Vila unui fost funcționar, scoasă la vânzare. Doar un etaj valorează 100.000 de euro

Manuela Antoniu, fost director economic la Direcția Agricolă Iași, cea care a băgat mâna pâna la cot în conturile instituției delapidând peste 1,1 milioane de lei, rămâne fără acoperișul de deasupra capului. În contul unor datorii la ING Bank, executorul Ciprian Ioan Sîrbu a demarat recent executarea silită a imobilului în care locuiește familia Antoniu. Fosta directoare ocupă un întreg parter de 100 mp în Tătărași, în apropierea de Ateneu, o zonă extrem de râvnită de agențiile și samsarii imobiliari din oraș. Casa a fost estimată la o primă strigare la 100.000 de euro. Anul trecut, în urma unui control al Curții de Conturi, Manuela Antoniu și casiera Anda Pop, au fost acuzate că au delapidat în total 361.722 de lei, din care fosta directoare trebuie să plătească mai bine de jumătate.             

Necazurile de țin lanț de fosta directoare economică de la Direcția Agricolă Iași, Manuela Antoniu. După ce a fost indicată drept principalul responsabil de jaful de aproximativ 100.000 de dolari din conturile unității, femeia riscă să rămână și fără casa în care locuiește cu familia. Potrivit unei publicații aflată pe masa executorului judecătoresc Ciprian Ioan Sârbu, casa fostei directoare va fi vândută în cadrul unei licitații publice, cu vânzare, în contul unei datorii de peste 25.000 de lei, din care aproape 20.000 de lei reprezintă debitul principal iar restul sunt dobânzi și cheltuieli de executare silită.  Prețul la care a fost evaluat imobilul este de fix 466.264 de lei, acesta fiind stabilit de expertul evaluator Cătălin Androniu. Licitația  va avea loc în ziua de 11 iunie 2019, la orele  11.00 la sediul Biroului Executorilor Judecătorești Asociați “Sârbu și Vezeteu”. În  documentul de vânzare imobiliară mai este stipulat faptul că executarea  silită se efectuează în baza unui titlu executoriu reprezentat de un contract de credit și garantie la ING Bank.

Un jaf premeditat în decursul a șapte ani de zile 

În urma scandalului izbucnit anul trecut la Direcția Agricolă Iași, Manuela Antoniu a fost obligată să achite, alături de o colegă, un prejudiciu de peste 3 miliarde și jumătate de lei vechi, fostei directoare revenindu-i suma de 1,8 miliarde, adică jumătate din prejudiciul constatat de Curtea de Conturi. Amintim că, Antoniu și casiera Anda Pop au fost acuzate că au delapidat în total 361.722 lei, pe durata a 7 ani de zile.  După ce controlorii au împărțit răspunderea în mod egal, fosta directoare economică a contestat în instanță, raportul Curții de Conturi și documentele de impunere, dar, la final, a pierdut procesul. Inițial, în raportul inspectorilor a fost vorba de producerea unui prejudiciu de 738.596 lei, dar, ulterior, contabilitatea a  fost refăcută iar suma s-a redus la jumătate. După izbucnirea unui scandal monstru care a ținut zile în șir capul de afiș al presei locale, Antoniu și-a dat demisia iar Pop s-a transferat la APIA.

Au patentat metoda subtilizării discrete a banilor publici

Totul a început în urma efectuării unui control riguros al Curții de Conturi Iași, verificări care se fac o dată la 2-3 ani la instituțiile de stat ce trăiesc și supraviețuiesc din banii publici. Astfel, ca urmare a verificărilor, s-a stabilit că Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, instituție cu sute de angajați, și de o importanță vitală în domeniu,  a ajuns o gaură neagră, la propriu.  Pe parcursul a șapte ani de  zile, sume importante de bani au dispărut în mod revoltător prin două modalități: la început banii erau scoși din Trezorerie însă casierul înregistra doar o mică parte din aceștia la casieria instituției, iar a două metoda era una banală, aceea a subtilizării discrete. Mai pe înțelesul tuturor, banii erau scoși din Trezorerie, erau înregistrați în casierie iar mai apoi ajungeau pur și simplu în buzunarele celor două angajate, fără a fi întocmite niciun fel de documente, facturi ori chitanțe justificative.

Direcția Agricolă Iași, ca o stână fără stăpân

La data izbucnirii scandalului care a cutremurat din temelii Direcția Agricolă Iași, surse din instituție au susținut că tartorul acestei escrocherii de aproape 100.000 de euro ar fi fost chiar fostul director Neculai Olariu, în prezent pensionat. Un amănunt care i-a șocat pur și simplu chiar și pe cei de la Curtea de Conturi a fost faptul că, în ultimii ani, instituția ajunsese ca o stână fără stăpân, multe dintre activități, circuite financiare, acte și documente contabile dispărând în totalitate, fără urmă. Ani la rând, fosta directoare economică  Antoniu a fost mâna dreaptă a ex-directorului Direcției Agricole Iași, Neculai Olariu, mulți dintre angajați fiind de părere că bărbatul ar fi închis ochii la furtișagurile Manuelei. În vara anului trecut, imediat după ce a fost somată să înapoieze banii, Antoniu a dat în judecată instituția spunând că nu ar fi fost de față în momentul controlului Curții de Conturi și că nu știe absolut nimic despre vreun prejudiciu. Fosta directoare expertă în delapidări se lăfăie în apartamentul de la parterul imensei sale vile din Tătărași, de aproximativ 8 ani de zile, casa-mamut fiind finalizată în perioada 2010-2011.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here