Tragicomedie cu Antifrauda in scena! Amenda incredibila, cadou de ziua patronului

Antifrauda descins intr-un bar chiar de ziua patronului si l-au amendat pe acesta cu 20.000 lei pentru ca nu avea acte pentru doua sticle in  valoare de 147 lei @ Pentru a-l prinde pe „marele evazionist”, inspectorii ANAF au procedat ca in filme: au pretins ca sunt clienti, au cerut un meniu dupa care au inceput controlul @ Ca intr-o comedie, in timpul controlului, au inceput sa soseasca invitatii, unul dintre acestia cu o sticla de spirtoase cadou

Un bar din Iasi a fost la un pas de a fi inchis din cauza unor sticle de bautura neinregistrate in contabilitate. SC Arte-Café SRL, firma detinuta de ieseanul Dumitru Sergiu Manolache, se ocupa de administrarea restaurantului, cu acelasi nume, situat la demisolul Muzeului Mihail Kogalniceanu. In primavara lui 2017, cafeneaua a fost “calcata” de inspectorii ANAF care au verificat registrele de marfuri si incasari. In timpul verificarilor, Directia Antifrauda Fiscala a descoperit intr-un fiset, in biroul personal al patronului, mai multe sticle de vodca si de coniac, care nu ar fi fost inregistrate in contabilitate. Desi numarul sticlelor de spirtoase nu a depasit numarul degetelor de la o mana, SC Arte-Cafe a primit o amenda severa in valoare de 20.000 de lei plus un avertisment. Controlul a avut loc in ziua de 11 martie 2017, in jurul orei 19, acesta fiind efectuat de inspectorii ANAF, Iuliana Voda si Andreea Georgiana Ursache. Dupa ce a scapat “la mustata” de inchiderea localului, patronul Sergiu Manolache a atacat in instanta procesul-verbal de constatare a sanctiunii. Barbatul a cerut anularea amenzii pe motiv ca restaurantul Arte-Cafe nu ar fi savarsit nici o abatere ori incalcare a legii de cand functioneaza, adica de mai bine de 11 ani.

Bautura era pentru invitati. Era ziua mea de nastere

Intr-o plingere adresata Judecatoriei Iasi, administratorul Arte-Cafe se apara cu ardoare sustinand ca bautura descoperita de inspectorii ANAF, in biroul sau personal, nu ar fi fost inregistrata in contabilitate deoarece aceasta era tinuta spre pastrare, pentru un eveniment privat.

“Inspectorii de la Antifrauda au venit la Cafeneaua Arte in jurul orei 19 seara, cu doar o ora si jumatate inainte de o petrecere privata. La data respectiva era chiar ziua mea de nastere si am invitat acolo niste prieteni. De aceea, am si decis sa inchidem localul dupa ora 20.30. Inainte de a se prezenta cine sunt de fapt, cele doua inspectoare s-au asezat la masa, iar angajatul nostru le-a prezentat un meniu. Apoi, ele si-au declinat identitatea si au tinut sa verifice registrul unic de vanzari. In timp ce angajatul nostru cauta documentul in biroul meu, inspectoarele l-au urmat si au identificat pe un fiset mai multe sticle de bautura. Erau niste sticle de vodca si de coniac. Ele nu erau insa inregistrate in acte deoarece erau aduse de mine, inca de dimineata de la prima ora, pentru petrecerea aniversara de ziua mea. Tocmai pentru a preintampina eventuale nereguli, am decis sa depozitez aceste sticle in biroul personal. Aceste sticle evident ca nu aveau documente de provenienta ca doar erau aduse de acasa. Valoarea alcoolului identificat a fost stabilita la suma de 147 lei. Cu toate explicatiile aduse, sticlele mi-au fost confiscate iar firma a primit o amenda severa de 20.000 de lei. Mai mult, o parte din bauturile gasite nici macar nu se regasesc in meniul localului. Niciuna dintre sticle nu avea destinatia de a fi comercializata. In timpul controlului a sosit si unul dintre invitati, care mi-a oferit o bautura cadou. Consider ca sanctiunea aplicata de ANAF este mult prea drastica dar si vadit disproportionata in comparatie cu asa-zisa fapta contraventionala. Nu s-a tinut cont deloc de faptul ca acele sticle de bautura erau de fapt incuiate de mine personal intr-un dulap, din birou, si tinute pentru ziua mea de nastere”, a explicat in contestatie Dumitru Sergiu Manolache, administratorul SC Arte-Café SRL.

Barbatul le-a mai cerut magistratilor sa anuleze procesul-verbal de contraventie emis de ANAF-Directia Antifrauda Fiscala, aratand ca de mai bine de 11 ani de cand functioneaza, firma sa nu ar fi avut nici un fel de abatere ori incalcare a legii.

ANAF: “Administratorul nu a venit cu o explicatie rationala”  

Reprezentantii ANAF isi mentin insa cu fermitate punctul de vedere si sustin ca amenda ar fi fost aplicata cu respectarea legii si in conditiile imprejurarilor si faptelor petrecute in martie 2017.

“La intocmirea procesului-verbal si sanctinare a contraventiei au fost respectate toate conditiile. In solicitarea reprezentantului Arte-cafe se invoca motive nereale. Descrierea faptei petrecute atunci este una corecta cu indicarea tuturor elementelor si imprejurarilor, neputand fi vorba de o nulitate absoluta a sanctiunii. Administratorul in cauza nu a prezentat nici o explicatie rationala pentru care i s-a intocmit proces-verbal de contraventie”, se arata in intampinarea ANAF.

Pentru a analiza cat mai corect si pertinent toate opiniile si concluziile exprimate de parti, magistratii Judecatoriei Iasi au stabilit un termen de judecata pe data de 28 martie 2018.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here