Actorii, penalii, rebengiucii și demnitatea în două luntri

@ cu cîteva săptămîni în urmă, ieșenii au putut citi în presa locală un amplu articol despre Victor Rebengiuc și jenantele sale gesturi de servilism față de primarul Iașului, Mihai Chirica, anchetat de DNA pentru fapte de corupție
@ celebrul actor și activist civic a fost secondat în penibila sa atitudine de regizorul Stere Gulea, precum și de eseiștii Mihai Șora și Horia-Roman Patapievici, toți – corifei ai luptei anti-corupție
@ alături de Rebengiuc s-au aflat, cu prilejul recitalului său de slugărnicie, și alți oameni de teatru & film : Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor, Simona Bondoc, Daniel Sandu ș.a.m.d.
@ deși articolul respectiv prezenta probe clare ale obediență trupei ,, Rebengiuc & Co ,, , fiind preluat integral de un cotidian național, nimeni din mediul teatral nu a reacționat public față de acel comportament degradant
@ acum, mai mulți actori ieșeni s-au asociat cu deputata USR Chichirău, invocînd ,, DEMNITATEA ,, , și vor să strîngă semnături pentru campania ,, Fără penali în funcții publice ,, , sub genericul ,, Săptămîna Actorilor Fără Penali la Iași ,,
@ după ce au tăcut mîlc, ca mai întotdeauna, atunci cînd ,, farul ,, lor, Rebengiuc, lingea mîna unui primar anchetat de DNA, ce credibilitate mai au acești clovni morali, care invocă acum ,, DEMNITATEA ,, ?
Artistul romînez e, în proporție de 90-95 %, o viețuitoare bi-luntristă: cînd îi convine, se ascunde de întrebările zilnice după norii naivității sociale și ai levitației estetice ; cînd i se umflă în piept tărîța activismul social-politic, se urcă în spume pe calul de lemn al unei coane Quirița gonflabile și ritoase, ambalată în falduri de mucava morală.
Actorii ieșeni fac parte, cu asupra de măsură, din acest peisaj nămolos, cu franjuri bleu-vișinii. Ani la rind, ei au acuzat public faptul că Teatrul Național e condus de un duet infect și scandalos din multe puncte de vedere. Dar revolta lor s-a oprit la stadiul de gălăgie, mai ales după ce unul dintre capii zaverei a fost numit director artistic, conform metodei clasice a osului aruncat la țanc. C-așa-i în p…ing-pong, ca să-l parafrazăm pe Toma Caragiu.
Neputînd să-și curețe propria ogradă, o parte a turmei de actori s-a gîndit să iasă cu mătura în stradă. Numai că au ales o mătură deja plină de găinaț proaspăt, marca ,, Victor Rebengiuc ,, . Găinaț rebengiucic de Bahlui, după cum au putut afla cei care au citit, cu puțin timp în urmă, articolul care conținea pasajele următoare, în care era vorba despre prestația slugarnică a marelui far moral Rebengiuc, cu ocazia unui festival finanțat de primăria ieșeană.

 

,, Rebengiuc – înc-o limbă și mă duc ,,
În toată această comedie ieftină, cu accente grotești, culmea penibilului și a slugărniciei a fost atinsă de Victor Rebengiuc . Ingnorînd orice precauție igienică, celebrul actor s-a făcut de rîs, comportîndu-se ca un lăutar căruia chefliii de mahala i-au lipit o bancnotă pe frunte, cu scuipat, ori ca un arșinel de duzină, închiriat cu ora la o șușanea de mîna a șaptea.
Ca și cum cauționarea publică a unui inculpat DNA nu era de ajuns, marele reper moral a ținut să facă exces de zel cu atitudinea sa ultra-prietenoasă față de primarul penal, care a patronat primirea de către actor a unui premiu la festivalul ieșean. Mai mult, Victor Rebengiuc a vrut să lase și o urmă scrisă a slugărniciei sale – a scris pe panoul de prezentare a festivalului un mesaj cu un dezgustător iz ceaușist : ,, Iașul are cel mai bun PRIMAR din țară ,, . Cu majuscule pentru ” primar “, ca la știrile de senzație, șoc și groază. Semnat ,, Victor Rebengiuc ,, .
Cît de bun e primarul penal al Iașului ? Asta ar putea afla lingăul său celebru de la multe zeci de mii de ieșeni simpli, care nu dau premii la festivaluri, dar plătesc pentru ele, inclusiv pentru transport, cazare, masă și cadouri.
Cît de penibil a fost marele reper moral Rebengiuc puteți vedea din fotografiile cu care s-a împăunat pe Facebook primarul penal by DNA. Doar omul plătise pentru spectacol, de ce să nu se împăuneze cu niște caractere împăiate … ?

