Un jaf public ca în anii ’90! La Dumești au dispărut și banii și piatra de pe drumuri

Primarul comunei Dumești s-a ales cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru o combinație de zeci de mii de euro. Mihai Cocoveică a atribuit direct către o firmă din Lețcani pietruirea unor ulițe sătești, contract care însă nu a fost executat conform prevederilor din caietul de sarcini. După așa-zisa pietruire nu s-a schimbat nimic: oamenii circulă tot prin noroaie, iar piatra care trebuia așternută pe drumuri a ajuns pe alte ulițe, nu pe cele prevăzute în contract. Firma Răzvan Tur Company SRL a prins de-a lungul timpului contracte de sute de mii de euro cu Primăria comunei Dumești, toate prin procedure de achiziție directă. Societatea execută orice fel de lucrări pentru Primăria Dumești: igienizare platformă gunoi, amenajare terenuri de sport, rețele de apă și canalizare etc. Modul în care a fost executat contractul derulat în vara acestui an este verificat și de Inspectoratul de Stat în Construcții, existând suspiciuni atât cu privire la cantitățile de material cât și legat de calitatea lucrărilor. Primarul din Dumești susține că nu a fost nimic ilegal și a dat vina pe adversarii politici. „Eu cred că am procedat legal, am respectat procedurile. Am avut diriginte de șantier și din acest punct de vedere nu e vreo problemă. Cred că vine campania electorală și trebuie să mă aștept la așa ceva”, a spus Mihai Cocoveică, primarul din Dumești.

O afacere de câteva sute de mii de lei i-a adus o plângere penală primarului liberal din comuna Dumești. Pietruirea unor drumuri sătești a făcut ca pe numele lui Mihai Cocoveică să fie înregistrată o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, dar și la Inspectoratul de Stat în Construcții. Și totul, după ce Cocoveică a atribuit direct către o firmă de casă o lucrare de peste 360 mii lei (80 mii de euro) privind pietruirea mai multor ulițe din satele comunei. Nu este prima plângere penală depusă împotriva primarului din Dumești pentru modul în care Pirmăria gestionează fondurile și patrimonial public.

80.000 de euro pentru pietruirea ulițelor din sat! Firma de casă a luat caimacul

În luna iulie 2023, Primăria comunei Dumești a atribuit către firma Răzvan Tur Company SRL Lețcani un contract de pietruire a drumurilor din satele Păușești, Banu, Hoișești, Chilisoaia. Contractul a fost atribuit la o zi după ce a fost postat anunțul pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pe 28 iulie 2023. La câteva săptămâni după atribuirea contractului, firma respectivă s-a apucat de pietruit ulițele sătești din Dumești.  Doar că firma nu ar fi respectat cantitățile de lucrări trecute în documente, ceea ce a dus la o plângere penală.

Potrivit achiziției directe înregistrată la data de 27.07.2023, s-au achiziționat servicii în valoare de 395.700 lei fără TVA pentru reparații și pietruirea drumurilor. Proiectul de prestări lucrări menționat mai sus, a fost încredințat prin atribuire directă de către primarul comunei Dumești, Cocoveică Mihai, firmei care primește toate lucrările ce se fac în comună. Sunt nenumărate plângeri înregistrate la Parchet privind unele ilegalități pe care le face acest primar în comună”, se arată în plângerea depusă la Parchet de către Ștefan Luchian, un locuitor din comuna Dumești.

Devizul de lucrări nu a fost respectat! Plângere la Parchet și ISC pentru combinația din primărie 

Proiectarea a fost atribuită firmei Regio Construct Proiect din Valea Lupului, firmă administrată de Narcis Butnariu, contract cu o valoare de 15 mii lei (3 mii euro). Contractul a fost parafat în luna mai 2023. Ulterior, primăria condusă de Mihai Cocoveică a lansat procedura prin care pietruirea a ajuns la Răzvan Tur Company. Cel care a făcut plângerea penală a arătat că firma din Lețcani nu a respectat mai nimic din caietul de sarcini, ceea ce a făcut ca pietruirea să fie una de mântuială spre disperarea localnicilor.

„Am urmărit îndeaproape lucrările executate de către Răzvan Tur Company SRL în cadrul acestui proiect și realitatea nu corespunde cu ce este în proiect. Acesta nu a fost executat așa cum a fost votat de Consiliul Local, nu a fost respectat devizul general de lucrări și cantități de materiale, s-au făcut cu totul alte lucrări decât cele menționate în proiect”, a mai susținut Ștefan Luchian în plângerea adresată Parchetului.

Pietruire de mântuială! Zeci de localnici au rămas tot în noroaie

Oamenii din comună acuză că lucrarea a fost făcută prost și că sunt în continuare nevoiți să circule în condiții proaste. Asta desi în anunțul procedurii, totul era ca la carte.

„Lucrările de pietruire se vor realiza astfel: – săpături – transport pământ -scarificare și reprofilare pietruire existentă – transport balastru – strat de piatră spartă cu așternere mecanizată – execuție rigole pereate + rigolă pământ -podețe de acces la proprietăți pe zona rigolelor, conform solicitării. Lucrările se vor executa în baza caietului de sarcini și a listelor de cantități ale beneficiarului”, se arată în anunțul Primăriei Dumești.

Oamenii din comună arată și că piatra a fost pusă și pe alte străzi decât cele trecute în contract și astfel materialele folosite au fost insuficiente. În plus, firma ar mai fi lucrat și în unele zone unde sunt susținători ai primarului, lucrări care însă nu erau trecute în contract.

Aceeași rețetă și aceleași firme în 2022

În cursul anului 2022, firma Răzvan Tur Company SRL a beneficiat de 7 contracte prin achiziție directă de la Primăria comunei Dumești. Valoarea totală a contractelor a fost de peste un million de lei și au vizat achiziția de materiala antiderapant, lucrări de igienizare la platforma de gunoi, amenajarea unui teren de fotbal în satul Hoișești, extinderea rețelei de distribuție a apei, alte reparații de drumuri prin pietruire sau extinderea rețelei de apă. Pietruirea drumurilor din satele Păușești, Chilisoaia, Dumești și Hoișești a costat în 2022 circa 623 mii lei (126 mii de euro). Proiectarea a fost făcută de aceeași Regio Construct Proiect SRL și executată de Răzvan Tur Company SRL. Răzvan Tur Company SRL a avut pe parcursul anului 2022 o cifră de afaceri de 2,8 milioane lei. Firma lui Vasile Broșteanu a avut un profit de 137 mii lei și a înregistrat datorii de 2,3 milioane lei. Societatea cu sediul în comuna Lețcani a înregistrat 12 angajați pe parcursul anului 2022.

Primarul din Dumești: „Am respectat procedurile”

Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești susține că nu a fost nimic ilegal și că toate procedurile au fost respectate. În plus, Cocoveică a precizat că dirigintele de șantier de la firma Sal Cons Construct SRL, a fost cel care a verificat lucrările și că nu i-a raportat nimic ilegal.

„Nu știu despre ce e vorba. Au mai fost astfel de plângeri și în 2021 și 2022 și nu era nimic. Eu cred că am procedat legal, am respectat procedurile. Am avut diriginte de șantier și din acest punct de vedere nu e vreo problemă. Cred că vine campania electorală și trebuie să mă aștept la așa ceva”, a spus Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here