Tranzactie bomba in economia ieseana! Lidl a cumparat Moara Pacurari cu peste 4 milioane euro

SC Compan SA a vandut catre Lidl Romania activul numit „Moara Pacurari”, acolo unde se afla si sediul social al firmei @ Promisiunea de vanzare a fost semnata de toti cei 5 membri ai conducerii Compan pe data de 15 iulie, ocazie cu care au incasat deja o jumatate din bani, adica 2.150.000 euro @ Compan SA a luat fiinta dupa ce s-a desprins din fosta Pangran, care la randul sau a luat fiinta prin reorganizarea si privatizarea fostei companii de stat iesene din domeniul

Sfarsit de drum sau sursa de lichiditati in vederea dezvoltarii celei mai vechi firme de panificatie din Iasi? In urma cu circa doua saptamani, pe data de 17 iulie, toti cei cinci membri din conducerea SC Compan SA au semnat contractul prin care au instrainat cel mai mare activ al societatii si anume „Moara Pacurari”, bunurile imobile detinute de firma pe strada Moara de Foc nr.2. Cumparatorul este nimeni altul decat Lidl Romania Societate in Comandita . La data respectiva a fost semnat un antecontract de vanzare-cumparare si asta deoarece SC Compan SA a solicitat un ragaz de sase luni pentru a-si muta echipamentele.

Toti directorii au semnat

Din partea SC Compan SA antecontractul de vanzare-cumparare a fost semnat de managerul general Aurel Macovei, dar si de catre ceilalti sefi din companie si anume Ioan Colotin, Geta-Camelia Buciscanu, Dinu Palamariu si Mihai Lapusneanu. Din partea Lidl Romania documentul a fost semnat de Aristotel Aurel Slavu din Bucuresti si Oana Capraru din municipiul Iasi.

Astfel, SC Compan SA a vandut un teren in suprafata totala de 11.712 metri patrati, situat in municipiul Iasi pe strada Moara de Foc nr.2 si mai multe cladiri din care doua sunt ceva mai mari. Astfel, in primul rand s-a vandut o cladire cu o suprafata construita la sol de 867 mp, cu o suprafata utila la parter de 729 mp, etaj 1- 696 mp, etaj 2-695 mp si etajul 3 cu o suprafata ceva mai mica. Cea de-a doua cladire vanduta este moara care are o suprafata construita la sol de 1.327 metri patrati, compusa din parter cu o suprafata de 1069,84 ,metri patrati, etaj 1-846 mp, etaj 3- 401 mp, etaj 4 – 435 mp. De asemenea, a mai fost vanduta o cladire de birouri ceva mai mica, niste magazii si cabina-poarta.

Au primit jumatate din bani

Partile au convenit ca valoarea totala a tranzactiei este de 4,3 milioane euro, iar SC Compan SA a primit jumatate din bani, adica 2.150.000 euro imediat dupa semnarea acestui document. Contractul de vanzare-cumpare urmeaza a fi semnat peste circa sase luni dupa ce SC Compan SA isi va lua utilajele din cladirile pe care le-a vandut.

Sa mai precizam ca vanzarea activului numit „Moara Pacurari” a fost decisa de actionarii Compan SA in cadrul sedintei AGA din august 2017. Conform hotararii AGA, compania urma sa organizeze un soi de licitatie deoarece este precizat ca va fi acceptat pretul cel mai avantajos din punct de vedete financiar.

SC Compan SA a obtinut cladirile si terenul in anul 1995 dupa ce le-a cumparat de la SC Pangran SA. La randul sau, SC Pangran SA le-a luat de la statul roman  obtinand dreptul de proprietate prin certificatul de atestare a dreptului de proprietate nr.0176/1993 emis de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

Probleme financiare

Chiar daca au beneficiat in conditii avantajoase de unele active obtinute indirect de la stat, nu putem spune ca cei care au condus Compan SA au fost niste manageri straluciti. Anul trecut, SC Compan SA a avut o cifra de afaceri de 12.252.348 lei si un profit de numai 399.587 lei, declarand un numar de 98 de salariati. Valoarea totala a datoriilor insa este foarte mare, de 1.130.890 lei.

Compan mai detine si spatii comerciale

Societatea mai detine in Iasi si o serie de spatii comerciale mai mici unde comercializeaza inca produse de panificatie. Unele dintre cele mai cunoscute este cel din Podu Ros, unde pe vremea lui Ceausescu se formau cozi pentru a cumpara „paine calda” si cel din gangul de la Prefectura. In urma cu circa o luna insa partea din spatiu dinspre prefectura a fost inchiriata unei firme care vinde haine, iar painea se vinde intr-un spatiu mult mai mic aflat in partea cealalta a gangului, spatiu in care angajatele nu au nici macar acces la o toaleta. Cu toate acestea, nici o institutie cu atributi in protectia muncii si a sanatatii nu a afectuat vreun control.

„Sunt clauze greu de finalizat”

Contactat de jurnalistii 7IASI, Aurel Macovei, directorul Compan SA a fost extrem de rezervat. Acesta a admis existenta unui antecontract semnat cu Lidl Romania, dar nu a vrut sa intre in detalii. „Nu am incasat inca banii si nu stim cum se va finaliza totul. Sunt niste clauze acolo greu de finalizat. Nu am ce sa va spun deocamdata”, a spus Aurel Macovei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here