Tun imobiliar al lupilor tineri din PNL. Consilierul local Ciprian Bostan nu justifică 45.000 de euro

Lupii tineri din PNL joacă tare în imobiliare, dar nu pot justifica banii pe care îi învârt @ Ciprian Bostan și Tudor Dornean, ambii consilieri locali liberali, au adjudecat de la un executor judecătoresc proprietatea unui funcționar care nu și-a achitat ratele la bancă și vor să-și tripleze investiția @ Au plătit 40.000 de euro și au scos la vânzare pentru 120.000 de euro o vilă cu patru nivele și 1.000 mp de teren din Pietrărie @ În contract, Bostan susține că a creditat firma pe care s-a făcut tranzacția cu 45.000 de euro, dar împrumutul nu se regăsește în niciuna dintre declarațiile de avere depuse de acesta @ „Dacă am greșit, am să modific declarația de avere”, a spus Ciprian Bostan

„Băieții deștepți” din PNL își încheie mandatele din Consiliul Local la masa bogaților, după câțiva ani în care au mimat opoziția.

Ciprian Bostan și Tudor Dornean au pus ochii la începutul anului trecut pe un pont imobiliar: o proprietate din Pietrărie, comuna Bârnova, într-o zonă selectă de vile opulente. Casa și terenul în suprafață de 1.000 mp au fost scoase la vânzare de un executor judecătoresc, deoarece proprietarul, Gabriela Ștefanovici, funcționar la Casa Județeană de Pensii, nu a reușit să achite ratele la bancă. În 2008, aceasta a contractat un credit în franci elvețieni și a plătit echivalentul a 100.000 de euro pentru vila și terenul de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 96. După mai multe încercări de valorificare a proprietății, Executorul Judecătoresc Mihai Florea organizează o nouă procedură, acceptând prețul minim ofertat de firma Moldova Construct & Development SRL. Firma a fost înființată în 2016, iar de atunci în societate s-au perindat sub diverse calități, angajați, reprezentanți legal, administrator ori asociați, mai multe persoane: consilierul Ciprian Bostan, soția acestuia Oana Bostan, consilierul Tudor Dornean, tatăl Dumitru Dornean, soția Delia Dornean, dar și Mircea Asandului, cadru didactic la Universitatea Cuza.

Au plătit 40.000 de euro, vor triplu: 120.000 de euro

Anul trecut, pe 20 martie, Moldova Construct & Development SRL adjudecă la o procedură de vânzare organizată de executorul judecătoresc proprietatea din Pietrărie pentru suma de 190.000 de lei, echivalentul a 40.000 euro. Societatea comercială este a fost reprezentată, conform contractului semnat cinci zile mai târziu, pe 25 martie, de către Tudor Dornean. Conform, aceluiași document, la momentul vânzării vila avea demisol, parter și mansardă.

La mai puțin de un an distanță, mai răsare un etaj. Astfel, Moldova Constrcut & Development solicită intabularea a încă unui nivel al clădirii, pe care îl denumește „pod”. Solicitarea a fost respinsă din cauza lipsei actelor justificative. După cum se poate observa și din fotografiile prezentate de 7IAȘI, casa are o cu totul altă configurație față de ceea ce apare în acte. Mai precis, aceasta are demisol, parter, etaj și mansardă, adică un nivel în plus.

Săptămâna trecută, o agenție imobiliară, a promnovat pe site-urile de specialitate un anunț privind vânzare a proprietății cu suma de 119.000 euro.

„Aflată la doar 10 km de Palas, în sat Pietrărie, casa amplasată pe un teren de 1000 mp, este perfectă pentru familiile care își doresc ca timpul pe care îl petrec împreună cu cei dragi să fie departe de agitația urbană. Casa cu o suprafață utilă de 140 mp +45 mp terase si balcoane, a fost construită în anul 2000 și renovată în 2019, fiind compartimentată astfel: Demisol : – boxa – camera tehnica Parter : – Living – cu iesire pe tarasa – Baie – Bucatarie Inchisa Etaj: – dormitor 1 – dormitor 2 – baie Mansardă”, se arată în anunț.

Bostan nu justifică 45.000 de euro

În luna martie a acestui an, intervine un nou act prin care firma Moldova Construct & Development SRL vinde către soții Ciprian și Oana Bostan jumătate din proprietate.

După cum se arată în contract, Moldova Construct & Development vinde către Oana Bostan, căsătorită cu Ciprian Bostan, cota de ½ din dreptul de proprietate asupra clădire și teren. Însă, familia Bostan nu plătește nici un leu, invocându-se un împrumut de 211.914 lei (aproximativ 45.000 de euro )pe care aceasta l-ar fi acordat anterior firmei. Astfel, scriptic, între cele două părți intervine o compensare. Mai precis, în schimbul a 100.000 de lei din suma care fi fost împrumutată anterior de către Bostan, firma renunță la jumătate din proprietate.

Însă împrumutul despre care se vorbește în contract nu se regăsește în niciuna dintre declarațiile de avere depuse de Ciprian Bostan din 2016 și până în prezent. În ultimii patru ani, acesta a declarant împrumuturi către persoane fizice și alte firme, dar nici vorbă de vreun împrumut acordat firmei Moldova Construct & Development. Greu de crezut că este vorba de o simplă omisiune, din moment ce vorbim de 45.000 de euro.

„Părțile declară că prețul total, ferm și final al vânzării este de 100.000 lei (20.000 de euro – n.r.). Părțile declară că prețul s-a plătit integral prin mijlocul juridic al compensației legale (…) astfel, coexistă obligația subscrisei Moldova Construct & Development față de numita Bostan Oana de plată a sumei de 211.914 lei (restituire împrumut – obligație probată prin recunoașterea părților, coroborat cu adeverința nr 19/04.03.2020 emisă de Moldova Construct & Development SRL și semnată de administrator și contabil)”, se arată în contractul de vânzare- cumpărare.

Bostan se încurcă în declarații

Contactat telefonic de 7IAȘI, Ciprian Bostan a încercat să explice că împrumutul nu trebuia să se regăsească în declarația de avere, motivând că banii acordați firmei Moldova Construct & Development SRL s-au compensat cu contravaloarea achiziției imobiliare.

Însă, potrivit legii, declarația de avere se referă la tranzacțiile aferente anului 2019. Prin urmare, împrumutul acordat firmei, trebuia menționat în declarația de avere. Ba mai mult, prin tranzacția imobiliară, nu s-a stins decât o parte din împrumut, ceea ce înseamnă că diferența de 111.914 lei trebuia să se regăsească în declarație.

„Inițial, am cumpărat această casă în ideea să mă mut cu familia acolo. Apoi, ne-am răzgândit. Am să verific și în contabilitate și dacă am greșit, am să modific declarația de avere”, a mai precizat Bostan.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here