 

” Portretul actorului prostit la bătrîneţe „

 

 

” Domnului penal, cu dragoste „

 

 

” Iaşul are cel mai bun PENAL din ţară ” ( by Victor Rebengiuc )

 

 

,, Să trăiți, dom’ primar minunat care sînteți ! ,, 

 

 

Mantaua de cacao roz
Articolul care îl avea pe Victor Rebengiuc drept protagonist îi pomenea și pe secondanții săi din grotescul spectacol al obedienței publice – regizorul Stere Gulea, eseiștii Mihai Șora și Horia-Roman Patapievici, precum și alți oameni de teatru & film : Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor, Simona Bondoc, Daniel Sandu ș.a.m.d.
Fotografiile care însoțeau textul articolului erau mai mult decît revelatorii pentru slugărnicia corifeului civic Rebengiuc și a ,, garniturii ,, umane aferente. Iar finalul articolului era acesta :  ,, O vorbă celebră, spusă de un consilier al preşedintelui Kennedy, sună cam aşa : E un fiu de căţea, dar e fiul NOSTRU de căţea “. OK, tovarăşi corifei ai moralei publice, dar măcar asumaţi-vă dosul purtat în două luntri. Iar pînă vă asumaţi asta, folosiţi hîrtia igienică. Cea recomandată în decembrie 1989 de viitorul lingău bătrîn Victor Rebengiuc ,, .
Deși articolul din presa locală a fost preluat integral, peste cîteva zile, de un cotidian național ( inclusiv fotografiile care ilustrau gradul de lingăism al lui Victor Rebengiuc), actorii ieșeni au tăcut, tipic, după vechiul obicei al suinului în popușoi. Asemeni întregii intelighenții bahluieze, pentru care găinațul moral produs de corifeii Rebengiuc, Șora, Patapievici & Co e anafură și mir, simultan, instantaneu și irevocabil.
Că marele Rebengiuc a făcut de rîs și breasla actoricească, și activismul civic … asta nu mai contează pentru pseudo-elita bahluieză, cum nu contează nici pentru toată pseudo-elita romîneză, în frunte cu cea de Dîmbovița . La fel cum n-a contat nici cînd prezidentul Iohannis, partidele din dotare și falangele #Rezist amestecau, în oala cu ,, penali ,, , și pe cei condamnați penal, și pe cei numai cercetați.
Acum, cînd slugărnicia unora față de penalul Chirica trebuie scuzată, farmaciștii civici și politici și-au amintit, brusc, că ,, penali ,, sînt numai cei condamnați. Ce vreți, primarul cercetat de DNA nu mai e șef la ,, ciuma roșie ,, , acum e ,, fiul NOSTRU de cățea ,, …

 

” Cina cea de trai, nene … ” ( Flegmonymus Borsh, 2018, ulei pe brînză )

 

 

 ” Unde mai ştergem noi nişte pantofi, domnule  … ? ” ( ,, Mormoleții ,, , ultima parte )

 

 

” Titani odihnindu-se ” ( Scaldator Darli, 2018, ulei pe brînză maronie)

,, CORTUL DEMI-TĂȚII & Piramida Levitației Civico-Politice ,, 

 

 

