Marius Bodea: „Nu neg faptul că Mihai Chirica a încercat să negocieze cu oameni din PNL”

Verde-n față sau „pe șleau”, l-am întrebat pe Marius Bodea dacă Mihai Chirica trece ori ba la PNL și despre liberalii care susțin acest curent. Bodea joacă cartea diplomației și nu comentează când vine vorba de colegii care pariază pe Chirica: „Dacă au fost asemenea persoane, acestea nu ar recunoaște niciodată. Vor rămâne tăcute în partid ca până acum” „Pe Chirica îl mai vizitează doar samsarii imobiliari”. Deputatul PNL vorbește și despre cât de mult a cântărit declarația publică a primarului privind susținerea președintelui: „Ce nu a înțeles domnul primar este că Președintele Klaus Iohannis nu se amestecă în asemenea situații”

Bonus, în interviul realizat de 7IAȘI, cifre din sondajele PNL!

  1. Biroul Municipal al PNL Iași a tranșat public problema înscrierii primarului Mihai Chirica în PNL. S-a tot vorbit în ultimele luni despre intrarea lui Chirica în partid. Cât de avansate au fost aceste discuții? Care mai sunt șansele ca Mihai Chirica să fie primit în PNL?

 

Din punctul meu de vedere, acest subiect a fost doar o strategie a domnului Chirica pentru a bulversa PNL Iași, partid de care se teme cu adevărat. Cel care a avut tot interesul să arunce pe piață această ipoteză a fost chiar dl. Mihai Chirica. În forurile statutare niciodată nu s-a discutat să „racolăm” unul dintre primarii cu cele mai mari probleme de integritate. Domnia Sa nu respectă criteriile de integritate asumate de PNL. Pe lângă asta, este unul dintre cei mai slabi primari de oraș din România. În plus, sondajele mai arată că Mihai Chirica nu este preferat de electoratul PNL.

 

2. Cine sunt persoanele sau ”filierele”, atât în plan local cât și la nivel național, care au susținut acest transfer și care au fost argumentele?

 

Dacă au fost asemenea persoane, acestea nu ar recunoaște niciodată. Vor rămâne tăcute în partid ca până acum. Nu neg faptul că actualul primar a încercat să negocieze cu oameni din PNL. Puteți vedea rezultatul: e din ce în ce mai izolat, alergând singur dintr-o parte în alta, cu tricolorul pus pe el. Îl mai vizitează doar samsarii imobiliari, dar nu pentru că îi leagă o prietenie, e vorba exclusiv de afaceri.

 

3. Unde s-au blocat discuțiile? În ce măsură depinde de Klaus Iohannis decizia privind numele candidatului PNL de la Iași?

 

Ce nu a înțeles domnul primar este că Președintele Klaus Iohannis nu se amestecă în asemenea situații. E problema domniei sale că s-a înșelat amarnic, în văzul tuturor, la începutul acestei luni.

 

4. Conducerea centrală a PNL a adoptat o decizie interzicând transferul PSD-iștilor în partid. Pe de altă parte, președintele PNL Iași, deputatul Costel Alexe, susține aducerea a minim 10 primari din PSD pentru alegerile locale de anul viitor. În același timp, Chirica și-a anunțat venirea cu tot cu un alai de pesediști. Să înțelegem că decizia conducerii centrale e una demagogică, de imagine?

 

Nu. Decizia centrală este clară și se aplică inclusiv la Iași. Nu s-a discutat despre aducerea primarilor/aleșilor locali PSD la noi, dar e posibil ca unii primari PSD să vrea să își trădeze propriul partid. Asta e cu totul altceva. PNL Iași are organizații locale puternice, cu oameni care au făcut opoziție reală în toți acești ani față de primarii PSD.

 

5. Unii consilieri PNL votează în Consiliul Local cot la cot cu PSD susținându-l pe Mihai Chirica. Pe de altă parte, dvs și alți consilieri locali ai PNL faceți opoziție dură la actualul primar. Ce se întâmplă în PNL?

