Telenovelă cretină pe banii ieșenilor. Păcală, primar la Iași, se judecă cu Dănilă Prepeleac, director.

Nu-i de râs, este de plâns! @ Un proces mascaradă, pe banii ieșenilor, este pus în scenă la Judecătorie cu Primăria Iași și cu firma din subordinea sa, Sevicii Publice Iași SA, în rolurile prinicipale @ Un copac a căzut peste o mașină și a distrus-o, iar Primăria a fost obligată să-l despăgubească pe proprietar cu 10.000 de euro @ „Cui aparține vina” este miza procesului @ Argumentele părților provoacă dureri de cap: cine trebuia să taie copacul, cine trebuia să dispună tăierea copacului, cine nu a semnat documentele etc @ Iată pentru ce pierd timp și pentru ce sunt plătite armatele de birocrați din Primărie și din societățile subordonate!

O despăgubire de 10.000 de euro primită recent de un ieșean care și-a găsit mașina distrusă într-o parcare amenajată din Dealul Copoului provoacă un adevărat război juridic între edilul Mihai Chirica și reprezentanții SC Servicii Publice SA Iași, firmă aflată sub tutela Palatului Roznovanu. Totul s-a întâmplat în ziua de 18 ianuarie 2016, în jurul orei 9 dimineața, pe Aleea Grigore Ghica Vodă. În momentul în care a mers în parcare ca să-și ia mașina, Viorel Scutaru a rămas șocat de ce a văzut. Un salcâm bătrîn situat în spațiul verde ce delimitează B-dul Carol de Aleea Grigore Ghica, era căzut pe autoturismul personal, avariindu-l în totalitate. Păgubitul a anunțat imediat Poliția dar și pe muncitorii de la Servicii Publice, în urma evenimentului fiind întocmit un dosar civil de daune. Ulterior, ieșeanul a apelat la serviciile unei firme de reparații auto, costul total al pagubei fiind stabilit la suma de 38.886,60 de lei. Pe parcurs, Scutaru a acționat în judecată Primăria Municipiului Iași și a obținut cîștig de cauză precum și despăgubirile. Judecătorii i-au admis păgubitului toate pretențiile civile și au obligat Municipalitatea la plata a peste 3700 de lei cheltuieli de judecată. Nemulțumiți de decizie, juriștii lui Chirica au făcut apel și recurs însă au pierdut lamentabil la toate instanțele ieșene. Tot atunci, magistrații au reținut că Municipalitatea, prin primar, avea  obligația legală de a lua toate măsurile necesare  pentru prevenirea evenimentului. Din probatoriul administrat în dosar mai reiese și că Primăria și edilul sunt autorii faptei delictuale. ’’Simplul fapt că această activitate de curățare și toaletare a arborilor a fost transmisă către SC Servicii Publice SA, prin HCL 307/2010, nu înlătură culpa pârâtei Primaria Iași, ci eventual poate să stea la  baza unei acțiuni in garanție. UAT și primarul sunt autorii faptei delictuale pentru că nu au luat măsurile necesare pentru doborârea acelor arbori uscați și care prezintă pericol de prăbușire’’, au notat judecătorii atunci când și-au motivat hotărârea. Decizia de obligare a instituției la plata unor despăgubiri și cheltuieli de judecată de 10.000 de euro a căzut ulterior ca un trăsnet asupra lui Mihai Chirica, care, și-a pus juriștii la treabă și a acționat în judecată firma aflată în subordinea sa, într-o încercare de a recupera toți banii oferiți păgubitului, ca și despăgubire.

Primăria încearcă să dreagă busuiocul

Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, edilul arată că întreaga vinovăție și responsabilitate aparține doar SC Servicii Publice SA,  care avea obligația legală ca să execute în timp util activitățile de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, respectiv tăierile și curățirea arborilor. Totodată, juriștii lui Chirica mai arată că întreaga operațiune de curățare și amenajare a domeniului public ar fi fost aprobată și vizată de o așa-numită Comisie de Ordonare a Vegetației Lemnoase, această comisie dând undă verde tăierii unor arbori uscați și care prezintă pericol de prăbușire, în zona Centru-Copou, în speță din locația Aleea Grigore Ghica Vodă.  Mai mult, Primăria cere instanței de judecată să-i oblige pe reprezentanții SC Servicii Publice SA, la plata unor daune de 38.886,60 de lei, precum și la achitarea unor cheltuieli de judecată în cuantum de 7542,70 de lei, prima dintre sume fiind chiar despăgubirile date păgubitului a cărui mașină a fost distrusă total de copacul prăbușit în parcare.

