Beizadelele medicilor ieșeni, admise la UMF fără examen pe listele cu studenți străini

UMF Iași a patentat o rețeță de admitere la Medicină, pe ușa din dos  @ Zeci de piloși au intrat ,,pe șest’’ pe locurile speciale prevăzute pentru studenții străini @ Ulterior, pe parcursul cursurilor, unii dintre studenții de bani-gata solicită transferul la secția de limba română, devenind astfel colegi cu aceia care au luat examenele „pe bune” @ În lista studenților admiși pe ușa din dos regăsim numele unor rude de medici, manageri de spitale sau cadre didactice de la UMF

Aproximativ 40 de tineri a fost băgați pe ușa din dos la Facultatea de Medicină Generală completând astfel lista celor 200 de locuri cu taxă pentru străini.

În timp ce peste 1260 de candidați s-au luptat pentru cele 299 locuri la buget, alții au fentat examenul de admitere.

În marea lor majoritate este vorba despre fii si fiice de bani-gata sau copii de medici care-și permit destul de ușor luxul să plătească 5.000-6.000 de euro taxa anuală. Ulterior, pe parcursul cursurilor, unii dintre studenții de bani-gata solicită și chiar obțin transferul la secția de limba română, devenind astfel colegi cu aceia care au luat examenele „pe bune”. Această manevră obscură de introducere pe ușa din dos a celor 40 de studenți la Medicină, afectează imaginea învățământului superior medical.

Lista piloșilor: neamuri de medici și cadre didactice de la UMF

La o simplă parcurgere a listelor cu „student străini” putem foarte ușor observa ca foarte mulți dintre viitorii studenți sunt fii ori fiice de cadre medicale binecunoscute in sistemul sanitar ieșean și nu numai. Părinții unora dintre ei sunt chiar profesori titulari din cadrul institutiei de invatamint superior medical, punându-se astfel o problemă de etică și de morală. Exemplele oferite sunt mai mult decât relevante.

Astfel, mama studentului Dragos Florin Solovăstru Gheucă, e vorba de Laura Solovastru Gheucă, lucrează la UMF Iași si totodată la Spitalul Sf. Spiridon.

Urmează Francesca Bacușcă, a cărei mamă, Alina Bacușcă lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iași.

Studenta Mădălina Ciuntu are un frate, Bogdan Ciuntu, care profeseaz0ă ca medic chirurg la Spitalul Sf. Spiridon. Acesta din urmă are însă și catedră: este cadru didactic la UMF Iasi.

Studenta Andreea Bechir este fiica lui Daniel Bechir, managerul Spitalului de Urgență Pașcani.

Mama studentei Ecaterina Jităreanu, e vorba de Mihaela Jităreanu, lucreaza de asemenea la Spitalul de Copii Sf. Maria.

Fiica chirurgului Budurcă, un exemplu edificator

Un exemplu in acest sens este Andreea Iustina Budurca, fiica cunoscutului medic chirurg Radu Budurca, specialist in Chirurgie plastica, Microchirurgie reconstructiva si arsuri. Initial, tinerei i-a fost acceptat transferul de la grupa care studiaza in limba engleza, la grupa de studiu in limba romana, insa, ulterior, solicitarea i-a fost anulata pe motiv ca incalca Carta Universitara. Tanara este studenta in anul 3 la Medicina, la grupa de engleza, si plateste o taxa anuala de studiu in valoare de 5000 de euro. La sfarsitul lui septembrie 2019, Andreea a obtinut un aviz favorabil de transfer la o alta grupa unde studiaza viitorul sau sot, insa dupa numai doua saptamini, rectorul institutiei de invatamant superior medical a revenit asupra deciziei si a respins solicitarea. Considerindu-se umilita si tratata in bataie de joc, tanara a actionat in judecata UMF Iasi si a cerut daune morale in valoare de 20.000 de euro. Solicitarea de transfer de la grupa de studiu in limba engleza (cu taxa), la grupa de studiu in limba romana (fara taxa) poarte denumirea oficiala de Cerere de Mobilitate Academica Definitiva.

