Bomba cu fîs Postolache /,, Pentru Iași ,, s-a dezumflat definitiv

 

@ prezentat acum doi ani ca un proiect epocal și de mare viitor pentru oraș, regiunea Moldovei și întreaga Romînie, partidul  ,, Pentru Iași ,, a răposat într-un mod penibil, după o existență scurtă și o prestație lamentabilă

@ îngroparea partidului lansat cu mare tam-tam și ode mesianice a fost anunțată chiar de vedeta nr 1, consilierul local Andrei Postolache, care s-a înscris în alt partid

@ bilanțul poveștii ,, Pentru Iași ,, e unul jenant și dubios : cam 90 % din voturile primite – aruncate la gunoi, pactizări cu primarul PSD-ist Chirica, prezență mai mult decorativă în Consiliul Local, afaceri suspecte derulate de unii fondatori și susținători ai partidului

@ a fost ,, Pentru Iași ,, un proiect amatoristic, din chirpici cu LED, sau o schemă gîndită pentru interesele unor șmecheri ?

 

Postolăchia salvează Romînia

La începutul anului 2016,  pe internet a început să se răspîndească rapid o bună-vestire hipsterească : la Iași a apărut un grup de tineri deștepți , corecți și supărați pe ,, sistem ,, , care au un proiect politic local, prin care vor să scoată Iașul din glodul PSD-ist.

Preluat rapid de ,, Ziarul de Iași ,, , care a început să-i facă o publicitate intensă, proiectul a început să ia amploare și pe internet, și în lumea ,, reală ,, , crescînd ca un bulgăre de zăpadă pornit la vale. Liderul echipei de fondatori era Andrei Postolache, fost manager în cadrul unei firme multinaționale din domeniul IT.

Iată cum se prezentau inițiatorii proiectului : „Pentru Iași” este un partid apărut în anul 2015 în jurul unor profesioniști, cu o carieră de succes în domeniul privat, public sau al societății civile. Chipuri noi pe scena politică, cei șase candidați au luat decizia să se implice activ în viața publică prin crearea unei formațiuni care să ofere ieșenilor o alternativă reală la actualele partide, parte a unui sistem politic corupt, decredibilizat și privit cu neîncredere de peste 90% dintre români.

„Pentru Iași” anunța proiecte colosale : ,, Partidul propune o serie de proiecte curajoase, care ar scoate Iașul din amorțeala ultimilor 20 de ani și ar revigora economic zona. Acestea includ crearea a 20.000 de locuri de muncă, transformarea orașului într-un pol de resursă umană înalt calificată și regenerarea urbană a orașului printr-un proiect cultural de anvergură (cum ar fi aducerea unei filiale Guggenheim la Iași)., .

Andrei Postolache concluziona, ferm : ,, Nu ne jucăm de-a politica. Suntem aici pentru a câștiga. Studiile arată că oamenii nu mai vor candidați din actualul sistem politic, ci își doresc oameni noi, curați. În același timp este nevoie de o nouă politică, a proiectelor curajoase, cu o viziune integrată asupra dezvoltării acestui oraș. Împreună cu ieșenii, vom transforma Iașul în orașul în care vrem să trăim”.

Viitorul suna bine și arăta luminos, iar junii salvatori de la „Pentru Iași” erau gata să-l construiască pentru noi, sărmanii din întunericul ieșean.

Postolache, neo-Făt-Frumos Laseros

 

 

,, Eroul Postolache ,, : scenariul  – Dan Radu, regia – ,, Ziarul de Iași ,,

După ce ,, Ziarul de Iași ,, a devenit principalul megafon de presă al proiectului „Pentru Iași”, în scenă a apărut și un vechi om de bază al echipei conduse de Toni Hrițac : Pavel Lucescu, fost consilier politic al ex-primarului Simirad și recent consultant electoral în campania primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase.

