„Subalternul” viceprimarului, salahor la tonetele familiei Harabagiu. Cumatrul lui Chirica a pus monopol pe Parcul Copou si Parcul Expozitiei

Desi se potrivea ca nuca-n perete, Primaria Iasi a permis unei singure firme, controlata de viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu, sa vanda produse de tip fast-food la targul olarilor „Cucuteni 5000”, organizat in Parcul Copou @ La cortul de balci, trantit vizavi de Teiul lui Eminescu, vanzator si om bun la toate a fost Ionut „Fece” Stirbet, fostul subaltern al viceprimarilui Harabagiu din perioada in care acesta conducea Casa de Cultura a Studentilor @ Mai la deal, in Parcul Expozitiei, Primaria Iasi a anihilat „concurenta” lui Harabagiu, comerciantii fiind evacuati pentru ca ocupau mai mult teren decat era prevazut in contracte sau pentru amplasarea frigiderelor in afara modulelor comerciale @ Aceleasi reguli sunt incalcate si de firma controlata din umbra de viceprimar, dar Primaria se face ca ploua @ Functionarii primariei dezvaluie: comisia care acorda avize comerciantilor nu functioneaza, Harabagiu decide cine primeste sau nu aviz

Pe perioada in care s-a desfasurat targul olarilor „Cucuteni 5000” un singur comerciant a primit aviz sa vanda produse alimentare in Parcul Copou. Nu poate fi o coincidenta faptul ca in spatele firmei care a primit aviz de la Primaria Iasi se afla viceprimarul Gabriel Harabagiu. Inca din prima zi a targului, in zona centrala a Parcului Copou, langa Obeliscul cu Lei, a fost trantit un cort, la care, la fel ca la targurile satesti, se vindeau produse alimentare de tip fast-food, sucuri si cafele. In jurul acestui cort, misunau rudele viceprimarului Harabagiu. Sef de echipa si om bun la toate a fost un angajat al Casei de Cultura a Studentilor, institutie a carei director a fost multa vreme actualul „vice” Gabriel Harabagiu. Ionut Stirbet, poreclit „Fece”, vindea si aranja marfa inca de vineri la pranz, in timp ce ceilalti angajati ai Casei de Cultura a Studentilor se aflau la serviciu.

Ajuns viceprimar, de semnatura sa depinzand direct unde si cum se amplaseaza tonete si alte module de comert, Gabriel Harabagiu a reusit ca prin persoane si firme interpuse sa puna monopol pe Parcul Copou si pe Parcul Expozitiei in privinta comertului cu produse de tip fast-food.

Primaria a eliminat concurenta si il acopera pe Harabagiu

Recent, in urma unui control, Primaria Iasi a reziliat contractul comerciantului care detinea toneta „La Stadion”, care era amplasata pe aleea de la intrarea principala  a Stadionului Emil Alexandrescu. Motivul: comerciantul ocupa o suprafata de teren mai mare decat cea prevazuta in contractul incheiat cu Primaria Iasi.

Cativa metri mai la deal, aceleasi reguli nu sunt respectate, insa Primaria Iasi nu ia nici o masura. De ce? Pentru ca in spatele firmei care detine rulotele din Parcul Expozitiei se afla viceprimarul Harabagiu?

Oficial, viceprimarul nu are nici un amestec in aceasta afacere. Insa, in primarie si printre comercianti este de notorietate faptul ca business-ul este controlat de Harabagiu. In plus, soacra acestuia, Maria Tamboi, supervizeaza cu atentie activitatea de comert, fiind mai mereu prezenta in rulote.

Drept dovada, zilele trecute, soacra viceprimarului, Maria Tamboi, a fost surpinsa si fotografiata de reporterii 7Est intr-una din rulotele amplasate in Parcul Expozitiei.

Primaria minte! Harabagiu, stapan peste Parcul Expozitiei

7Est a facut demersuri oficiale la Primaria Iasi pentru a afla informatii cu carcater public cu privire la contractele de inchiriere incheiate de firma New Bauen Build SRL, societatea paravan folosita de familia Harabagiu pentru activitatile comerciale.

Astfel, prin adresa nr 48284/11.05.2018, 7Est a solicitat informatii despre relatia dintre firma in cauza si Primaria Iasi – respectiv suprafata inchiriata de societate pentru cele doua locatii din Parcul Expozitiei (in partea de sus langa intrarea Restaurantului Vanatorul si in zona de langa stadion, la locul de joaca) si daca pe perioada iernilor a avut aviz pentru mentinerea rulotelor in parc.

Municipalitatea a emis un raspuns in afara termenului prevazut de lege de 30 de zile. In plus, acesta este plin de minciuni.

Astfel, printre altele, Primaria Iasi sustine in raspunsul emis redactiei ca firma New Bauen Build SRL nu a avut amplasata nici o rulota in Parcul Expozitiei pe perioada iernii.

Insa, o fotografie realizata de reporterii 7Est la data de 31.01.2017, arata ca rulota era amplasata in Parcul Expozitiei, desi nu avea aviz si contract de inchiriere semnat cu primaria Iasi.

 

 

Contracte doar pe 7 metri patrati. Realitatea: aproape 40 de metri patrati!

In acelasi raspuns emis de Primaria Iasi se arata ca firma New Bauen Build SRL detine contracte de inchiriere pentru amplasarea a doua module pe o suprafata de teren de doar 7 metri patrati fiecare.

Realitatea este cu totul alta. Inarmati cu o ruleta electronica, am masurat suprafata reala de teren pe care o ocupa modulele comerciale amplasate in Parcul Expozitiei de catre firma New Bauen Build SRL. Astfel, masuratorile arata ca acestea ocupa in zona de jos a parcului o suprafaa de 18 metri patrati, iar in zona de sus o suprafata de 19 metri patrati. In total este vorba de o suoprafata de 37 metri patrati, cu mult peste cei 14 metri patrati prevazuti in contract.

Trebuie precizat ca pana ca Gabriel Harbagiu sa ajunga viceprimar, in Parcul Expozitiei, un alt comerciant desfasura activitati economice de acelasi tip. Si in cazul acestuia, Primaria Iasi a refuzat prelungirea contractului deoarece acesta ocupa o suprafata de teren mai mare decat cea prevazuta in contract.

Un alt motiv invocat de primarie pentru rezilierea contractelor, a fost acela ca frigiderele cu bauturi racoritoare au fost amplasate in afara modulului comercial. Dupa cum se poate observa in fotografiile realizate de 7Est, acelasi lucru se intampla si in prezent.Insa, de aceasta data Primaria Iasi se face ca ploua!

Comertul stradal sta in pixul lui Harabagiu

Totodata, 7Est a solicitat Primariei Iasi procesele verbale ale comisiei care acorda avizele pentru amplasarea modulelor comerciale de tip toneta sau rulota, dar primarul-cumatru Mihai Chirica a refuzat sa furnizeze aceste documente.

In realitate, activitatea acestei comisii este aproape inexistenta. Functionarii municipalitatii iesene au dezvaluit pentru 7Est ca aceasta comisie nu lucreaza, deoarece singurul care avizeaza amplasarea modulelor este viceprimarul Harabagiu, care consemneaza pe o lista cu „DA” sau „NU” cine primeste sau nu primeste aviz.

Ulterior, sunt inctocmite raspunsurile catre solicitanti care primesc aviz pozitiv sau negativ, in functie de cum s-a decis in Biroul Nr. 2 din Palatul Roznovanu.

 

Rares NEAMTU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here