Un apartament, șpagă pentru primar. DNA, batista pe țambal

Acuzații grave de dare de mită aduse unui important afacerist din Iași și o soluție cel puțin discutabilă a DNA Iași @ Fiul afaceristului Antonel Adomnicăi i-a vândut primarului din Lespezi un apartament în Iași la un preț sub cel al pieției,  90.000 lei @ „Tranzacția” s-a făcut în perioada în care firmele lui Adomnicăi prindeau contracte consistente pentru reabilitarea unor drumuri sau modernizarea unor clădiri în comuna Lespezi @ Niște consilieri locali care suspectau o dare de mită prin vânzarea la un preț mic al apartamentului către familia primarului au depus sesizare la DNA @ Recent însă DNA a clasat dosarul pe motiv că nu a constatat nici un fel de fapte de corupție @ În comuna vecină, într-o situație similară, DNA Iași l-a trimis în judecată pe primarul comunei Sirețel, Gheorghe Ancuța, deoarece ar fi primit mită un microbuz de la o firmă care efectua lucrări de construcții în baza unui contract cu Consiliul Local

Familia afaceristului care a încheiat prin intermediul firmelor sale mai multe contracte cu Primăria Lespezi îi vinde edilului Ioan Lazăr un aparament în municipiul Iași la un preț mai mult decât convenabil, iar DNA Iași a închis dosarul fără să stea prea mult pe gânduri. Afaceristul se  numește Antonel Adomnicăi. Ioan Lazăr conduce comuna  Lespezi din anul 2004. Lazăr și Adomnicăi sunt prieteni vechi și de aceea au făcut și afaceri împreună. Astfel, după ce Lazăr a câștigat alegerile, firmele lui Antonel au început să obțină contracte de miliarde pentru asfaltarea unor drumuri sau modernizarea unor clădiri în comuna Lespezi. Treaba mergea atât de bine încât la un moment dat, una din firmele lui Adomnicăi, SC 2A Drumuri SA și-a stabilit sediul social în comuna Lespezi în condițiile în care afaceristul locuia in Iași și în Tomești.

Lazăr și-a luat apartament cu 90.000 lei

În anul 2010, după ce relația de afaceri s-a consolidat, familia Adomnicăi vinde familiei primarului un apartament de 52 mp la un preț de două ori mai mic decât valoarea de piață. Tranzacția s-a încheiat pe data de 10 februarie 2010. Contractul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul de 53,85 mp din municipiul Iași de pe strada Nicolae Iorga nr.41, bloc P1 a fost încheiat între Andrei Adomnicăi, fiul lui Antonel Adomnicăi, și Mihaiela Genoveva Lazăr, soția primarului Ioan Lazăr. Andrei Adomnicăi avea 19 ani când s-a încheiat tranzacția. Pentru un apartament  în suprafață de 53,85 mp, Genoveva Lazăr ar fi plătit 90.000 lei la vremea respectivă circa 21.000 euro. Asta în condițiile în care chiar și în anul 2010 prețul unui apartament în municipiul Iași era de 850 euro/mp deci imobilul cumpărat de Genoveva Lazăr valora circa 45.000 euro.

Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Antonel Adomnicăi a spus că la vremea respectivă prețurile pentru apartamentele din zonă, adică vis a vis de Gara Internațională Nicolina erau mai mici, deoarece blocurile sunt vechi. Adomnicăi susține că tranzacția nu are nici o legătură cu faptul că  firmele sale au avut contracte cu Primăria Lespezi.

„Alea sunt blocuri vechi cu bulină. Sigur, am avut contracte cu Primăria Lespezi, am făcut două drumuri și căminul cultural, nu mai țin minte cât am încasat. Dar asta nu are nici o legătură cu vânzarea apartamentului. S-au făcut verificări și la DNA și s-a constatat că nu a fost nimic ilegal. Dacă un procuror a spus că este legal, o să dați dumneavoastră verdict că este ilegal?”, a spus Antonel Adomnicăi.

Primarul nu vrea să spună nimic

Primarul Ionel Lazăr s-a arătat foarte indignat de întrebările legate de modul în care soția sa a dobândit apartamentul de la familia Adomnicăi tocmai în perioda în care lucrările primăriei erau făcute de firmele acestui afacerist. Mai mult, Lazăr a refuzat să spună care a fost valoarea contractelor încheiate de Primăria Lespezi cu firmele lui Adomnicăi.

„Nu a cumpărat de la nimeni nici un apartament, eu zic să vă liniștiți, să nu mai scrieți. Nu vă interesează ce contracte a încheiat Primăria Lespezi. Am fost verificat și de DNA și de DGA, nu s-a găsit nimic”, a spus Lazăr după care a închis nervos telefonul.

DNA Iași: o comună da, una nu

După cum au aratăt atât Lazăr cât și Adomnicăi, modul în care familia primarului a ajuns în posesia acestui apartament a fost verificat și de DNA Iași. Afacerea a fost adusă la cunoștința procurorilor DNA de fostul primar al comunei, Gheorghiță Ștefan, dar și de unii consilieri locali. Asta deoarece aceștia aveau suspiciunea că în acest mod primarul a fost ”recompensat” de Antonel pentru lucrările primite de la primărie.

”Cei de la DNA mi-au spus că nu e mită deoarece apartamentul a fost luat de soție și nu de primar. Nu mi-a venit să cred ce mi se spune. N-au vrut să trateze în mod serios acest dosar”, a spus Gheorghiță Ștefan.

O situația similară, în comuna vecină Sirețel, a fost tratată diferit de DNA Iași.

Astfel, în anul 2011, DNA Iași l-a trimis în judecată pe Gheorghe Ancuța, primarul comunei Sirețel, deoarece a primit mită un microbuz de la firma Aprodex SRL din Pașcani. Așa cum la Lespezi firmele lui Adomnicăi aveau contracte cu primăria, și Aprodex avea contracte cu Primăria Sirețel pentru lucrări de construcții în comună. În anul 2017, Ancuța a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here