Asta înseamnă să fii șmecher! City Insurance a plătit mașini de lux pentru o simplă tamponare

Cum poți să te plimbi moca prin oraș cu mașini de lux @ Unic in istoria justiției ieșene @ City Insurance, obligată să plătească unei firme 10.000 de euro despăgubiri RCA plus alte 20.000 pentru două mașini închiriate

Aranjament subtil ori cacealma? Societatea UIL Development, în spatele căreia se află soții Ludmila și  Iulian Ursache, a umilit firma de asigurare-reasigurare City Insurance SA în instanță. În urma unei banale tamponări, fără victime, familia Ursache a obținut în instanță de la asigurator un purcoi de bani: 10.000 de euro, cu titlu de contravaloare lipsă de folosință a unui autoturism, plus penalități de 0,20 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Colac peste pupăză, au întos pe dos o decizie a colegilor de la Judecătorie și au obligat asiguratorul City Insurance să-i plătească firmei UIL Development, cca 20.000 de euro, pentru cele 90 de zile în care conducătorul auto de la UIL a circulat cu alte două mașini de lux închiriate de la SC United Lux  Cars SRL, un Audi A 6 Multitronic și un Volkswagen Touareg. Întreaga poveste pare desprinsă dintr-un film de proastă calitate, în condițiile în care au existat tragedii rutiere finalizate cu morți și răniți  grav, în urma cărora victimele cu sechele au obținut în justiție sume infime. Incidentul în cauză a avut loc la data de 29 decembrie 2015, mașina Mercedes B-53-ZUM aparținînd firmei UIL Development intrând în coliziune cu un autoturism la volanul căruia se afla Mădălina Raluca Căuneac. Tamponarea dintre cele două mașini nu a fost una foarte puternică, fapt confirmat de polițiștii rutieri care s-au deplasat la fața locului, dar și de părțile implicate. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că vinovat de producerea evenimentului rutier este șoferița Mădălina Căuneac, care, într-o clipă de neatenție a pierdut controlul volanului ricoșând apoi în alte două autoturisme. La La data producerii evenimentului, Mercedesul era înscris pe societatea soților Ursache, UIL Development, acesta fiind achiziționat în sistem Leasing de la Mercedes Leasing, firmă care colaborează cu asiguratorul Groupama  Asigurări SA. De cealaltă parte, mașina Mădălinei Căuneac avea o poliță de asigurare valabilă până la data de 25 iunie  2016 la Societatea Asigurare-Reasigurare  City  Insurance SA.  Pe parcursul cercetărilor, femeia și-a recunoscut vinovăția și a fost de acord să repare mașina societății UIL cu ajutorul poliței RCA înscrisă la City Insurance. Drept urmare, Mercedesul avariat a fost transportat și predat societății Casa Auto în vederea efectuării reparațiilor iar asiguratorul Groupama a deschis un proces de daune în justiție.

Mașini ales pe sprânceană

Deși problema părea că a fi rezolvată prin încheierea unei înțelegeri amiabile dintre părți, începând din ianuarie 2016, lucrurile au luat o turnură total neașteptată. Astfel, pentru 3 luni de zile, reprezentantul UIL Development a închiriat în baza unui contract de închiriere, de la SC United Lux Cars SRL, un bolid de lux Volkswagen Touareg, contra sumei de 30.000 de lei. La expirarea celor 90 de zile, cei de la firmă au închiriat de la același proprietar, United Lux, o altă mașină de lux, de această dată un Audi A6, contractul de închiriere fiind semnat fiind semnat tot pentru o perioadă de 3  luni, în schimbul sumei de 30.000 de lei. Pe parcurs însă, reprezentanții SC UIL Development au făcut tot ce le-a stat în putință ca să jupuiască asiguratorul City Insurance de bani. Concret, aceștia au deschis la Judecătorie un proces de daune reușind să cîștige suma de 45.666 lei cu titlu de contravaloare lipsă de folosință a autoturismului Mercedes, la care s-au adăugat penalități de întârziere în cuantum de 0,20 % pe zi. Din probele admnistrate în cauză, magistrații ieșeni au reținut în sarcina asiguratului RCA Mădălina Căuneac răspunderea civilă delictuală pentru prejudiciul cauzat firmei UIL și au fost de acord ca păgubitul să primească daune de 10.000 de euro pentru lipsa de folosință a autoturismului avariat. În comparație, avocatul ieșean Iulian Gafton, cel care a spulberat un pieton pe o trecere de pietoni din Podu Roș, tragedie soldată cu decesul victimei, a fost obligat în 2017 să plătească familiei îndoliate doar 10.000 de euro. Altfel spus, puse în balanță cele două cazuri distincte, rezultă că încă mai există magistrați care judecă cu jumătate de măsură ori legați la ochi.

Încurajați de hotărîrea cel puțin bizară a Tribunalului, pe parcursul procesului civil, reprezentanții SC UIL Development SRL s-au adresat din nou asiguratorului RCA, cu o solicitare de mărire a pretențiilor la suma de 59.977 lei reprezentând contravaloare lipsă folosință a Mercedesului, însă au fost refuzați. Tupeul celor de la UIL a întrecut însă  orice limită în momentul în care au solicitat și au obținut în justiție, de la asiguratorul City Insurance, aproximativ 20.000 de euro, pentru cele două mașini de lux pe care le-a închiriat primele 6 luni ale  lui 2016, firma de asigurare fiind marele perdant al acestei golănii.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here