și a prelungit în mod succesiv, unilateral, termenul de finalizare a imobilului. Clientul a fost lăsat să-și ducă mobilierul în apartament, dar CCI Construct nu a obținut certificatul de edificare al clădirii pentru a putea vinde apartamentele. Clientul, deși cu banii dați în avans, s-a trezit fără apartament. Mai mult, mobila i-a fost sechestrată de către CCI Construct, fiind nevoit să umble prin instanțele de judecată pentru a-și recupera banii de la familia Ciubotariu.

Rareș Neamțu

https://www.7iasi.ro/dezvoltatorul-evergreen-towers-a-incasat-sute-de-mii-de-euro-in-avans-dar-nu-preda-apartamentele-un-client-acuza-ca-mobila-si-bunurile-i-au-fost-sechestrate/

https://www.7iasi.ro/teapa-evergreen-towers-dezvoltatorul-nu-a-respectat-autorizatia-clientii-plang-in-instanta-dupa-bani/

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here