Teren cu tot cu stradă, cadou pentru viceprimar. Scandal imobiliar cu Harabagiu la butoane!

Viceprimarul Gabriel Harabagiu este proprietar pe o stradă din municipiul Iași, aceasta urmând să fie asfaltată de Primăria Iași @ Harabagiu a cumpărat împreună cu soacra sa un teren și cota indiviză din strada Sergent Grigore Ioan @ Traian Dobre a vândut terenul ieftin, mult sub prețul pieții, dar a are două PUZ-uri pe masa viceprimarului Harabagiu @ Dobre vrea să ridice la Comat blocuri de locuințe @ Primăria Iași se judecă pentru stradă cu firma Comat SA, de la care Harabagiu a cumpărat terenul, însă împotriva viceprimarului nu a întreprins nici o acțiune @ O posibilă explicație a (o)misiunii făcută de primărie: în 2016, când a fost deschis procesul, Gabriel Harabgiu se instalase în scaunul de „vice” și era „la butoane” în Palatul Roznovanu @ Soacra pensionară a viceprimarului are resurse și joacă tare în imobiliare: 24.000 de euro pentru terenul de la Comat și 75.000 de euro pentru „moștenirea” din Moara de Vânt

Un șir de coincidențe bizare sau afaceri scandaloase în care banul și resursele publice sunt folosite perntru ca „noua gardă” din primărie să parvină?

În lipsa unui răspuns tranșant la această întrebare, noi vă prezentăm faptele. Viceprimarul Gabriel Harabagiu este co-proprietar al străzii Sergent Grigore Ioan (strada din dreptul barierei de la Comat).

Această stradă urmează să fie reabilitată și asfaltată pe banii primăriei. „Str. Sg. Grigore Ioan este prinsă în pachetul de străzi la propunerile de buget pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice”, ne răspund oficialii Primăriei Iași.

Cum a ajuns Harabagiu stăpân pe stradă

La începutul anului 2014, Gabriel Harabagiu a cumpărat o suprafață de 600 metri pătrați de teren de la Comat SA, firmă controlată de fostul parlamentar Traian Dobre. Odată cu terenul, acesta a intrat și în posesia unei cote indivize din stradă.

Terenul a fost cumpărat de către viceprimarul Harabagiu împreună cu soacra sa, Maria Țămboi, beneficiara din acte și a scandalosei retrocedări din Moara de Vânt.

„Societatea comercială Comat SA (…) vinde numiților Țămboi Maria și Harabagiu Gabriel-Vasile în indiviziune și cote părți egale de ½ pentru fiecare, imobilul, proprietatea societății, situat în intravilanul municipiului Iași, strada Sergent Grigore Ioan nr.7, județul Iași (…) compus din: construcția C4, nefiind racordată la utilități, cu o suprafață construită la sol de 224,00 mp. Terenul în suprafață de 600 mp, având categoria de folosință curți-construcții”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare.

Conform aceluiași document, Harabagiu și soacra sa au devenit stăpâni și peste o cotă indiviză din strada Sergent Grigore Ioan, în suprafață totală de peste 2.400 metri pătrați.

De ce nu se judecă primăria cu Harabagiu?

Comat SA a reușit să intabuleze strada Sergent Grigore Ioan, firmă care are calitatea de pârât în dosarul deschis de primărie, deși printre proprietarii arterei rutiere se numără și viceprimarul Gabriel Harabagiu precum și soacra sa, Maria Țămboi. Procesul a fost deschis în 2016, iar acesta a devenit propreitar în 2016. De ce a ales municipalitatea să se judece doar cu Comat și la omis pe Harabagiu?  O posibilă explicație a omisiunii făcută de primărie: în 2016, când a fost deschis procesul, Gabriel Harabagiu se instalase în scaunul de „vice” și era „la butoane” în Palatul Roznovanu.

Din 2016, dosarul este pasat de la o instanță la alta, judecătorii iețeni nereuțind să stabilească competența pentru soluționarea cauzei.

Soacra pensionară, jucător imobiliar! 100.000 de euro pentru două terenuri

Dacă soacra Maria Țămboi este paravanul în spatele căruia viceprimarul Gabriel Harabagiu se ocupă de „combinații imobiliare” rămâne de văzut. Cert este că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, la distanță de numai trei ani, Maria Țămboi, pensioanară fiind, a reușit să achite din resurse proprii, adică fără credite bancare sau alte împrumuturi, aproape 100.000 de euro pentru două terenuri. Mai precis, 24.000 de euro a plătit pentru terenul de la Comat SA și 75.000 de euro pentru moștenirea de 1,5 hectare de pe Moara de Vânt.

Dobre a vândut ieftin, dar are două PUZ-uri pe masa lui Harabagiu

Firma lui Traian Dobre nu a făcut o afacere bună atunci când i-a vândut lui Harabagiu terenul de la BJATM. Fostul parlamentar a fost însă inspirat. Cel căruia i-a lăsat din preț a devenit între timp viceprimar și jupân peste activitatea de urbanism a municipalității. Harbagiu a cumpărat terenul de la Comat cu 40 de euro metrul pătrat, un preț de câteva ori mai mic decât cel al pieții.

Se poate ca această investiție să devină profitabilă pentru Traian Dobre. Acesta vrea să construiască pe terenul de pe strada Sergent Grigore Ioan blocuri de locuințe colective, iar aprobările stau în semnătura lui Harabagiu. Drept dovadă, în luna martie a anului trecut, Primăria Iași a eliberat două certificate de urbanism pentru întocmirea unor documentații PUZ în vederea construirii de blocuri cu locuințe colective. Cele două certificate de urbanism au fost eliberate pentru Comat SA și Trado Motors SRL. Ambele firme sunt controlate de familia Dobre și dețin terenuri pe strada Sergent Grigore Ioan.

Bianca CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here