Un vals cu pîntecele Doga

despre cum frumuseţea nu va salva obrazul

 

Un episod petrecut cu ceva timp în urmă, dar mereu relevant pentru mîloșenia romîneză ” de pretutindeni ” – Eugen Doga, ” marele Eugen Doga ”  ,  ” celebrul compozitor Eugen Doga „ , jeluindu-se ” în direct ” , într-o emisiune muzicală de la Radio Romînia Cultural : la Ateneul Romîn i-au cerut bani pentru închirierea sălii de concerte, dar la Kremlin i-au dat sala cea mai mare pe degeaba, ba i-au mai şi ” trîntit ” un onorariu baban, o sumă incredibilă. Ei, da’ nu asta a contat, desigur ( ne spune maestrul ), ci miile de spectatori kremlinezi care l-au aplaudat frenetic, în picioare.

Pauză de răsuflat.

Lămurire pentru cititorii din Vaslui, Geneva şi Ţara Galilor : Eugen Doga, marele şi celebrul compozitor, e născut în Transnistria. Adică acea regiune a Republicii Moldova care e ocupată de facto de Federaţia Rusă. Cu militari care nu mai pleacă, deşi şefii lor politici de la Moscova au promis că vor pleca. Acea regiune unde, nu chiar foarte demult, Federaţia Rusă a provocat un ràzboi sîngeros şi sălbatic. Acea regiune unde băştinaşii, adică aceia de un sînge cu marele Doga, sînt majoritari, dar sînt trataţi ca nişte cetăţeni de mîna a doua. Iar Kremlinul, unde marele Doga a avut parte de mari satisfacţii de tot felul, e centrul puterii care ţine cizma şi tancurile pe gîtul celor de un sïnge cu celebrul compozitor.

După acest desen explicit al duplicităţii trădătoare, cleioase, lacome şi tupeiste, n-ar mai fi nimic de adăugat, decît dezgust și dispreț. Asta dacă am fi un popor, nu un cîrd cu pretenţii de turmă. Dar, fiindcă nu sîntem, moderatoarea de la Radio Romînia Cultural a înghiţit şi a tăcut, făcîndu-se că nu înţelege la ce mizerie e complice. Şi linguşindu-l copios pe cleiosul negustor de sînge, chinuri şi morminte. Doar maestrul Doga e celebru, n-o să-l deranjeze cu chestii mărunte, cum ar fi mîncatul din mîna ocupantului şi pupatul cleios al acelei mîini.

Kaneşna, nu-i nici o mirare că acelaşi negustor Doga a făcut propagandă electorală, explicit, pentru marele rrrromîn, arestat şi primar inculpat Dorin Chirtoacă, taman cînd cel vinovat de mlaştina capitalei basarabene era arestat la domiciliu. E drept, maestrul Doga n-a cîştigat de la primarul corupt şi incompetent cît a cîştigat de la ocupantul kremlinez. Dar asta arată că e un om modest, fără mari mofturi – linge pentru preţul pe care îl poate oferi clientul.

Ei, dar asta e – cine plăteşte, acela comandă muzica. Cum a plătit, nu o dată ( din banii noștri ), în buzunarul maestrului Doga, și primarul Iașului, marele patriot unionist Mihai Chirica. Unde-a mers mia putinistă, merge lipită pe frunte, cu stuchit tricolor, si suta chiricistă.

Aşa că, dacă îl aveţi, daţi-i maestrului Doga numărul de telefon al dictatorului din Coreea de Nord. E foarte posibil ca acolo să fie săli şi mai mari ca la Kremlin. Gratuite. Iar un vals dedicat lui Kim Jong-un e o nimica toată pentru celebrul compozitor.

În plus, Coreea de Nord mai are încă un avantaj, care le va închide gura cîrcotaşilor : n-a ocupat militar nici măcar un metru pătrat ( sau rotund ) din Republica Moldova. Succes, deci, maestre ! Și nu uitați : nu limbile sînt vinovate, dosurile nu-s destule.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here