STENOGRAME Polițiștii de la Vama Sculeni împărțeau șpăgile în baie

Într-un dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), s-a descoperit că polițiștii de la Vama Sculeni cereau șpăgi șoferilor care aduceau marfă din Republica Moldova. Cu ajutorul unui colaborator al DNA, s-a dezvăluit cuantumul șpăgilor și modul în care acestea erau percepute.

Conform documentelor depuse în instanță, polițiștii Vămii Sculeni aplicau un tarif fix pentru șoferii care doreau să evite controlul mașinilor lor cu marfă. Pe 7 iulie 2023, la ora 14:15, un șofer al unui autocar înmatriculat în Republica Moldova a fost identificat la controlul de frontieră. Acesta a oferit unui colaborator al DNA suma de 150 de euro pentru a evita verificarea mașinii.

În acest dosar, procurorii au solicitat arestarea preventivă a șefului Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, subcomisarul Cristian Mancaș, alături de alți doi polițiști (Gabriel-Alexandru Bertea și Iulian Baciu) și doi șoferi implicați în schema de corupție. Tarifele percepute pentru evitarea controalelor au fost stabilite în jurul sumei de 600-700 de euro pentru autocarele care transportau colete din Republica Moldova.

„Ulterior, în jurul orei 16,00, în timp ce colaboratorul (…) s-a deplasat pe una dintre pistele de trecere a frontierei către o clădire amplasată în punctul de trecere a purtat o discuţie cu suspectul Mancaş Cristian, de unde rezultă că acesta din urmă i-a relatat care sunt sumele de bani percepute la diverse puncte de trecere a frontierei în funcţie de vehiculele care se află în tranzit şi care provin din Republica Moldova. În cadrul acestor discuţii, colaboratorul şi-a manifestat uimirea cu privire la suma de 500 de euro de autocar, iar suspectul Mancaş Cristian a continuat să îi relateze că autocarele care au colete plătesc sume cuprinse între 600-700 de euro, iar bus-urile 2-300 de euro”, spun anchetatorii.

În documentele depuse în instanţă se arată că sumele de bani strânse de la şoferi erau împărţite între poliţişti la toaletă.

„La data de 27.07.2023, în jurul orei 18,45, după ce a purtat cu Mancaş Cristian o discuţie despre situaţia unei minore care nu îndeplinea condiţiile legale pentru a părăsi teritoriul României şi în timp ce se afla în interiorul clădirii situate în faţa cabinei de control a documentelor din punctul de trecere a frontierei Sculeni, colaboratorul cu altă identitate decât cea reală Pascal Lavinia i-a precizat inculpatului Mancaş Cristian că urmează să plece în 10 minute, iar toate sumele de bani pe care le-a adunat se află asupra sa.

PASCAL LAVINIA: „Cum ştii! Vezi că eu în 10 minute plec!;

PASCAL LAVINIA: Ce am, eu am închis la pâine!;

PASCAL LAVINIA: Cu ce? Nu am, îs la mine toţi! Hai încoace! (intră împreună într-o toaletă din incinta clădirii).

În aceste împrejurări, colaboratorul l-a invitat pe inculpatul Mancaş Cristian într-un grup sanitar amplasat în interiorul clădirii situate în faţa cabinei de control a documentelor din punctul de trecere a frontierei Sculeni, pentru a împărţi suma de bani pe care a adunat-o în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Colaboratorul a scos suma de bani, a aranjat-o şi a început să îi numere în faţa inculpatului Mancaş Cristian, spre satisfacţia acestuia. În cele din urmă, colaboratorul a numărat suma de 980 de euro pe care au hotărât să o împartă în mod egal, revenindu-le câte 490 de euro pentru fiecare.

PASCAL LAVINIA: Îi pun aici, 4,5,6,7,8,9,98! (numără mai multe bancnote);

MANCAŞ CRISTIAN: 98. Asta-i treaba! (râde);

PASCAL LAVINIA: Împărţit la doi? 45;

MANCAŞ CRISTIAN: 45!;

PASCAL LAVINIA: Şi cu 40, 490 ar veni;

MANCAŞ CRISTIAN: Da!

Suspectul Mancaş Cristian a luat de la colaborator suma de a de 500 de euro şi a pus-o în buzunarul stâng de la uniforma de serviciu tip cămaşă”, precizează anchetatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here