Ciolacu livrează PSD Iași, cu roaba, în remorca PNL

despre modelul clujean ” Dîncu – SRI ” de falimentare a unui partid

 

Mai avea cineva dubii că echipa cu iz de SRI din fruntea PSD ( Ciolacu-Dîncu-Grindeanu-Stănescu-Tudose ) are ca misiune transformarea partidului într-un cățel de companie al PNL, bun doar să latre la biciclete sau la lună ? În acest caz, felul în care s-a ușurat trupa Ciolacu pe lista cu candidați propusă de filiala ieșeană a PSD, pentru alegerile parlamentare, i-a trezit la realitate pe mulți visători. O realitate plină de mîl, tupeu grosier și duhori subterane.

Evident, lista cu candidați votată de pesediștii ieșeni nu era compusă din lumini umane orbitoare, savanți celebri, manageri de mare succes, somități culturale sau pur și simplu meseriași onești. Însă, dincolo de reproșurile, absolut justificate, care puteau fi aduse celor aflați pe locuri eligibile, ori pe restul listei, mai toți aveau o calitate anume, esențială pentru sănătatea Iașului : nu făceau parte din mafia betonată, în ultimii ani, în jurul primarului pesedisto-liberal Mihai Chirica.

Da, oricît ar părea de bizar ori de sumbru, aceasta a ajuns o calitate esențială pentru un politician ieșean care vrea măcar o șansă, cît de mică, în încercarea de a fi decent, ca reprezentant al alegătorilor săi. Da, oricît ar părea de bizar ori de neverosimil, PSD Iași a devenit mult mai puțin toxic decît filiala județeană a PNL, după ce primarul Chirica s-a vopsit liberal, iar cîrtițele lui au fost îndepărtate, în mare parte, de la butoanele organizației pesediste.

Avînd o misiune clară, trupa lui Ciolacu s-a ușurat scurt pe lista cu propuneri votată la Iași, punînd pe locurile eligibile, cu o singură excepție, doar membri oficiali sau discreți ai haitei primarului Chirica. Excepția e încă-șeful PSD Iași, Maricel Popa, care, pentru a-și salva pielea și locul de parlamentar, a înghițit în tăcere broasca rîioasă, ca și cum ar fi fost o prăjitură cu cremă. Doar că nu era cremă, ci altceva, care avea doar culoarea asemănătoare cu ciocolata.

Dar marea surpriză nu e atitudinea de slugă supusă a lui Maricel Popa, fiindcă se știe că pe încă-șeful PSD Iași nu-l dau afară din casă nici coloana vertebrală, nici inteligența, fie ea politică ori nu.  Neașteptată e ” executarea „, la grămadă, cu restul turmei, a lui Cristian Stanciu, o nucă într-adevăr tare a filialei pesediste. Uns cu toate alifiile încă din familie, ca fiu al bătrînei șulfe politice Anghel Stanciu, avînd o avere de ordinul milioanelor de euro și o influență mare printre pesediștii ieșeni, patron de televiziune locală, era de așteptat ca urmașul de ex-peremist să fie destul de abil pentru a rămîne pe un loc eligibil de pe lista finală, chiar dacă nu pe primul, așa cum fusese votat la Iași.

Numai că, în ciuda acestor atuuri importante ( plus multele relații bucureștene ale tatălui său ), Cristian Stanciu a fost penit și el total, ca ultimul guguștiuc, la pachet cu curcăneasa Camelia Gavrilă, cîndva aproape-ministra-învățămîntului, sau cu restul zburătoarelor ieșene date jos din vagonul plecat spre parlament. Iar tăcerea lui Stanciu junior de după această jumulire la pachet arată că a fost mult mai naiv decît se credea, plus lipsa unui plan B, măcar personal, dacă nu colectiv.

Desigur, pesediștii ieșeni de care și-au bătut joc șefii lor bucureșteni nu sînt de plîns, fiindcă n-or să moară de foame. Dar nu ei sînt adevărata problemă din toată această întîmplare. Și nici faptul că șefii ciolaci s-au șters la dos cu mulți alți pesediști și cu votul altor filiale județene ale partidului.

Problema gravă e alta : că Iașul, așa-zisa ” capitală culturală a Romîniei „, rămîne o cîrpă a Bucureștiului. Și mai grav: politica Romîniei, adică mecanismul.de conducere a țării, e alienată și deturnată în mod grosier, cu un tupeu porcesc, sovietoid, de după niște cortine străvezii. Cînd ” noul PSD ” e clocit de marele strateg și profesor SRI-st Vasile Dîncu, cel care n-a cîștigat nici un rînd de alegeri la el în ogradă, în Cluj, transformînd filiala pesedistă clujeană într-o glumă de mîna a treia, la remorca PD-PDL- PNL, restul e tăcere. Cînd dînco-ciolacii ” reformatori ” se șterg dorsal cu protestul in corpore al primarilor pesediști ieșeni, după aruncarea la gunoi a votului lor pentru lista de candidați parlamentari, duhnește a satrapie, nu a reformă.

” Despre democrație e vorba, proștilor „, ca să parafrazez un citat tare drag unor papagali dă dreapta. PSD poate să moară și mîine, ori să agonizeze un deceniu, dumnezeu cu el, dacă alegătorii și activiștii lui sînt proști sau mămăligoși. Numai că ceea ce se întîmplă acum cu.PSD, preluarea lui ostilă de către un grup de ieniceri mediocri, e doar un simptom al unei boli mult mai grave, deja cronicizate : preluarea ostilă a societății, după ce statul a fost deja colonizat de virusul toxic și morbid.

” Despre voi e vorba, proștilor „, ca să parafrazez iar. De voi toți, cei care credeți că doar Dragnea era rău și ruginit, da’ Ciolacu, Dîncu, Chirica, Orban, Alexe și Iohanis sînt buni și reformatori.

Izvinite, adică sorry, așa mi-a zis Putin sâ vă spun, cînd mi-a dat rublele și sticla de vodcă. Și-a mai zis că-i place democrația de pe la noi, că începe să semene din ce în ce mai tare cu aia rusească : cînd se dă un ordin, se execută, nu se discută.

Da zdravstvuiet, domnilor tovarăși dînco-ciolaciști !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here