Aroganțele unor bugetari de lux! ApaVital a plătit avocaților 17.500 lei pentru o amendă de 1.500 lei

Caz incredibil care demonstrează nesimțirea crasă care guvernează sistemul bugetar. O companie de stat din Iași a cheltuit 17.500  lei cu avocații pentru un singur proces pentru a anula o amendă de 1.500 lei. Managerii instituției au plătit casei de avocatură Mușat și Asociații un onorariu de 14.500 lei și 3.000 lei pentru bilete de avion și cazare într-un litigiu pe care l-au câștigat parțial. Asta în condițiile în care ApaVital are angajați opt juriști plătiți cu mii de euro lunar. Instanța a anulat procesul verbal, dar a respins cererea de rambursare a celor 1.500 lei plătiți cu titlu de amendă. Judecătoria Iași a micșorat onorariul de avocat de zece ori, până la suma de 1.500 lei, astfel că societatea a rămas cu o gaură de 13.000 de lei și cu amenda plătită.

În august 2016, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat cu 1.500 lei compania Apavital pentru nerespectarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal. Apavital, prin avocat Lucia Ferendinos, a contestat la Tribunalul Iași procesul verbal de contravenție pentru motive de nelegalitate și netemeinicie și a solicitat restituirea sumei de 1.500 lei achitată cu titlu de amendă. La data de 17.02.2017, Tribunalul Iasi, a admis in parte plângerea formulată de petenta Apavital S.A. anulând procesul verbal de contravenție și respingând, în același timp, cererea privind restituirea amenzii contravenționale în cuantum de 1500 lei. Atât Apavital cât și Autoritatea Națională au contestat decizia Tribunalului Iași. La data de 13.09.2017, Curtea de Apel Iasi a respins ambele contestații, astfel că decizai Tribunalului a rămas definitivă. Astfel că, pe 10 ianuarie 2019, Apavital a transmis către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal o notificare prin care i-a pus în vedere ca, în termen de 5 zile,  să achite suma de 17.499,38 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Autoritatea a refuzat să dea curs solicitării Apavital, astfel că pe 31.09.2019 a fost înregistrată la Judecătoria Iași o nouă acțiune prin care se solicită obligarea Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la plata sumei de 17.499,38 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Potrivit documentelor depuse la Judecătorie, în prima instanță cheltuielile de judecată suportate de Apavital au fost de 11.907,6 lei ( 20 lei taxa de timbru, 10.148,6 lei onorariu avocat , contravaloare bilet avion 1464 lei, cazare  275 lei ),  iar în apel de 5.591,78 lei  (din care taxa de timbru 20 lei, 1.204 lei cheltuieli transport  și 4.367,78 lei onorariu avocat).

Apavital a justificat cuantumul onorariului prin existența unui contract de asistență juridică încheiat cu Casa de Avocatură Mușat și Asociații în baza căruia părțile au stabilit ca onorariul datorat pentru serviciile juridice prestate este de 50 de euro/ora fără TVA, tarif unic, indiferent de gradul de senioritate al avocaților care prestează serviciile juridice.

 

Judecătoria: „ Instanța nu intervine în contractul de asistență judiciară și nu-l modifică”              

În noiembrie 2019, Judecătoria Iași a dat cu tifla aroganțelor făcute de Apavital și a a micșorat onorariul de avocat de 10 ori. Ieri, Tribunalul Iași a reconfirmat decizia Judecătoriei, astfel că Apavital a rămas cu o gaură de 14.500 lei (13.000 lei onorariu avocat plătit și 1.500 lei amendă nerecuperată). În motivarea sentinței, judecătorii au precizat că, pentru acordarea cheltuielilor de judecată este necesar și suficient a se reține culpa procesuală a părții care a pierdut procesul și a căzut astfel în pretenții. Însă, așa cum a statuat pe acest aspect Curtea Europeana a Drepturilor Omului, partea care a câștigat procesul nu va putea obține rambursarea unor cheltuieli decât în măsura în care se constată realitatea, necesitatea și caracterul lor rezonabil. Realitatea cheltuielilor ține de justificarea că ele sunt într-o legatura strictă și indisolubilă cu litigiul. Caracterul rezonabil al cheltuielilor semnifică faptul că, în raport cu natura activității efectiv prestate, complexitatea și riscul implicat de existența litigiului, ele să nu fie exagerate. Judecătorii au dreptul de a mări sau micșora  onorariile avocaților, ori de câte ori vor constata că sunt nepotrivit de mici  sau de mari, față de valoarea litigiului sau munca îndeplinită de avocat.

”Instanța nu stânjenește executarea contractului de asistență  juridică, nu îl controlează, nu îl modifică și nici nu îl anulează. Sumele  constând în onorarii de avocat, deși au un caracter cert, nu îndeplinesc condițiile de a fi necesare și rezonabile și, în consecință, diminuarea lor apare ca fiind legală și proporțională cu complexitatea cauzei și efortul depus din partea apărătorului. Dispozițiile legii privind organizarea și exercitarea profesie de avocat menționate consacră principiul obligativității respectării contractului de asistență judiciară și sunt aplicabile exclusiv părților contractante. Prin reducerea cuantumului onorariului avocațial pus în sarcina părții care a pierdut procesul, instanța nu intervine în contractul de asistență judiciară și nu-l modifică, în sensul diminuării sumei convenite cu titlu de onorariu, ci doar apreciază în ce măsură onorariul părții care a câștigat procesul trebuie suportat de partea care se află în culpă procesuală.” se precizează în sentință. Prin urmare, instanța a redus onorariul avocatului la suma de 1241 lei pentru fond și la 276 lei pentru apel și a apreciat ca rezonabilă sumă de 4.500 lei cu tiltu de cheltuieli de judecată (în prima instanță de 3.000 lei, iar în apel de 1.500 lei). Astfel că Judecătoria Iași a admis în parte cererea Apavital de acordare cheltuieli de judecată, obligând Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la plata sumei de 4.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

 

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here