Ţara lui Fănică Alexa

– despre patria ” bulanelor ” mentale cu stele de general –

Ştefan Alexa ( Fănică, pour les connaiseurs ) e fost poliţist şi actual tînăr pensionar. Are gradul de chestor, adică general de poliţie. A fost şef al poliţiei din judeţele Iaşi şi Bacău, apoi şef al poliţiei de frontieră din judeţul Iaşi. Calibru greu, cum s-ar zice. Mai că-ţi vin în minte cuvintele ” Scotland Yard ” şi imaginea unei figuri severe, brăzdate de cute, cu o privire pătrunzătoare, ca de oţel.

Dar gata, ajunge cu fazele de film. Fănică Alexa e un fost sergent-major, din categoria celor cu tatuaj de tip ” Nutzy „, plus alte asemenea semne distinctive. Mai ales de ordin mental. Un ” tablagiu ” şmecher, care şi-a început cariera prin zone de genul Pieţei Nicolina şi a urcat cu hărnicie scările ierarhiei poliţieneşti, pînă ïn vîrf. Cum s-a întîmplat după ’90 cu mulţi tablagii, fie ei militari sau poliţişti.

Care e motivul pentru care scriu despre acest poliţist pensionar ? Dl general de poliţie a ţinut să comunice opiniei publice, de curînd, un lucru mai mult decît interesant : domnia-sa a fost victimă a DNA, care i-ar fi fabricat nişte dosare. Nu acum, de cînd e pensionar, ci pe cînd era şef al poliţiei din judeţul Bacău. Dar, în ciuda acestui fapt, dl general n-a făcut atunci nici o plîngere scrisă şi n-o să facă nici acum. Fiindcă nu vrea să se creadă că îşi doreşte răzbunare.

Pauză de gîndire.

Trec peste nuanţele tablagistice din compunerea generalului Fănică Alexa. Şi peste declaraţiile amuzante de susţinere a luptei anti-corupţie. Şi mă opresc la descrierea strict juridică a situaţiei : un general de poliţie declară public că a avut cunoştinţă, în perioada exercitării atribuţiilor de poliţist, de comiterea unor infracţiuni, pe care însă nu le-a sesizat organelor legale competente. Punct.

Restul e ” Lanţul amintirilor „, combinat cu ” Viaţa Maicii Tereza ” şi albumul ” Best of Formaţia Azur „. Chiar dacă ex-tablagiul Fănică Alexa era un simplu tractorist, nu general şi şef de poliţie judeţeană, tot avea obligaţia legală de a sesiza autorităţile competente în legătură cu infracţiunile de care susţine că avea cunoştinţă. Infracţiuni grave, dacă existenţa lor se confirmă, comise de procurori DNA contra unui general de poliţie cu funcţie mare de conducere.

Dar, precum ziceam, ajunge cu fazele din filme. Ori din ţări civilizate, unde nu orice şmecher cu ” caşchetă ” ajunge general. Cu toate gradele, funcţiile şi paralele publice halite, Fănică Alexa a rămas acelaşi tablagiu din Piaţa Nicolina, cu aceleaşi glume ieftine în program. Vîndute acum la preţ de general.

De asta nici Romînia de acum nu e departe de cea din vremea tablagiului Alexa. Fiindcă au călărit-o cohorte de generali cu bagaj de plutonier-major. Indiferent dacă a fost vorba de generali în costum negru sau în uniformă.

Nea Fănică, dacă te-ai ” inervat ” şi vrei să demostrezi că nu eşti doar un ” bulan ” cu chipiu de general, e simplu : fă o plîngere penală contra celor despre care zici că ţi-au ” fabricat ” dosare.

Altfel, rămîi doar un tablagiu tipic, dintre cei care nu mănîncă murături, fiindcă nu le încape capul în borcan.

Lucian Postu

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here