„Circul Foamei” la Ramada. Panaitescu a trecut prin lege ca prin branza

Andrei Panaitescu nu mai are voie sa miste o caramida la Hotel Ramada, lucrariile fiind sistate, pana la momentul la care Politia va finaliza dosarul penal deschis in aceasta cauza @ Omul de afaceri a trecut prin lege ca prin branza, construind doua etaje fara autorizatie in Zona Protejata, la cativa metri de Palatul Culturii, Casa Dosoftei si alte monumente istorice @ Autoritatile au luat masuri dupa dezvaluirea facuta in exclusivitate de 7IASI in editia de saptamana trecuta

In momentul de fata, extinderea Hotelului Ramada este in aer. Inspectorii Politiei Locale au constatat faptul ca imobilul aflat in faza de construire nu respecta prevederile autorizatiei nr. 1011/25.10.2016 emisa de Primaria Municipiului Iasi, respectiv cladirea are doua etaje in plus, si au decis sistarea lucrarilor. Desi incalcarea legii este evidenta, Primaria Iasi a avut nevoie de o saptamana pentru a transmite un raspuns oficial cu privire la situatia de la Hotel Ramada.

”In data de 31 iulie 2018, Serviciul Control Urbanism din cadrul Politiei Locale a verificat situatia constructiei de la Hotel Ramada. Politia Locala a constatat, la o prima verificare, ca nu se respecta autorizatia de construire si a decis sistarea lucrarilor. Fiind vorba de o constructie in Zona de Construire Protejata, Politia Locala a inaintat documentatia de constatare catre Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IJP Iasi. Asteptam decizia lor si vom actiona in consecinta”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Iasi.

1.000 metri patrati construiti ilegal

Potrivit informatiilor detinute de reporterii 7 IASI, in afara celor doua etaje in plus beneficiarul nu a respectat nici ceilalti indicatori urbanistici prevazuti in autorizatie. Procentul de ocupare al terenului (POT) obtinut de Panaitescu prin autorizatie este de 46,28%, insa amprenta la sol a cladirilor este mult mai mare in realitate, apropiindu-se de 60%. Nerespectarea regimului de inaltime si a procentului de ocupare a dus implicit si la depasirea coeficientului de utilizare a terenului (CUT). Rezulta peste 1.000 mp de cladire construiti ilegal in centrul orasului.

Panaitescu trebuie sa darame doua etaje

Omul de afaceri Andrei Panaitescu nu mai are dreptul de a continua lucrarile pana la solutionarea dosarului penal sau pana la intrarea in legalitate. Expertul in urbanism consultat de 7 IASI pe aceasta speta spune ca intrarea in legalitate este aproape imposibila in acest moment. Din punct de vedere legal, SC Hotel Orizont SRL are doua optiuni: readuce cladirea in parametrii urbanistici autorizati sau obtine o noua autorizatie de construire. Pentru readucerea cladirii in parametrii autorizati ar trebui ca omul de afaceri Andrei Panaitescu sa darame cele doua etaje construite illegal, ceea ce ar presupune realizarea unor expertize, luni de asteptare si costuri immense pentru proprietarul cladirii. Pe de alta parte, Panaitescu nu mai poate obtine o noua autorizatie de construire care sa ii dea dreptul la un regim de inaltime Parter + 5 Etaje, asa cum este stadiul constructiei la acest moment. Potrivit legii,  emiterea unei noi autorizatii se poate face doar daca se respecta reglementarile PUG sau PUZ pentru zona respectiva. Prin hotararea Consiliului Local nr 400/2009 s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal intocmit pentru extinderea Hotelului Ramada. Conform PUZ-ului in cauza Panaitescu avea dreptul de a construi o cladire cu un regim de inaltime de maxim 14 metri, respectiv Demisol + Parter + 3 Etaje. Cum PUZ-ul valabil la aceasta data prevede un regim de inaltime de maxim 14 metri in format P+3 etaje, Primaria Municipiului Iasi nu poate elibera autorizatie pentru P+5 etaje si o inaltime de peste 20 de metri. Totodata, legea interzice realizarea unui nou PUZ pentru intrarea in legalitate, ceea ce inchide definitiv sansa lui Panaitescu de a autoriza cladirea hotelului.

Doua PUZ-uri pentru Ramada

Dupa obtinerea autorizatiei si inceperea lucrarilor, Panaitescu a demarat, in anul 2017, procedura pentru modificarea regimului de inaltime autorizat, initiind un nou PUZ-CP. Prin documentatia depusa, Panaitescu incerca sa se acopere de acte pentru cladirea care era deja construita. Pe site-ul Primariei Iasi apar, in martie 2018, doua rapoarte de informare privind consultarea publicului in vederea adoptarii noului PUZ propus de Panaitescu. De la o zi la alta, indicatorii mentionati in raport se modifica si cresc pentru a-i permite lui Panaitescu sa acopere construirea ilegala a cladirii. Chiar daca documentele au fost impinse pe repede inainte pentru aprobare, PUZ-ul lui Panaitescu nu a reusit sa ajunga pe masa consilierilor locali pentru aprobare inainte ca Politia Locala sa descopere ilegalitatea si astfel extinderea hotelului Ramada este blocata.

Panaitescu: „Va doresc ce imi doriti si dvs mie”

Contactat telefonic, Andrei Panaitescu a refuzat sa discute despre situatia de la Hotel Ramada:

”Nu va suparati pe mine. Nu vreau sa mai vorbesc cu presa. Nu vreau sa dau nicio declaratie. Va rog sa ma intelegeti. Am facut ieri greseala si am vorbit cu un ziarist. Toti sunteti la fel. Va doresc ce imi doriti si dvs mie.”

Rares Neamtu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here