Oficial, studenta a sustinut ca doreste sa studieze alaturi de viitorul sot

In motivarea transferului, studenta a sustinut ca doreste doar sa fie alaturi de viitorul sau sot, care invata la celalalta grupa de studiu, si nu are alte motive ascunse. Procesul dintre UMF Iasi si fiica lui Budurca se afla in prezent pe rolul Tribunalului Iasi si are termen la data de 27 octombrie 2020, cind exista si posibilitatea reala de a ramine in pronuntare.

„Acest transfer a fost un calvar pentru mine si consider ca am fost umilita. Acordarea daunelor solicitate – cca 20.000 de euro, se intemeiaza pe faptul ca, in urma acestui incident nefericit, am suferit o vatamare majora prin umilinta la care am fost supusa in mod gratuit in fata colegilor. In plan personal, am avut de suferit pentru ca nu mi s-a permis sa invat alaturi de logodnicul meu cu care locuiesc din anul I si cu care urmeaza sa ma casatoresc precum si faptul ca ma integrasem in colectivul  in care se afla fostii colegi cu care ma cunosc din liceu” s-a plâns Andreea, magistratilor de la Tribunalul Iasi. In demersul initiat, tinara a mai aratat faptul ca aceasta situatie a avut un impact negativ major asupra familiei, prin prisma faptului ca, tatal sau este cunoscut in mediul academic medical, fiind chirurg si fost cadru didactic universitar la UMF Iasi. Iata pina unde pot duce situatiile de acest gen si manevrele dubioase de promovare fara examen a candidatilor de bani-gata.

Oficialii institutiei ,,au fentat,, un raspuns care sa lamureasca lucrurile

Cazul Budurca nu este unul singular, de-a lungul ultimilor ani existind mai multe situatii concrete in care au fost admise astfel de transferuri, de la grupele cu taxa care studiaza in limba engleza, la cele fara taxa in limba romana, totul executindu-se in liniste totala si cu incalcarea flagranta a regulamentelor institutiei de invatamint superior medical si a Cartei Universitare. Legat de acest aspect controversat dar si de producerea altor nereguli, am adresat in mod oficial  un set de intrebari incomode conducerii UMF Iasi, insa nici pina in acest moment nu am primit un raspuns adecvat. La sfarsitul lui iulie 2020 chiar in timp ce la UMF Iasi era in derulare procesul de admitere pentru anul universitar 2020-2021, jurnalistii 7 Iasi au transmis solicitari oficiale catre purtatorul de cuvint al institutiei, Ivona Burduja, insa aceasta din urma a aminat totul dind vina pe pandemie. Raspunsul oficialilor UMF Iasi este mai mult decit elocvent. ,,Din cauza conditiilor pandemice, acest proces  a angrenat un  numar foarte mare de cadre didactice si personal administrativ. Prin urmare, va solicit aminarea termenului de raspuns pentru cererea dvs fara a depasi limita legala,, a conchis Ivona Burduja, purtatorul de cuvint al UMF Iasi, fara a ne oferi explicatiile necesare privind procesul de admitere si respectarea Cartei Universitare.

Bianca CRISTEA

10 COMENTARII

  1. ursu demetra isabel , din pascani , da are tata bani, a picat bacul de doua ora anul trecut i , a luat sub 4 la admiterea la medicina din vara asta . in toamna mare doftoreasa . sa ne fereasca dumnezeu de asa medici

    de asta s-a inventa confidentialitatea notelor a bac. ca sa nu se mai stie ce si cum .

  2. Felicitari pt articol, in calitate de parinte al unui copil care a fost respins anul acesta la medicina generala Iasi cu peste 8,5 va spun ca acolo se intampla lucruri ciudate, in detrimentul ,,prostilor de copii” care au luat note mari si sunt in lista de rezerve formata din primii 50 picati la MG-UMF IASI si pe care facultatea i-a uitat. Facultatea de farmacie, dupa toate procedurile a ramas cu 40 locuri libere (de care nu s-a mai scris nimic pe site) si care nu au fost distribuite la MG pt copii care erau in asteptare, locuri care, este posibil sa fie cele la care se face referire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here