Peste ceva timp de la intrarea în echipă, Lucescu înălța, public, un adevărat imn de slavă clienților lui din rezervația de îngeri postolachieni : ,, Câteva chestii de insider, după aproape 3 luni alături de cei de la Pentru Iași și de Andrei Postolache : 1. Am 22 de ani de când urmăresc îndeaproape politica românească și pot să spun că n-am mai întâlnit până acum atâta inteligență pe metru pătrat ca la băieții (și fetele, of course) de la Pentru Iași. 2. Sunt profund morali, și nu în sensul ăla religios sau fad, al principiilor clamate, ci modest și firesc ca ceva de la sine înțeles. Nici nu concep că ceva se poate face și cu un pic de șmecherie, de „hai, mă, c-o fac și alții”. 3. Orice problemă e dezbătută relaxat, cu argumentele pe masă, fără biz-brizuri retorice, fără paradă și cu mult umor. Nimeni nu se ceartă, orice dispută se închide odată cu lipsa unui argument. 4. Nimeni nu încearcă nici măcar să pară mai inteligent, mai grozav, mai cu moț decât ceilalți. 5. Deși e liderul indiscutabil al grupului, Andrei Postolache nu ține niciodată să aibă ultimul cuvânt. Dacă se întâmplă e pentru că i s-au acceptat argumentele. Dacă nu, nu. N-am cunoscut un șef mai puțin șef, dar mai ascultat și mai respectat decât Andrei ,, .

După acest imn, probabil că Maica Tereza s-a înverzit de ciudă și s-a apucat de fumat, în grădina Raiului. Numai că a urmat altă odă, după ziua alegerilor locale. Iat-o, în grafia autorului – Dan Radu, fost șef la ,, Monitorul ,, / ,, Ziarul de Iași ,, și fost purtător de cuvînt al primarului Simirad : ,, Aseara, la Iasi, s-a scris istorie. Andrei Postolache, independent, a luat 13 % din voturile totale exprimate pentru primar / Consiliul Local Iasi ( … ). Alegerile locale din Romania au numai trei „news” limpezi, clare – rezultatul lui Nicusor Dan, frantuzoaica de la sectorul 1 si Andrei Postolache de la Iasi. ( … ). Ieri, daca avea partid, cele 13 % voturi ii asigurau 4 consilieri din cei 27 din CL Iasi. Nota bene: dupa numai 3 luni de campanie!

Andrei Postolache poate fi numit un erou ( … ). Un om aparut de nicaieri. Un ins pentru care principiile incalcate pot taia ca lama si pot lasa in urma singe. Un „baiat” cu care nu ai ce negocia prea multe. Cu „palaria” data de ieri spre ceafa, arata si zimbeste ca un invingator.  ( … ). E sigur pe el. Pe fruntea lui scrie 13 %, „the number of the beast” ( … ).

PS: nu trebuie sa se inteleaga din aceasta postare ca am vreo „vina” in scorul obtinut de Andrei. Sint altii, inafara de el, care trebuie scosi vinovati. ,,

Probabil că Chuck Norris, Clint Eastwood & Cichi Cean fumau și ei, nervoși, după ce au citit ,, Balada lui Andrii ne-Popa ,, by Dan Radu.

 

,

Guru Lucescu, de la Simirad la Postolache

 

Dan Radu schimbă steagurile ca pe scutece 

 

 

Ce leopard maroniu pîndea după gardul roz ?

După această supra-doză de propagandă lăbărțată, să vedem ce se ascundea în spatele perdelei de fum ,, made in Ziarul de Iași ,, . Mai întîi, cifre seci și fapte clare : Postolache & ,, Pentru Iași ,, au primit votul a aproape 14 % dintre alegători, ceea ce ar fi trebuit să însemne 4 consilieri locali și cel puțin unul județean. Dar singurul ales, în Consiliul Local, a fost mesia-cowboy Postolache, ca independent, fiindcă partidul n-a îndeplinit la timp toate formalitățile legale obligatorii. Altfel spus, cam 90 % din voturile primite de Postolache & ,, Pentru Iași ,, au fost aruncate la gunoi.

Explicația pentru sprijinul masiv din partea ,, liderului presei ieșene ,, : Dan Zaharia, unul dintre cei șase fondatori ai partidului, este asociat cu Dan Radu în mai multe afaceri, dintre care cea mai cunoscută e o publicație despre IT și domeniile colaterale. Zaharia mai are, la fel ca Dan Radu, și afaceri în domeniul imobiliar, care au parte de publicitate gratuită în paginile ,, ZdI ,,. Ultima – un proiect de peste 13. 000 de metri pătrați de birouri, despre care ,, liderul presei ieșene ,, a scris pe larg.