 

Juriștii lui Chirica: ’’Culpa aparține celor de la Servicii Publice’’

 

’’Între Municipiul Iași, prin primar, și SC Servicii Publice SA a fost încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice acesta având ca obiect concesionarea prin negociere directă a activității de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, tăieri și curățire arbori.Într-un proces-verbal din 10 septembrie 2014, Comisia de ordonare a Vegetației Lemnoase a aprobat tăierea unor arbori înscriși în anexă, ân locația Aleea Grigore Ghica Vodă precum și marcarea arborilor uscați care prezintă  pericol de prăbușire, în vederea tăierii.  În urma unei adrese, s-a solicitat conducerii SC Servicii Publice SA să execute toate aceste toaletări și tăieri de arbori în cartierele Copou și Centru. Întrucît societatea menționată are calitatea de operator de servicii publice în Municipiul Iași, considerăm că evenimentul s-a produs din culpa acestuia.  Suma datorată de Servicii Publice reprezintă creanță a bugetului local’, se arată în acțiunea judecătorească semnată de Directorul Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, de jurista Mihaela Alexandroaia, dar și de Șeful Serviciu-Contencios, Petronela Cîșlariu, oamenii din subordinea primarului Mihai Chirica. Juriștii de la Palatul Roznovanu mai invocă un articol din Codul Civil,  respectiv  art. 1384, care stipulează faptul că acela care răspunde pentru fapta altuia se poate întoarce împotriva celui care a cauzat prejudiciul. ’’În baza acestui principiu, cel care cauzează un prejudiciu, printr-o faptă ilicită, este obligat să îl repare. Mai precis, persoana care a răspuns în locul autorului are dreptul de a se îndrepta cu o acțiune judecătorească împotriva autorului pentru a recupera ceea ce a plătit pentru el’’, adaugă juriștii Municipalității.

Directorul Ivan: ’’Este exclusă o răspundere delictuală a societății’’

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosar, directorul-general al SC Servicii Publice SA, Laurențiu Ivan, îi dă o replică acidă primarului Chirica arătând că nu se poate interveni pentru diferite amenajări și toaletări pe domeniul public, fără acceptul acelora de la Primărie.  ’’Firma noastră se află sub autoritatea Municipiului Iași și toate lucrările sunt executate doar pe baza unei Note de comandă ori conform unor grafice aprobate din timp. Noi, doar avem obligația de a executa la timp toate notele de comandă. Nu avem nici un drept exclusiv de administrare a domeniului public, acesta revenindu-i Primăriei. Drept urmare, nu putem și nici nu avem dreptul să facem vreo lucrare și intervenție asupra domeniului public în absența unor raporturi contractuale clare și precise. Reprezentanții Municipalității aveau obligația de a elabora acele note de comandă cu indicarea precisă a locației (stradă, număr, imobil), a numărului de arbori, a speciei, a categoriei lucrărilor solicitate și a termenului concret de execuție. Pentru a fi  considerat notă de comandă, un înscris trebuie să conțină toate aceste informații.  În lipsa acestora, cei de la Primărie nu pot invoca neexecutarea unei obligații, cu atât mai mult cu cât neprecizarea unui termen și a obiectivului concret individualizat al comenzii, nu conferă un caracter real. Aceste precizări sunt obligatorii și trebuiau făcute pe o notă de comandă. Totodată, nici locația nu este precizată în mod concret prin indicarea numărului de arbori vizați și nu este trecut nici un termen de finalizare. Competența referitoare la stabilirea clară a arborilor ce trebuiesc marcați în vederea efectuării lucrărilor de curățare și toaletare revine celor de la silvic. Tăierea unui număr de copaci este condiționată de autorizarea și avizarea de către autoritățile din domeniul silvic, eventual agricol, și de mediu, care dețin personal calificat și autorizat în acest scop.  În cazul de față, reclamantul (n.r.- Primăria Iași) nu ne poate invoca neexecutarea unor lucrări neprecizate în mod  expres, într-un anumit termen de execuție. Așadar, răspunderea civilă delictuală a societății noastre este total exclusă’, a conchis Ivan, în întâmpinarea transmisă magistraților ieșeni.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here