UMF, învinsă de un fost student grec: „La Medicina din Iași domină birocrația și reaua credință”

Ilias Kollaris, fostul student de origine elena care a reusit sa-si echivaleze studiile la UMF Iasi, in urma unui proces rasunator, a dat din nou in judecata institutia de invatamint superior medical. In 2013, tinarul a fost la un pas de a-si pierde calitatea de student din pricinabirocratiei, dupa ce anterior conducerea Facultatii de Medicina si oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii refuzasera sa-i recunoasca transferul de la o facultate de profil din Cehia. Dupa ce magistratii au obligat Comisia Nationala de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor sa legalizeze rapid transferul lui Kollaris la Iasi, fostul student vrea acum despagubiri de 1000 de euro ca sa-si plateasca avocatulcare l-a reprezentat.  In urma cu sapte ani, tinarul a solicitat sa se transfere, de la Facultatea de Medicina ,,Comenius,, din Cehia, la Facultatea de Medicina din cadrul UMF Iasi, dar a fost tratat cu indiferenta si rautate.

Scandalul de la UMF Iasi dintre fostul student de origine elena, Ilias Kollaris, si institutie, continua. Dupa un proces rasunator in urma caruia a reusit sa-si echivaleze studiile si sa se transfere de la o facultate de profil din Cehia, la Iasi, grecul le-a pus din nou gind rau sefilor institutiei de invatamint superior medical, carora le cere daune ca sa-si plateasca avocatulcare l-a reprezentat in instanta. Intr-o plangere inaintata Judecatoriei, Kollaris solicita obligarea conducerii UMF Iasi, respectiv a MEC, la plata sumei de 4.500 de lei (banii reprezentind onorariile aparatorului sau atit la judecata de fond cit si la recurs). Mai mult, Kollaris cere si plata tuturor cheltuielilor de judecata. Cel care il reprezinta pe fostul student grec la proces este acelasi avocat care l-a ajutat sa cistige lupta in urma cu sapte ani, respectiv Maricel Munteanu. De unde a pornit totul. In vara lui 2013, Ilias Kollaris a transmis o cerere catre UMF Iasi in care a solicitat transferul de la Facultatea de Medicina Comenius din Cehia, la Facultatea de Medicina din orasul celor sapte coline. Pe 9 august 2013 au fost depuse actele necesare transferului iar o parte din documente au fost trimise la Ministerul Educatiei si Cercetarii, mai precis Comisiei Nationale de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor.

Kollaris: „La Medicina din Iasi domina birocratia si reaua-credinta”

In opinia fostului student grec, dosarul a fost complet iar toate inscrisurile au fost depuse la termen. Ulterior, desi a purtat o corespondenta frecventa cu oficialii MEC, Kollaris a trimis acte si documente pentru completarea dosarului de mai bine de patru ori. La sfarsitul lui martie 2014, cei din ministerul de resort i-au comunicat nu pot sa-i elibereze atestatul de recunoastere a studiilor. Suparat pe birocratia din Romania, grecul care a studiat la Facultatea de Medicina din Cehia, a actionat in judecata UMF Iasi si a cistigat lupta. Mai precis, barbatul i-a obligat pe cei din minister dar mai ales pe sefii institutiei iesene de invatamint superior medical sa-i accepte si sa-i legifereze transferul. Totodata, magistratii au obligat UMF Iasi sa-i elibereze lui Kollaris atestatul de recunostere a studiilor, respectiv o scrisoare de acceptare a grecului ca si student la Medicina in anul universitar 2013-2014, decizia instantei raminind definitiva. In urma cistigarii procesului, Ilias Kollaris a solicitat si achitarea unor despagubiri si cheltuieli de judecata, dar magistratii i-au respins aceste pretentii. La finalul procesului, studentul strain a acuzat conducerea din acea vreme a UMF Iasi, de birocratie si rea-credinta.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here