Dealerul dezvoltatorilor imobiliari a poluat Siretul. Antifrauda și Garda de Mediu, cu ochii pe Adomnicăi

Firma Andy Trans Invest, patronată de Antonel Adomnicăi, principal furnizor de beton al dezvoltatorilor imobliari, a fost sancționată pentru poluare pe malul râului Siret @ Amenda primită de firma lui Antonel de la Garda de Mediu se ridică la 20.000 lei @ Oamenii lui Adomnicăi poluau o arie naturală protejată, cu produse petroliere

Antonel Adomnicăi, personaj devenit celebru în ”dosarul Piatra Spartă”, în prezent furnizor de beton pentru cei mai mulți dezvoltatori imobiliari din Iași, are mari probleme cu Legea în ultima perioadă.

Astfel, înainte ca Antifrauda să stabilească că firma lui Adomnicăi, Andy Trans Invest a fraudat statul cu 700.000 euro, Garda de Mediu a constatat că această societate comercială a poluat râul Siret tocmai într-o arie naturală protejată. Astfel Andy Trans Invest deține o balastieră pe râul Siret în comuna Alexandru Ioan Cuza din județul Iași în perimetrul Luncași. Potrivit procesului verbal de control întocmit de Garda de Mediu, Andy Trans Invest a pus în pericol sănătatea umană.

”Contravenienta a eliminat prin ardere deșeuri menajere amestecate cu deșeuri contaminate cu ulei uzat provenite din activitatea desfășurată în amplasamentul Stației de Sortare și Spălare a agregatelor minerale, deținută în extravilanul localității Luncași, comuna Alexandru Ioan Cuza, mal drept râu Siret, unde este instituit regimul de arie naturală protejată Sit Natura 2000 Siretul Mijlociu ROSPA 0079. Prin fapta sa, operatorul economic a pus în pericol sănătatea umană și a dăunat mediului înconjurător”, au arătatat inspectorii Gărzii de Mediu.

Fapta a fost descrisă și în Raportul de Inspecție 13807/15.11.2018. Totodată, s-a reținut că pagubele nu pot fi cuantificate de agentul constatator. Inspectorii au mai arătat că deșeurile petroliere erau arse în cupa unui excavator. Adomnicăi a constatat în justiție procesul verbal al Gărzii de Mediu, dar procesul nu s-a finalizat. Firma lui Adomnicăi a solicitat înlocuirea amenzii cu avertisment.

ANAF a început să-l execute

Așa cum am arătat în ediția anterioară, firma Andy Trans Invest, cea care deține stația de betoane a fost verificată recent de Direcția de Luptă Antifraudă Fiscală, iar în urma acestui control, inspectorii Fiscului au acuzat o fraudă de 700.000 euro. Astfel, controlul finalizat recent de Direcția de Antifraudă Fiscală a vizat afacerile derulate de firma lui Adomnicăi cu Transgyw Industry (firma lui Adrian Zahariea, aflat acum în inchisoare deoarece a fost condamnat recent pentru evaziune fiscală), 3A Drumuri SRL firmă controlată tot de Adomnicăi prin  interpuși împotriva căruia Fiscul a formulat de asemenea o  plângere pentru evaziune fiscală și Agro Dancris Nord-Est SRL din satul Vânători comuna Popricani.

La finalul controlului s-a stabilit că firmei lui Adomnicăi i se poate imputa o fraudă de 3.267.728 lei în dauna bugetului statului. Din această sumă totală 1.883.582 lei reprezintă TVA iar 1.384.146 lei reprezintă impozit pe profit.

„S-a conturat suspiciunea rezonabilă bazată  pe indicii temeinice că achizițiile declarate de la Agro Dancris Nord-Est SRL și deduse fiscal de Andy Trans Invest SRL  nu au avut la bază operațiuni reale îmbrăcând forma unei deghizări a situației reale. Rezultă astfel un prejudiciu estimat produs bugetului general consolidat al statului de către contribuabilul Andy Trans Invest SRL în valoare totală de 3.267.728 lei. Achizițiile declarate și deduse fiscal de Andy Trans Invest SRL sunt fictive”, se arată îm raportul Direcției Antifraudă Fiscală.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here