USR Iași oprește jaful din patrimoniul public patronat de Chirica și camarila lui. Proiect pentru analiza și verificarea tuturor terenurilor care au fost înstrăinate în mandatul actualului primar

Consilierii USR Iași au inițiat un proiect de hotărâre la nivelul Consiliului Local pentru analiza și verificarea tuturor terenurilor din patrimoniul public care au fost înstrăinate în mandatul actualului primar Chirica.

Inițiativa vine după ce, în cursul zilei de ieri, primarului Mihai Chirica i-a fost extinsă încadrarea juridică în dosarul penal în care este anchetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dacă încadrarea inițială ținea de modalitatea păguboasă pentru Municipiu prin care a cedat către persoana juridică, controlată de patronul informal al publicației de șantaj BZI, 1350 mp de teren în Copou, într-o zonă exclusivistă, la audierea de ieri de la sediul DIICOT Iași, șeful municipalității ieșene a aflat că este suspectat și de abuz în serviciu tot pentru modul în care a înstrăinat patrimoniul public al orașului.

Pe scurt, este vorba de un investitor din anturajul primarului care, în zona Smârdan, în centrul orașului unde avea inițial 385 mp, a primit prin încălcarea legii restul de 650 mp de Primărie pe care a edificat un bloc 9 niveluri și 55 de apartamente. Evaluarea terenului vândut: doar 72 de euro/mp, deși în zonă se vinde cu 500-800 de euro/mp.

Totodată, presa locală a relatat cum Primăria îl pune în posesie pentru „meritele de revoluționar” pe unchiul primarului, Vasile Chirica, prin tertipuri birocratice, în condițiile în care alți revoluționari au cerut pământ de la Primărie, în baza aceleiași legi, dar cererea le-a fost respinsă. Acesta urmează să primească 10.000 mp în Moara de Vânt, o zonă foarte valoroasă din punct de vedere imobiliar, unde urmează să se construiască Spitalul Regional de Urgență. Unchiul Vasile este cel care îl tot împrumuta pe nepotul primar când acesta nu știa cum să mai justifice câte o vilă.

În acea zonă a fost pus în posesie cu 15.000 mp și soacra fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Mihai Chirica, în baza legii pentru recuperarea pământurilor confiscate de comuniști, în condițiile în care zeci de ieșeni așteaptă și de 20 ani să li se retrocedeze pământurilor, dar Primărie respinge cererile.

Concret, consilierii USR Iași propun înființarea unei Comisii mixte de analiză şi verificare a contractelor de asociere în participațiune, concesionărilor, vânzărilor prin licitație, vânzărilor prin încredințare directă sau pentru folosință agricolă pentru terenurile din proprietatea Municipalității din ultimii 4 ani, a modului de aplicare a Legii 10 şi a Legii 18, care au drept
obiectiv finalizarea dosarelor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, a modului gestionare Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române, precum și a schimburilor de terenuri din proprietatea Municipiului Iași.

”Iașul nu este republica lui Chirica, unde domnul primar poate împărți loturi și parcele ca și când ar avea orașul la dispoziție. În spatele funcției de edil se ascunde un bișnițar imobiliar care caută un alibi în administrația publică. Astfel de comportamente trebuie re -educate îndelung la Jilava. Sper ca autoritățile care investighează cazul să fie prompte și să pună în lumină această încrengătură care are ca specific acapararea patrimoniului public și îmbogățirea cumetrilor de pe lista scurtă. În loc ca acele terenuri să devină utile comunității, domnul Chirica le face cadou, își face și el parte și dă înainte cu abuzul și transferă luxul în conturile familiei și ocazional, interlopilor care, desigur, ar pupa și moaște pentru a ne arăta ce modești și buni sunt” declară Filip Hăvârneanu, președintele filialei municipale USR Iași.

”La nivelul Primăriei s-a format o rețea infracțională pentru prăduirea patrimoniului public. Patrimoniul public este al nostru, al tuturor, iar cel vegheat să îl apere și să îl valorifice în folosul comunității, Mihai Chirica, este, de fapt, cel care îl înstrăinează pe nimic mafiei imobiliare din jurul său. Prin această comisie, vrem să vedem cum a fost înstrăinat fiecare centimetru de teren din patrimoniul public în ultimii 5 ani, de când Chirica este primar. În calitate de consilier local, am atras atenția de fiecare dată asupra ilegalităților privind gestionarea domeniului public”, declară Răzvan Timofciuc, consilier local USR și inițiatorul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here