,, Lista lui Rebengiuc ,,
Lăsînd  deci la o parte găinațul și glodul din propria ogradă teatrală, mai mulți actori ieșeni s-au hotărît să curețe toată patria de penali, asociindu-se cu deputata USR Cosette Chichirău, o actriță politică foarte cunoscută, mai ales pentru rolul ei pestriț din serialul ,, Țața Cozy și mîrlanul Șerban Nicolae ,, , difuzat de Facebook în acest sezon parlamentar.
Coproducția studiourilor  USR & Iunaitid Actors of Bahlui se numește, conform paginii de Facebook aferente, ,,  Saptamana Actorilor la Iasi #FaraPenali ,, , fiind găzduită de ,, CORTUL DEMITĂȚII ,, ( fără ,, N ,, , vezi foto ) , amplasat în Piața Unirii.
Iată și lista corifeilor civico-actoricești, conform aceleeași pagini : prim-corifeii Emil Coșeru și Ada Lupu, plus restul falangei –  Camelia Duda, Erica Moldovan, Theodor Ivan, Oana Sandu, Mitruț Peiu, Cosmin Maxim, Katerina Matei, Antonella Cornici, Alexandru Petrila, Codrin Dănilă, Dumitru Năstrușnicu, Mariana Dumitrache, Livia Iorga, Irina Răduțu Codreanu, Biatrice Cozmolici, Radu Ghilaș, Ioana Natalia Corban, Dumitru Florescu, Ovidiu Ivan.
Să le fi plăcut tuturor acestor cavaleri ai moralității publice lingăismul dezgustător practicat, chiar în curtea lor, de patriarhul Rebengiuc ? Dacă nu le-a plăcut, de ce au tăcut ? De ce acceptă acum să participe la o acțiune care îl are în frunte, la București, tocmai pe lingăul Rebengiuc ? Sau poate găinațul de rebengiuc o fi vreun soi de chihlimbar încă nedescoperit ? Ori cumva legea tăcerii e o regulă de aur a micului confort din breaslă ?
Întrebări retorice, desigur. Ce poți cere de la o breaslă care, aproape în întregime, a tăcut mîlc în vremurile pașalîcului de Iași condus de ,, prostul solemn ,, Solcanu, apoi în lungile perioade cînd mahalaua ieșeană cu pretenții de capitală era vîrfuită de reziduuri intelectuale și morale pe nume Simirad, Fenechiu, Nichita . Ori poate vă amintiți un ,, pîs ,, scos de vreun tribun al scenei, în vremea vizirului Adrian Năstase și a ultimului sultanat al tovarășului Ion Iliescu ? Aud … ?
Ccocoșirea bruscă a micilor comedianți de Bahlui seamănă cu acea febră teribelă ,, ce le-abate și la păsări de vreo două ori pe an ,, , cum zicea dl Eminovici . S-ar zice că glanda morală a arhanghelismului civic, ce părea extirpată în actul / episodul anterior, a apărut brusc, în forma ei gonflabilă.
A se slăbi, ne-stimabililor. Cît timp veți conviețui tăcut cu infecția cronică din teatrul vostru, cu mizeria produsă de corifeii breslei voastre, veți fi doar niște chichirăi scenici, care s-au lipit de un dos politic mai mic, fiindcă dosurile mai mari sînt ocupate de madam Morgenstern ( curteancă veche la PSD ) ori de musiu Rebengiuc, lingău pe malul opus.
Da, PSD e o boală cronică, dar dosul vostru în două luntri duce doar la un pesedism soft, ornat cu limbi rebengiucice. Nici ,, CORTUL DEMI-TĂȚII ,, ,  nici Piramida Levitației Civico-Politice  nu țin loc de coloană vertebrală ori de civismul zilnic, tovarăși actori.
Sau poate ar trebui să ne resemnăm cu o concluzie mîloasă – fiecare cosmin-maxim și adă-lupă poartă în buzunar lingura maronie de rebengiuc ?
Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here