 

În acest mandat de aproape 3 ani și jumătate, a existat un singur accident. Unul singur. Regretabil, desigur, dar este un accident, și avem onoarea să îl recunoaștem. Eu așa îl consider încă. Dar știți bine că noi am blocat de multe ori proiectele abuzive ale domnului Chirica, iar liberalii au votat unitar împotrivă. Proiectele benefice, puține câte au fost, le-am votat și noi, evident.

 

6. Care sunt șansele ca Mihai Chirica să piardă primăria la alegerile de anul viitor? Cum ar trebui să acționeze opoziția: candidat comun USR+PNL sau candidaturi separate?

 

Șansele ca Mihai Chirica să fie reales sunt extrem de reduse. Spun asta nu pentru că e o dorință personală, ci pentru că așa arata și sondajele. În acest moment, votanții d-lui Chirica sunt de la USR, PSD, ALDE. De exemplu, 40% dintre votanții USR îl votau pe Mihai Chirica la Primărie. Pare straniu, mai ales în cazul electoratului USR, care merge cu stindardul Fără Corupți în Funcții Publice, dar sceneta falsă anti-Dragnea a prins la acest tip de electorat. Însă, când aceste partide iși vor lansa oficial candidații la Primărie, iar votanții lor vor intra în logica de campanie, actualul primar rămâne, în principal, cu zestrea proprie. Iar zestrea proprie nu îl mai poate ajuta să caștige un mandat…

Dacă vor fi două tururi la alegerea primarilor și nu se fac alianțe pe stânga, atunci e posibil să se meargă separat. Dacă va fi un singur tur, atunci cred că trebuie să analizăm serios construcția unei alianțe anti-PSD în orașele mari. Eu vorbesc despre asta din 2017, și îmi mențin părerea.

 

7. Când își va stabili PNL candidatul pentru Primăria Iași și care sunt pretendenții?

 

PNL Iași a stabilit, în februarie 2019, candidatul oficial pentru Primăria Iași. Se numește Marius Bodea și a fost votat cu unanimitate de voturi în Biroul Politic Local, în Adunarea Generală a Liberalilor din Municipiul Iași și în Biroul Politic Județean. Totul, după ce a fost parcursă o procedură statutară, stabilită de forurile centrale de conducere ale PNL. Din această pespectivă statutară, nu mai există niciun dubiu. În plus, eu nu fac experimente pe timpul și cu viața mea. Voi candida și voi câștiga, vreau să ofer Iașului competență și onestitate, vreau să demonstrez tuturor că, împreună cu oameni integri și profesioniști, putem depăși nivelul Clujului, Timișoarei sau Oradiei.

8. Primăria Iași a fost „un fruct interzis” pentru PNL, partidul nereusind sa detina aceasta functie in ultimii 30 de ani. Se sparge gheata in 2020? Care sunt atuurile PNL si care e „cheia” acestor alegeri?

Sunt convins că vom câștiga în 2020. Atuurile sunt munca din acești ultimi ani, întâlnirile cu oamenii cărora le-am apărat drepturile, cunoașterea problemelor reale cu care se confruntă ieșenii, soluțiile noastre pentru problemele cronice ale acestui oraș și, nu în ultimul rând, lipsa oricărui compromis ori troc politic cu PSD și Primarul emanat de acest partid, în 2016.

9. Guvernul Dancila a picat. Din cate se pare, nici presedintele Iohanis si nici PNL nu erau cu aevarat pregatiti pentru acest scenariu, dovada fiind intarzierea nominalizarii unui premier. La ce sa se astepte in perioada urmatoare romanii, din punct de vedere al guvernarii? Ce va castiga Iasul de pe urma acestei schimbari?

PNL și Presedintele Iohannis au fost pregătiți de acest scenariu. Împreună am lansat această ofensivă, care a fost asumată integral de Președinte și PNL, luându-se în calcul inclusiv un eșec.

Președintele PNL Ludovic Orban este pregătit să facă față provocărilor de prim-ministru, în acest context politic și economic dificil. Negocierile pentru formarea unui nou guvern au început a doua zi, imediat după demiterea Guvernului Dancilă. Noul Guvern are obligația să repare anomaliile săvârșite de pesediști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here