,, Revoluționarul ,,  politic Zaharia, împreună cu partenerul său Dan Radu, sînt  și ,, puntea ,, dintre ,, revoltații anti-sistem ,, de la ,, Pentru Iași ,, și primarul Mihai Chirica, cel care îl are consilier pe fostul șef din primărie al lui D. Radu, C. Simirad. Cel sfătuit, multă vreme, de consultantul electoral al echipei lui Postolache, P. Lucescu. Iar dovada clară a cîrdășiei dintre duetul  ,, anti-sistemoșilor ,, Zaharia & Radu, și primarul Chirica e una publică și ultra-penibilă : prezența primarului Chirica, ca păduchele în frunte ori ca musca la arat, într-o deplasare organizată de firma ,, revoltaților ,, Zaharia & Radu  la un eveniment din străinătate, pentru primirea unui premiu de mîna a șaptea ( vezi foto ). Premiu pe care primarul nesimțit l-a înhățat prompt, deși n-avea nici un merit.

Interesant, nu … ? Afaceri imobiliare, relații bune cu primarul, care poate fi util în orice fel de afacere. Fiindcă multe afaceri au nevoie de aprobări de la primărie sau măcar de aprobare tacită. Altfel spus, pe-afară-i vopsit gardul politic anti-sistem și anti-PSD, înăuntru-i leopardul păcii, prieteniei și colaborării profitabile cu primarul pesedist. ,, Just business ,, , cum zic capitaliștii ăia serioși, care le plac mult revoluționarilor Postolache, Zaharia, D. Radu & Co.

Revoltatul anti-sistem și ,, Pentru Iași ,, Dan Zaharia ( primul din stînga), cot la cot cu primarul Chirica 

 

 

,, Ziarul de Iași,, , naș de serviciu : de la Partidul Moldovenilor, la ,, Pentru Iași ,, 

,, Pentru Iași ,, nu e primul proiect pseudo-politic în care gașca șefilor de la ,, Ziarul de Iași ,, s-a implicat. Vă amintiți de Partidul Moldovenilor, proiectul ,, revoluționar ,, pornit din paginile gazetei lor și livrat aceluiași Simirad, pe ale cărui liste electorale au candidat șefii Caluschi și Lăzescu, consiliați de același Lucescu ? Da, e vorba de partidul eșuat, sub comanda lui Simirad, în mîlul PSD-UNPR. Dar, la fel ca și cu ,, Pentru Iași,, , șefii ,, liderului presei ieșene ,, o să vă spună că ei nici usturoi n-au mîncat, nici gura nu le miroase.

Nu vă mai mirați, deci, că Postolache a fost mai mult decorativ sau absent în Consiliul Local, legitimîndu-l sau ajutîndu-l pe pesedistul Chirica în momente-cheie. Că a făcut-o conștient sau din prostie, e mai puțin important. Cum nu contează nici spovedania lui  eroizant-siropoasă : ,, Nu am mai avut energia organizării de zi cu zi, nu am avut forța, și poate nici dorința unei construcții clasice politice, cu activiști, prin cartitere, cu bătut pe la uși, corturi, pliante și toate astea. De facto, azi, Pentru Iași nu mai e ,, .

A fost ,, Pentru Iași,, doar un ghem de amatorism și de diversiune, schema unor șmecheri sau un carcalete din toate astea ? Sigur a fost multă demagogie ieftină, pentru proști scumpi. Încă din 2016, am scris explicit despre îndoielile pe care le aveam în legătură cu proiectul  Postolache  -,, Pentru Iași ,, , arătînd clar direcția ; ,, Damele de companie de la ” liderul presei bahluviene ” pun miza peste tot : PSD, PNL, anti-sistem etc . Doar banul nu iese din vreun principiu, iese din jmekerie . Cum ar zice un refren de proto-manea din anii ‘80, adaptat la zilele de azi : Postolache, fii cuminte, că te-nghite Kunta Kinte … ,, .

Apoi, de-a lungul timpului, am taxat mereu gesturile dubioase ori penibile ale consilierului local din fruntea pseudo-partidului aproape mort după alegeri. Dar țațele de pe băncuțele de la poarta mahalalei ieșene au dat verdictul tipic ; ,, Ei, cine știe ce aveți de împărțit voi, ăștia cu presa sau consultanța politică ,, . Acum, cînd lucrurile au devenit clare, poate că măcar unii dintre fraierii care au votat cu Postolache și butoiul lui spart se vor trezi din visul roz-bleu.

Fiindcă acuși vin alte alegeri, cu alt Făt-Fumos-luminos, care va făta alte noi proiecte minunate și salvatoare. Fătate deja, dinainte, în atelierele de fătat feți-frumoși.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here