Banii lui Niță, descoperiți în conturile unor interpuși. Fiul și nora primarului au pus mâna pe un teren lângă Delphi, fără licitație, la preț de pârloagă

Prin interpuși, fără licitație și la un preț derizoriu, un teren situat în spatele fabricii Delphi a ajuns din proprietatea comunei Miroslava în proprietatea fiului primarului, omul de afaceri Bogdan Niță @ Terenul de 3.371 mp a fost vândut fără licitație de către Primăria Miroslava soților Cristian și Maria Butiuc, el – angajat la o firmă înființată de Bogdan Niță, ea – angajată a Primăriei Miroslava și a Miroslava Industrial Parc SRL, societate aflată în subordinea aceleiași primării @ Soții Butiuc au primit banii pentru achiziționarea terenului prin două viramente bancare de la Bogdan Niță și de la soția acestuia, Georgiana Niță @ Pe 19 iunie 2019, Butiuc a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Primăria Miroslava pentru 279.793 lei @ Pe 18 iunie, Bogdan Niță a virat 100.000 de lei în conturile soților Butiuc, iar a doua zi, soția acestuia, Georgiana Niță, a virat către aceleași persoane 180.000 de lei @ După câteva luni, soții Butiuc au vândut proprietatea soților Niță @ În urmă cu o lună, 7IAȘI dezvăluia un caz similar @ Fără licitație și la un preț derizoriu, de peste 10 ori mai mic decât cel al pieței, Primăria Miroslava a vândut către fiul primarului, Bogdan Niță, un domeniu de 3,4 hectare cu lacuri, la marginea pădurii

Încă un teren valoros trece din proprietatea Primăriei Miroslava în proprietatea fiului primarului, omul de afaceri Bogdan Niță, fără licitație și la un preț mult mai mic decât cel al pieței.

Terenul de 3.371 mp amplasat în spatele fabricii Delphi, aproape de centura Iașului și de drumul european, a ajuns la Bogdan Niță, prin intermediul unor interpuși, care au cumpărat suprafața de pământ de la Primăria Miroslava, direct fără să organizarea în prealabil a unei licitații. Intermediarii, soții Cristian și Maria Butiuc, sunt două persoane soț și soție, aflați în relații strânse cu familia Niță.

Cristian Butiuc este un fost angajat al firmei Bogy Cons Development SRL înființată în anul 2009 de către Bogdan Niță.

Maria Butiuc este angajată cu normă întreagă la Primăriei Miroslava și cu „jumătate de normă”  la Miroslava Industrial Parc SRL, societate comercială aflată în subordinea aceleiași primării.

Tun imobiliar în trei pași. Primul pas: interpusul concesionează terenul

La începutul anului 2016, soții Cristian și Maria Butiuc concesionează de la Primăria comunei Miroslava suprafața de 3.371 mp, amplasată în spatele fabricii Delphi. Investiția concernului american a condus la o creștere rapidă a interesului față de acea zonă și implicit la o creștere substantial a prețului terenurilor. La scurt timp, pe numele soților Butiuc a fost emisă o autorizație de construire pentru o hală industrială. În 2017, Primăria Miroslava întocmește certificatul de edificare pentru o hală cu o suprafață construită la nivelul solului de 400 metri pătrați.

Pasul 2: primarul Dan Niță aprobă vânzarea fără licitație la un preț de nimic

În toamna anului trecut, pe 26 septembrie, la inițiativa primarului Dan Niță, Consiliul Local aprobă vânzarea fără licitație a terenului către soții Cristian și Maria Butiuc. Este comandată și o evaluare, în urma căreia se stabilește un preț de vânzare de doar 83 lei/mp, echivalentul a aproximativ 17 euro/mp. Evaluarea este una îndoielnică, ținând cont de prețurile practicate în zonă, între 30 de euro și 45 de euro/mp. Prețul suferă modificări în funcție de accesul la drum și rețelele de utilități. În cazul de față, vorbim despre un teren amplasat  foarte aproape de șoseaua de centură și de drumul european, cu acces la două străzi asfaltate și la toate rețelele de utilități, inclusiv curent de înaltă tensiune.

În referatul de specialitate care susține proiectul de hotărâre privind vânzarea directă, fără licitație a terenului se vorbește despre un un drept de preemțiune în favoarea concesionarului.

„în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unității administrative – teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună credință ai acestora beneficiază de un drept de preemțiune la cumpărarea terenului aferent construcțiilor”, se arată în raportul de specialitate.

Fiul și nora lui Niță au virat banii în conturile interpușilor în ziua în care s-au semnat actele

Pe 19 iunie 2019, Cristian Butiuc și primarul Dan Niță au semnat în fața notarului contractual de vânzare-cumpărare pentru terenul de lângă Deplhi. Prețul tranzacției a fost de 279.793 lei.

De fapt, această sumă a fost achitată de către fiul primarului, Bogdan Niță, și de nora acestuia, Georgiana Niță. Astfel, pe 18 iunie 2019, Bogdan Niță a virat în conturile soților Butiuc suma de 100.000 lei, iar o zi mai târziu, Georgiana Niță a completat diferența cu un virament de 180.000 lei.

Pasul 3: fiul și nora lui Niță devin proprietarii terenului

După câteva luni, piesele de puzzle își găsesc locul. Pe 18 iunie 2020, soții Cristian și Maria Butiuc vând terenul și hala edificată pe această suprafață soților Bogdan și Georgiana Niță. Prețul final al tranzacției pentru teren și clădire a fost de 380.000 lei, sumă din care a fost plătită doar 100.000 lei, diferența față de cei 280.000 de lei plătiți anterior.

În curtea terenului ajuns acum în proprietatea soților Niță au fost depozitate utilaje și material de construcții, fiind de notorietate faptul că în ultimii ani Bogdan Niță a devenit unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Iași.

Domeniul lui Niță cu vilă pe malul lacului, cumpărat fără licitație de la Primărie

În urmă cu o lună de zile, 7IAȘI a făcut o nouă dezvăluire despre aceeași actori și aceleași metode: „Domeniul secret al familiei Niță. Primăria a vândut terenul către fiul primarului fără licitație, la un preț de nimic”.

Fără licitație și la un preț derizoriu, de peste 10 ori mai mic decât cel al pieței, Primăria Miroslava a vândut către fiul primarului, Bogdan Niță, un domeniu de 3,4 hectare cu lacuri, la marginea pădurii. Este un ranch ca în filme: bărci cu motor, zone de relaxare, pentru grădinărit și grajduri pentru animale. Bogdan Niță a cerut să i se vândă terenul pe 11 septembrie 2019 și, după numai două săptămâni, Consiliul Local Mirsolava a aprobat vânzarea fără licitație a terenului. Prețul este incredibil de mic: 1,6 euro/mp. În zonă, funcție de acces și forma terenului, prețurile variază între 12 și 35 de euro/mp.

Tudor LEAHU

Chirica intră în PNL pe ritmuri de cătușe. Alexe, Cozmanciuc și Cașcaval, nașii unui tun cu fonduri UE fără precedent

L-am prins! Soția viceprimarului Harabagiu, mandatar pentru Mafia Tonetelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here